Lokförare var yrket som slogs om en plats i min topp 5-placering för drömjobb när jag liten. Idag när jag tänker tillbaka och frågar vad som var så lockande blir jag fundersam. Men så är det kanske med livet, ens perspektiv på saker och ting ändras ju äldre man blir.

Simulatorer och andra datorspel har blivit min räddning i alldeles för många kraschade barndomsdrömmar. I dagarna släpper Electronic Arts tågsimulatorn Rail Simulator som jag hoppas kan råda bot på en del av de hål som skapats av ouppfyllda drömmar.

Nischprodukter av den här typen har ett ökänt rykte för att vara alldeles för simplistiska och dåligt optimerade, vilket min recension av det mediokra Ship Simulator 2008 för någon månad sen bekräftade. Med intrycken från det spelet i bakhuvudet installerade jag till sist Rail Simulator.

Mitt första intryck var lite chockerande: utöver editorn och fyra rutter med 15 scenarion har du ett Free Play-läge. När jag insåg hur spartanskt innehållet är jag tvungen att kolla runt på nätet för att se vad handlarna tar för detta spel. I dagsläget handlar det om fullpris, det vill säga över 400 kronor.

En sandlådesimulator

- för 400 kronor

Ett spel som till ytan ser ut att vara mer likt ett sandlådespel à la Ship Simulator 2008 för 400 kronor måste innehålla mer än så, tänkte jag. Spelet inkluderar tre huvudtyper av lokomotiv, nämligen ånglok, diesellok och elektriskt lok. Svårighetsgraden är ställbar. När jag spelar en simulator vill jag ha en så verklighetstrogen upplevelse som möjligt så jag slog på de avancerade kontrollerna från början. Även med expert-läget påslaget är det ingen större svårighet att spaka maskinerna som simuleras. Kort och gott kan man säga att det mesta handlar om att gasa och bromsa, precis som i ett verkligt lokomotiv.

De något modernare påfunden, de diesel- och eldrivna tågen, är det ingen större kontrollmässig skillnad på. Då ångloket är stenålder i det här sammanhanget betyder det en något större utmaning för dig som chaffis. Reglage och knappar kan skötas inifrån förarhytten med hjälp av musen eller via tangentbordet. Vad som är bäst är egentligen en smaksak men jag föredrar musen och dess överlägsna precision.

Simuleringen av tågen är helt okej. Inte för svår eller för lätt, där har jag alltså inte mycket att klaga på. Grafiken är dock väldigt medelmåttig men fungerar. Ljudet var en positiv överraskning. Loken ljuder väldigt övertygande, ljuden från rälsskarvarna är lika romantiskt som i verkligheten och så vidare. Som grädde på moset är spelet utrustat med fysikmotorn PhysX som ser till att kolliderande tåg och urspårningar är hyfsat trovärdiga.

<img src="http://www.fz.se/bilder/_img.php?m=2&i=48851" style="border: 1px solid black"></img>   <img src="http://www.fz.se/bilder/_img.php?m=2&i=48862" style="border: 1px solid black"></img>

Som simulator är Rail Simulator helt okej. Det är avancerat, någorlunda snyggt och fängslande. Som jag nämnde tidigare lider spelet av samma symtom som de flesta nischsimulatorer, nämligen att det är alldeles för enkelt och innehållsfattigt. 15 scenarion och en editor motiverar inte ett köp. Ett annat stort minus är den urusla dokumentationen och bristen på träningscenarion. Du får lära dig starta ett lok och hur editorn fungerar men sedan är det trial and error som gäller. Hur gör jag för att växla spår, vad betyder skyltarna och semaforerna? Det är utvecklarens uppgift att ge svar på, men så är alltså inte fallet.

Det är tragiskt faktiskt. Rail Simulator är bestyckat med en beprövad fysikmotor, imponerande ljudeffekter och en duglig grafikmotor men att sammanställa det på det här sättet är inte vägen att gå för att locka nya spelare till genren. Betyget blir två FZ-loggor av fem möjliga.

Testdator:

Intel Core 2 Duo E6700
Asus Extreme GeForce 8800 GTX 768 MB
2 GB RAM Corsair TWIN2X 6400C4 DDR2
Windows Vista
Soundblaster X-Fi

Där var du allt rolig Schimpans. ;) 25/10 Inga bilder/filmer på en tågkrasch då? Man blir ju lite besviken nästan :P 25/10 Det här spelet verkar ju gå som på en räls, fast det känns lite som utvecklarna spårade ur lite. Fast jag antar det gäller hålla ångan uppe. 25/10 personligen tycker ja att de blir lite långtråkigt i längden, men smaken är väl som baken =D 24/10 Jo, tycker att skribenten skriver bra; fast den känns påskyndad som sagt jämfört med hans andra recensioner... håller med Tompa där också.. då jag själv älskar simulatorer av alla dess slag. :) 24/10 Ja, för om inte du är intresserad av tåg och dina vänner inte är det så betyder det att ingen är intresserad av tåg... Herregud vad trångsynt man kan vara. Du tror alltså att man genomgår en utbildning för att få köra tågen inom SJ tex utan att vara int... 23/10 Jag tycker nog recensenten har rätt mycket kött på benen vad gäller simulatortester: * Flight Sim 2004 (http://www.fz.se/artiklar/article.php?id=211) * Combat Flight Sim 3 (http://www.fz.se/artiklar/article.php?id=307) * IL-2: 1946 (http://www.fz.se/art... 23/10 HA HA HA HA :D skitkul 23/10 Rail simulator? kommer ihåg train simulator, o va fan varför kommer de massa rip-offs på simulator spel, fan Ship Simulator?! vad hände med Virtual Sailor? 23/10 Det är svårt att recensera ett sånt här spel om man inte är så intresserad av dem. Det skönaste är ju att bara åka runt och leka lokförare utan att behöva bry sig om något uppdrag. FZ skulle nog behöva en skribent för simulatorer.. 23/10
Skicka en rättelse