Spelmarknaden är knappast dränkt av habila sportspel till Wii. Men det ska det bli ändring på. Eller?

När #EA:s hockeysektion satsar helhjärtat på Xbox 360 och Playstation 3 tar sig #2K Sports an Wii (och även de andra formaten). Deras senaste hockeylir erbjuder en stabil upplevelse av hur det känns att bära slutspelsskägg och sätta pucken i kassen.

Träna ditt lag

... eller fixa segern på egen hand

Det första du möts av är en rad alternativ. Du kan spela matcherna i klassiskt läge där du tillsammans med dina medspelare slåss likt gladiatorer för att föra laget till seger. Alternativt tar du dig an världens största hockeyliga från avbytarbänken där du agerar manager. Det förstnämnda är utan tvekan det roligaste alternativet.

Jag kan med handen på hjärtat säga att jag innan första matchen var skeptisk till hur det skulle se ut: Wii är inte känd för sina vackra sportspel. Döm om min förvåning när jag noterar att det ser riktigt bra ut. Grafiken är ren och animationerna håller riktigt hög klass (fast publiken ser ut att vara hämtad från Amiga-tiden). Även ljudet har fått en uppiffning jämfört med fjorårets version. Hejaklacken skriker, en tackling upp mot sargen ger den tillfredsställande smäll man vill höra och kommentatorn gör sitt jobb. Trevligt, men över till det väsentliga - hur är kontrollen? Jo, den fungerar över förväntan och de gånger du behöver/kan använda armviftandet är när du skjuter pucken mot mål (eller annan destination om du så önskar). Men det kan ibland kan kännas segt att vända spelarna. Har du ingen Motion Plus rekommenderas det starkt att du införskaffar en sådan, den maximerar precisionen och förenklar den annars något frustrerande menynavigeringen.

Ge din polare på käften

Eller mottag själv en smäll

Likt de flesta sportspel kan NHL 2K10 spelas med eller mot en vän och som alltid är detta den roligaste delen av spelet. Ni väljer varsitt NHL-lag eller landslag för att sedan puck(l)a på varandra. Om din vän tillhör den skara människor som inte duschar regelbundet finns det ett smidigt alternativ att hålla denna från din soffa, och istället spela mot varandra via nätet. Du kan även skapa ett eget lag för att med detta utmana andra spelare, eller ta dig igenom en hel turnering med det.

I stort är NHL 2K10 ett undantag från regeln att Wii-spel är tramsiga, har gulligull-grafik och styltig styrning. Det är, som ett av få sportspel till Nintendos storsäljare, faktiskt riktigt underhållande. Den rabiata hockeyfantasten kommer förmodligen föredra EA:s versioner till HD-konsolerna, men för folk med mildare hockeyintresse bjuder NHL 2K10 en riktigt trevlig upplevelse.

Skicka en rättelse