För nio år sedan släpptes tidernas bästa rollspel. För sju år sedan släpptes spelet med tidernas bästa rollspelseditor och för fem år sedan släpptes tidernas näst bästa rollspel. I dagarna släpps spelet som av utvecklarna själva har kallats den andliga uppföljaren till samtliga tre ovanstående.

Man kan definitivt skönja element av samtliga förfäder i #Biowares nya epos. Dragon Age har samma stora skala som #Baldur's Gate II, det har ett toolset långt mer avancerat än det i #Neverwinter Nights och det har storslagna händelser av samma typ som i #Knights of the Old Republic.

För dig som inte gissat det: ja, det finns drakar i Dragon Age.

Men denna gång bygger det inte på några förlagor. Varken kusttrollkarlar eller Lucasar har haft något att säga till om utan Dragon Ages universum är sprunget enkom ur de kreativa hjärnhalvorna på Bioware. Om du har spelat #Mass Effect så vet du redan att Bioware har en talang för att skapa universum, och världen i Dragon Age är inget undantag. Den har en lång bakgrundshistoria och är betydligt mer spännande än de fantasyvärldar vi vanligtvis får ta del av.

Dödliga alver

High fantasy utan klichéer

Visst, till en början kan det hela se väldigt bekant ut för fantasybekanta. Dvärgarna är skäggiga stenälskare som bor i underjordiska städer, alverna är långörade och fagra och trollkarlarna lär ut eldbollar och annan magi högt uppe i ett torn. Men där slutar också klichéerna och vid närmare anblick är inte allt som det brukar. Dvärgarnas samhälle är extremt politiskt splittrat och hämmas av ett ytterst odemokratiskt kastsystem där du föds in i fattigdom eller rikedom. Alverna är ett besegrat och förtryckt folk, som förlorat sin odödlighet och packas ihop i stadsghetton eller används som tjänare och slavar. Bespottade, maktlösa och svaga. Trollkarlarna är å andra sidan extremt mäktiga, så mäktiga att kyrkans styrande krafter konstant håller dem hårt kopplade. Frihetstänkande trollkarlar jagas, dödas eller lobotomeras.

I ditt läger kan du prata med dina medäventyrar i lugn och ro.

I denna mörka och allvarliga värld träder du in genom en av sex olika ursprungsberättelser. Beroende på vilken av de tre raserna alv, människa och dvärg du väljer, samt vilken klass du vill spela, får du sex olika möjligheter att starta spelet och påbörja ditt äventyr i landet Ferelden. Var och en kommer att ge dig en unik bakgrund, som påverkar allt som sker senare i spelet. Om ditt ursprung är som en av alverna i stadens ghetto kan du räkna med att bemötas fientligt av människor. Är du en kastlös dvärg kommer du inte att ha lätt att hävda dig hos dina gelikar. Ferelden är sprängfyllt av grupperingar, värderingar och motsättningar som du konstant kommer att behöva ta ställning till.

Föregående Nästa
Jag står fast vid mina tidiga upplevelser av spelet, nu när jag nästan spelat igenom hela spelet. Tycker inte FZs recension tar upp allt som är viktigt då de gäller ett RPG spel. http://www.fz.se/forum/thread.php?id=86907&page=6 13/11 Ja fast om man ser bakom axeln eller så som de ser det genom sina ögon så ser man ju. Jag menar att man kanske inte kan uppfatta allt som händer hela tiden i 100*100m, fast mitt argument är ju skit fattigt för det är ju helt orealistiskt att man kan se... 13/11 Jag stör mig mindre på det nu med. Men om de inte kan uppfatta vad som händer där borta så borde de inte kunna skjuta dit ;) 13/11 Man vänjer sig hyfsat väl med kameran tycker jag. Fast det är irriterande att man ibland inte kan scrolla längre än vad man kan. Fast det kan väl förklaras med att karaktärerna inte kan uppfatta vad som sker så långt bort eller nåt. 13/11 Har inte läst samtliga sidor här (bara de senaste och några i början när recensionen kom), men är det bara jag som störs av det extremt begränsade perspektivet? jag har inte spelat långt (precis blivit grey warden), men det har redan hänt otaliga gånger... 10/11 hmm, vad heter den? Är det dvärgen i campet? 09/11 Bergen's Honor finner du en bit in i spelet, hos en viss merchant. No Worries, den finns där ;) 09/11 Var finner jag collector's edition items in game? Köpte digital deluxe online men vet inte var jag hittar Bergen's Honor etc. 08/11 Köpte spelet vid release. Har fortfarande inte kunnat spela det. Får bara felmedelande som säger Could not connect to EA Core... suck. 08/11 Ja alltså det är det som är tanken. Jag vet inte hur det är på normal men spelar man på hard kan inte AIn sköta striderna åt en. Striderna är för komplexa för det. För mycket kan hända, till exempel kan du inte hela en gubbe med potion om han är stunnad... 08/11
Skicka en rättelse