Vi är många som längtat efter det här. Efter år av riktigt bra spel, men få nyheter, kommer äntligen Football Manager 2010. Vi har fått mängder med löften från Sports Interactive. Är de att lita på?

När jag skriver en recension av en ny version i en spelserie, brukar jag försöka jämföra med förra årets upplaga så lite som möjligt. Det är svårt att göra samma sak denna gång. För det är så mycket nytt som behöver nämnas jämfört med tidigare versioner, som varit ganska likadana i flera år nu.

För #Football Manager 2009, visst var det ett riktigt bra spel. Många var missnöjda med det, men ändå var kritiken god, och massvis med fotbollsfanatiker tog liret till sig. Som alltid. 2009:an byggde vidare på den klassiska managerstrukturen, med ett djup, trots enkelhet, som främsta egenskap. Realism, taktikfunktioner, transfermarknad etc, var riktigt underhållande delar och man fick verkligen ofta känslan av att man var manager på riktigt, åtminstone med en stor dos fantasi. Men FM 2009 kändes samtidigt uråldrigt med sin oftast halvtaskiga grafik, dåliga översättning och brist på spelarkommunikation. Få saker var nya, det kändes mest som en halvdan uppgradering jämfört med #Football Manager 2008.

Nytt och... kankse inte hett, men ändå - den nya 3d-motorn.

Just realismen är något #Sports Interactive känt sig tvungna att bygga vidare på. Största och bästa förändringen i Football Manager 2010 hittar du nämligen i 3D-matchmotorn. Mängder med nya spelsekvenser, med förbättrat rörelseschema hos spelare och ökad publikstämning vid målchanser och mål, har gjort att du faktiskt på ett riktigt bra sätt kan se en match från början till slut på ett mycket underhållande sätt. Förmodligen kommer du i och för sig endast vilja se höjdpunkterna i varje match - annars tar det för lång tid, men möjligheten att verkligen uppleva åtminstone de riktigt viktiga matcherna är en fantastisk grej för ett managerspel. FM har verkligen tagit sig in i 2000-talet på allvar och utnyttjar datorernas resurser på ett mycket bra sätt. Åh, för dig som undrar finns givetvis den klassiska 2D-motorn kvar, där små runda blobbar springer omkring på en fotbollsplan sedd uppifrån. Även detta är underhållande att titta på, och för nostalgiker är detta också det enda rätta sättet.

Nytt och fräscht

- som till och med alla konservativa kommer gilla

Taktiken är också den helt nyskapad (den gamla, klassiska finns dock kvar som alternativ för alla ilskna nostalgiker). Nu handlar det mer om att instruera lag och spelare hur de ska bete sig än att ställa upp en viss formation och dra pilar för hur spelare ska springa. Du väljer enkelt huruvida en central mittfältare ska vara defensivt lagd, offensiv kreatör eller en tvåvägsmittfältare som rusar mellan straffområdena. Spännande är också att du numera kan skrika ut matchinstruktioner under själva spelets gång, om du vill köra full fart framåt eller backa hem och köra långbollar sista kvarten. Du kan därmed leva dig in i matcherna på ett helt annat sätt.

En annan mycket bra och välkommen nyhet är den fräscha designen, som äntligen kommit in i internet-åldern. Två olika, men lika trevliga skal finns att klä spelet i, och även viss struktur inne i menyerna är ändrad för att ge spelet mer liv. Det kan ta lite tid att vänja sig för de nostalgiska FM-supportrarna, men det är nödvändiga ingrepp. Ett år till med samma klädsel hade varit ett år för mycket.

Små detaljer går att hitta korrigeringar i också, som det nya nyhetscentret som låter dig prenumerera på exakt vad du själv vill veta varje fotbollsdag. Eller "backroom advice" där dina hjälpredor tar upp vad som saknas i laget, hur motståndarna beter sig, hur spelarna mår och om det finns några vettiga spelare att värva. Eller den nya editorn, som tillåter dig att skapa hur många ligor du önskar nedåt i divisionerna – så vill du spela som klassiska Hedens IF i Division 4 Södra Norrbotten, går det alldeles utmärkt. Om du orkar lägga ner tiden, alltså.

