Gudarna ska veta att alla Guitar Hero World Tour-spelare behöver ett bättre trumset. Logitechs nya är inte svaret.

#Logitech satsar inte bara på lyxgitarrer, de gör trummor också. Bakom det trista namnet Wireless Drum Controller gömmer sig ett licensierat trådlöst #Guitar Hero World Tour-trumset för 2 500 kronor. Och till skillnad från leksaksgitarrerna kan faktiskt ett gedignare trumset ändra hela upplevelsen.

När första #Rock Band dök upp blev jag omedelbart frälst av hela trumgrejen. Sedan dess har jag alltid valt trummor före gitarr och till och med börjat på en trumkurs på Kulturama där jag inbillar mig att jag gör stora framsteg. Inte för att jag älskar verkliga trummor mer än verkliga gitarrer – fick jag välja skulle jag fortfarande bli elgitarrvirtuos över en natt. Men det finns någonting med leksakstrummorna som fascinerar: de är nämligen inte så mycket leksaker som ett äkta trumset som konstruerats på billigast möjliga vis.

Där leksaksgitarrerna på sin höjd lär ut lite fingerfärdighet och taktkänsla är leksakstrummorna förvånansvärt lika äkta vara. Man måste helt enkelt trumma på riktigt för att trumma framgångsrikt i Rock Band eller Guitar Hero. Höger och vänster hand måste jobba tillsammans med högerfoten, precis som på riktigt. Kör man på expert gör man i princip exakt samma rörelser som den verkliga trummisen. Och just därför känns det betydligt vettigare att satsa sina pengar på ett schysst trumset än en Guitar Hero-gura.

Jag har spelat en hel del på World Tours kassa originaltrumset. Jag har också spelat en del på Rock Band-setet. Men jag har spelat sjukt mycket på mina påkostade Ion-trummor. Liten resumé för er som inte känner till dem: Ion är en tredjepartstillverkare som lagom till #Rock Band 2-releasen släppte ett påkostat trumset kallat Drum Rocker. Paketet går på 3 000 kronor och innehåller Rock Bands sedvanliga fyra pads och baspedal – men slänger in två cymbaler också.

Här kommer jag jämföra mellan alla olika versioner av trumset, men kanske framför allt gentemot mina Ion. Bägge är ju premiumkit som säljs till premiumpris.

En fråga om pris

Originaltrummorna till World Tour kostar 1 000 kronor. Så vad får man om man som här höjer prislappen till en bra bit över 2000? Till att börja med ett anpassningsbart set. Där originalet har allting fastlåst i förutbestämda positioner är Logitechs variant betydligt flexiblare. Pads och cymbaler monteras på en horisontell ram och kan därifrån justeras i höjdled och vinkel runt sin egen axel. Det i sig gör att man lättare kan hitta en bekväm setup som blir mer eller mindre optimal. Värt att notera är dock att padsen här inte går att justera i vinkel relativt varandra. Det går alltså inte att sprida ut padsen i ett mer solfjäderformat mönster, utan alla tre sitter fortfarande väldigt tajt ihopsamlade i mitten av ställningen – till skillnad från Ion-kitet som är fullt justerbart i alla ledder.

Föregående Nästa
Skicka en rättelse