Pwned, newb, loser och game over. När polarna fraggar dig sönder och samman är det såklart inte dina spelfärdigheter det är fel på - det måste vara musen! FZ har testat en spelmus som utlovar den ultimata spelupplevelsen, kanske är den något för dig?

Tyska spelmustillverkaren #Roccat har siktet högt ställt med släppet av Kova. Med ett stilrent yttre, fjäderlätt vikt (endast 90 gram!) och superenkel, drivrutinsfri installation marknadsförs modellen som den perfekta musen att bara plugga i USB-porten och börja spela med.

Första intrycket är både bra och dåligt. Kova levereras i en snygg box komplett med pappersdokumentation på svenska som på nolltid går igenom allt man behöver veta. Musen är V-formad och passar lika väl oavsett om du är höger- eller vänsterhänt, vilket ju aldrig är fel. Dessvärre känns den inte alls något vidare i handen - för mig som har relativt stora labbar är det svårt att hålla den i ett bekvämt grepp medan jag kutar runt som en dåre i #Quake Live. Att det är en såpass liten rackare bidrar också till obekvämligheten, trots att sidorna är utrustade med gummiklädsel just för att säkerställa ett fast grepp under de mer intensiva spelsekvenserna. Även scrollhjulet har fått denna behandling. Kova är helt enkelt allra bäst lämpad för de med mindre händer eller de som håller i musen fingertopp-style.

Lyser upp vardagen i fyra färger

Alla inställningar sköts via enkla musklick med sidoknapparna, man kan ändra saker som höger- eller vänster-fattning, ljuseffekter och DPI. Av någon anledning går ungefär halva papperet som beskriver musinställningarna endast igenom hur man ändrar färger, ljus och så kallat "breathing mode". Att se de olika färgerna Kova kan lysas upp med är kul ungefär en gång, innan man stänger av funktionen för att slippa bli distraherad när man spelar.

Att byta DPI (400, 800, 1600 och 3200) går supersmidigt och bokstavligt talat på ett klick, men jag saknar att man inte kan se vilken inställning man kör för tillfället. Det är standardknappuppsättning som gäller (5 + 2) vilket för mig är alldeles utmärkt då jag ändå aldrig utnyttjar fler knappar än så när jag spelar. Ett litet irritationsmoment är att samtliga sidoknappar känns aningen för små och inte helt intuitiva. De kräver en viss invänjning för att funka perfekt. Sidoknapparna står också i bjärt kontrast till scroll-hjulet som trots musens övriga design är klart större än normalt, något som enligt mig bara är positivt. Ett annat plus är att det redan nu finns stöd för Windows 7, samt att Kova är precis lika kompatibel med Mac-system som de senaste versionerna av Windows.

Otydlig målgrupp

Kova är dessvärre inte någon utseendemässig skönhet utan ser ytterst sparsmakad och spartansk ut. Den ger också ett något plastigt intryck. Med Kova har tillverkarna satsat på en relativt enkel och nybörjarvänlig mus som är lätt att skräddarsy efter behov, och som således hade varit ett alldeles utmärkt val om det inte varit för en grej - priset. Jag har kikat runt för att se vad man vill ha för Kova i handeln, och med ett genomsnittspris på 700 kronor (går att hitta något billigare om du har tur) känns det helt enkelt inte som att man får tillräckligt för pengarna. Speciellt inte som den har en optisk sensor istället för laser.

En mer lättillgänglig mus som denna hade mått bra av en mer lättillgänglig prislapp, så att säga. Som det är nu lär antagligen de mindre inbitna spelarna välja billigare alternativ, medan DPI-knarkande shooter-fantaster säkert hade efterfrågat flera funktioner som exempelvis möjligheten att ställa in DPI-siffran efter eget tycke. Lägg därtill den kantiga formen som inte alls gör sig speciellt väl i handen, och du får i slutändan en klart godkänd spelmus som dock hade mått bra av en tydligare inriktning för att kunna gå hela vägen. Men skaffar du en Kova när den gått ner lite i pris så är det absolut inget dåligt val - se bara till att krympa händerna först!

» Roccat Kova på webben

Fakta och teknik

  • Optisk sensor på 3200 dpi

  • Maximal förflyttning: 40 tum/sekund

  • Acceleration: 20 G

  • Inbyggd belysning

  • Systemkrav: Windows eller Mac, ledig USB-port

Skicka en rättelse