Om du tänkt starta ett garageband kan du kanske vänta ett tag innan du börjar köpa instrument. Band Hero är här och det är ingen dum början på en musikkarriär, det jobbiga kan vara att släpa ut din Xbox, TV och förstärkare i garaget…

Det var inte länge sedan #Guitar Hero 5 kom ut och nu släpper #Activision #Band Hero. Det är lika bra att säga det på en gång, det är så likt den femte delen att det skulle kunna vara samma spel, med några små förändringar. Det handlar precis som i tidigare ”Hero”-spel om att spela noter som kommer rullande och trycka på rätt knapp på din gitarr eller slå på rätt trumma. Sångtexterna rullar över skärmen samtidigt och det är inte mycket nytt här. Spelar man fyra personer så blir det väldigt mycket rörelse på samma gång, men det är inte unikt för Band Hero, även andra bandsimulatorer dras med samma problematik.

Blanda instrument fritt, en ej ny men välkommen funktion

I Band Hero kan du blanda instrument helt fritt och det går att vara fyra sångare eller fyra gitarrister, om man nu tycker det är kul. Du kan spela helt själv eller bjuda in vänner över Live. Att det går att använda din Avatar istället för någon av rockstjärnorna är en kul detalj, som visserligen inte är ny för denna del – det fungerade även i föregångaren.

Schysst känsla men vart är banjon?

Spelkänslan är som i alla de andra musikspelen från Activision riktigt bra, du dras med i rockandet även om det många gånger känns som om du är den där banjospelande killen i ”Den sista färden” – ni vet han som spelar banjo hur bra som helst utan att röra en min eller rocka med. Du måste koncentrera sig alldeles för mycket på att träffa rätt not, det finns knappt tid att jobba på kroppsspråket.

Hela 65 låtar ingår och här är det blandat fokus. Till min stora glädje fann jag Carl Douglas ”Everybody was Kung Fu Fighting” – en låt i alla fall jag aldrig trodde att den skulle hitta till min Xbox. Här finns också bland andra Duran Duran, No Doubt, Culture Club, Rolling Stones, Village People och Marvin Gaye. Tycker du att det är för lite rocklåtar kan du enkelt importera låtar du laddat ner till Guitar Hero 5 och World Tour .

Spelbara Adam

Spelet får ett plus i kanten för att det går att se hur det gick till när Adam Levine, gänget i No Doubt och Taylor Swift blev digitala. De finns även tillgängliga som spelbara karaktärer, något som gett upphov till en del protester från No Doubt - då de inte ville att man skulle kunna spela som dem om man valde en annan låt än någon av deras egna.

Att Band Hero är ett bra spel är det ingen tvekan om. Men här finns i princip ingenting som får spelet att sticka ut från mängden, allt det handlar om är en ny version av Guitar Hero 5 och frågan är om låtarna är värda 600 spänn (eller drygt 2000 med instrumenten). Det är en familjevänlig version av Guitar Hero-konceptet och det kan vara ett övervägande argument om du står och väljer mellan de två versionerna, du får dock stå ut med något censurerade texter. Har du redan föregångaren kan du spara slantarna och ladda ner de låtar du vill ha istället.

[video=3681]

Skicka en rättelse