Kriget mellan managerspelen fortsätter. Championship Manager eller Football Manager – det är den eviga frågan. Det är nämligen lätt att glömma den barnsliga lillbrorsan Fifa Manager. Är det ens värt att finnas på marknaden?

#Electronic Arts skapar givetvis alltid starka och snygga varumärken, och det är förmodligen största skälet till att Fifa Manager-serien ännu lever, tillsammans med att det är ett sorts komplement till konkurrenterna. Tidigare versioner har varit fjantiga och orealistiska i jämförelse och har känts mer som att spela #Sims än att träna ett fotbollslag. Massvis med faktafel har blandats med underhållande inslag på det personliga planet.

I det avseendet har väldigt lite ändrats. Medan du i #Football Manager 2010 får detaljer i form av taktik, spelarstatistik och matchfakta, är det i EA-liret mer fokus på till exempel arenabyggen, ekonomi och personliga detaljer – kommunikationen med maken eller frugan (ja, man kan vara homosexuell) och barnen kan bli riktigt infekterad om du går på lagfester varje vecka i stället för att käka middag med dem (och spelarna blir i stället sura om du inte fixar partyn åt dem i tid och otid). Du kan även spela golf, köpa bilar, leka med aktier och annat man gör i verkliga livet. Till 2010-versionen kan du välja bort de personliga delarna, vilket många säkert uppskattar.

Utvecklarna har till årets version tydligen lovat över 400 nyheter (!) jämfört med #Fifa Manager 09. Givetvis är detta en överdrift – man kan inte kalla varje liten förbättring eller ändring för nyhet. Du kan numera till exempel mer detaljerat sköta försäljningen på arenan, eller varför inte bestämma hur fansen ska kunna ta sig till matchen? Sånt som Football Manager-freaks skulle fnysa åt, men som du säkert tycker är roligt om du är lagd lite mer åt Sims-hållet fast ändå har ett visst fotbollsintresse.

Möt Arsenals nästa stjärna - britten Totte Tottesson.

3D-matcherna är i år hyfsat snygga och verkliga, även om det knappt ens går att jämföra med realismen hos exempelvis Football Managers version. Något du dock inte kan göra i #Sports Interactives verk är att vara spelande tränare, men det ger i Fifa Manager ändå ingen extra spelglädje, då det mest är krångligt och frustrerande att spela (om du inte vill låta AI:n sköta den biten).

Nyheten är en ickenyhet

- mer krut borde lagts på annat

Största nyheten är dock ett onlineläge där du kan lira med upp till sju vänner (eller fiender, om du så vill) i samma liga. Det påminner väldigt lite om offlineversionen - du spelar bara i en liten liga en hel säsong och har inga egentliga valmöjligheter. Taktikalternativen är få, detaljnivån är tunn och spelarna går inte att skilja från varandra annat än att de har en skillnivå mellan ett och tjugo. Tanken bakom onlinedelen är god, men räcker verkligen inte till för att ge något större nöje. Det borde lagts mer krut på offlinedelen i stället, som trots löften om nyheter faktiskt känns ganska förlegad.

Nej, det Fifa Manager 10 gör bättre än sina konkurrenter ligger snarare på andra delar än realism och fotbollsmässiga detaljer. Det är snyggare, har mer djup på det personliga planet och är på det hela taget lättare att sätta sig in i och spela (rent fotbollsmässigt). Men vill du ha en realistisk managererfarenhet, där det faktiskt känns som att du faktiskt har betydelse för om laget vinner eller förlorar, ska du vända dig åt detta spels vuxnare konkurrenter i stället.

Skicka en rättelse