Minikorrigeringar har gjorts också. Presskonferenserna är utökade (fler frågor, fler lokala tidningar, fler valmöjligheter), även om ännu mer skulle kunna tilläggas. Vad mer? Jo, supporterkommunikation är inkluderad, du får veta hur ofta en spelare missat träningar, lånerapporter är bättre, skaderapporter likaså, mer avancerade säsongssummeringar från ledningen... hur mycket som helst. Bara det faktum att en tvåmålsskytt numera kan vara så målkåt att han gärna snor en straff från en medspelare för att kunna göra hattrick – såna småsaker är det svårt att inte älska.

Min favoritdel i FM-serien har redan sedan CM-tiden varit transfersystemet. Att sköta budgetar, leta fynd eller sätta en massa miljoner på en superstar är vad som är roligast med att vara en manager, om du frågar mig. Och det är också en del av Football Manager 2010 som inte rörts särskilt mycket, inte märkbart åtminstone. Det är enkelt att söka efter nyförvärv, och du får god hjälp av dina assisterande tränare och scouter att välja rätt person för jobbet som ny vänsterback när Emil Johansson säljs till högstbjudande holländskt lag. Enkel genialitet.

Grattis, Sports Interactive

- det är ett mästerverk ni har skapat

Och nu har jag bara nämnt den viktigaste tiondelen utvecklingsförbättringar Sports Interactive bjuder på. Det känns som om de valde att skapa FM 2010 i två år i stället för ett, och släppte 2009-versionen bara för att få andrum inför detta års utgåva. För det är verkligen ett genomarbetat mästerverk, en nystart för vad som kommer att fortsätta vara världens bästa managerspelserie. Skäll på mig hur mycket du vill för det här höga betyget, men jag är verkligen förälskad och jag kommer inte vara ensam om det. Och nu får du ursäkta mig, jag måste börja jobba på att få tillbaka Hammarby till Allsvenskan. Det kommer bli en fantastisk resa.

Fantastiskt bra spel! 11/11 Du har helt fel angående att taktikedelen ska vara nyskapad , den bygger fortfarande på den gammla vanliga bara att dom har gjort en guide så att du inte ska behöva meka själv, om du vill uppnå bäst resultat måste du troligtvis själv gå in och ändra som... 11/11 Ett FM-spel blir alltid som bäst efter December/Januari-patchen, så är det. 09/11 Älskar att alla har behov att säga vad de tycker o argumentera emot andra som gör de samma ^_^ 09/11 Happ, det får väl du tycka om du vill, jag håller inte med men men. Har ett custom skin som ändrar attribut färgerna men gillar helt enkel inte layouten bara. Sen angående 09 skin så var det bra. Ok, men då är det ju fortfarande buggar!?! Hoppas de fixa... 07/11 Det enda FM09 bidrog med till serien var små, små förbättringar på bekostnad av hela taktikupplägget. Fifa 09 hade för fan bättre och fler taktska alternativ. 1. Skins går att byta. Visserligen tog det ett tag att vänja sig vid menyn i övre delen av skä... 07/11 Haha! Jag får helt enkelt gratulera! 07/11 Jag kommer bli så pank långt före jul om det ska hålla på o släppas bra spel precis hela jävla tiden... Och FM som e en av mina favvoserier med... Satan! =( 07/11 Om nån annan spelat med Bajen, har ni oxå problem med att Andreas Dahl drar på sig typ en staff varannan match?! Blir galen! 07/11 Jo jag vet men då kan ju inte ändra tillbaka till den nya igen. För du menar väl den nya taktik skaparen? 07/11
Skicka en rättelse