Roccat är ett av de senaste företagen som specialiserat sig på att bygga hårdvara till gamers. En av deras nya produkter är ett tangentbord vid namn Arvo. Vi tar en titt.

Arvo är en av fyra delar i Roccats SDMS-serie. Det står för Smart Desktop Management System och består av en mus, en musmatta, ett tangentbord och en USB-hubb som tillsammans ska göra livet bättre på alla sätt. Tangentbordet Arvo är en svart, stabil och kompakt sak att spela med och det har några specialfunktioner som andra tangentbord saknar. En av dessa är de tre extra tangenterna som sitter nedanför mellanslagstangenten. Dessa är programmerbara till vad du vill och är utmärkta att använda i spel. Jag har dem till exempel till att granater, specialgranater och kalla in hundar och bombardemang i #Call of Duty: World At War. Det kan ta ett litet tag innan man vant tummen att användas till mer än bara hoppa med mellanslagstangenten men när man väl gjort det vill man inte spela utan dessa knappar.

De tre extratangenterna blir snabbt oumbärliga

En annan funktion Arvo begåvats med är att det numeriska tangentbordet har bakats ihop med specialtangenterna som normalt sitter mellan det och de vanliga knapparna (PrtScn, Home, Page Up/Down med flera). Via en knapp längst upp i högra hörnet kan du växla mellan det numeriska tangentbordet och specialtangenterna. Det fungerar sådär. Om du likt jag ofta använder både det numeriska tangentbordet och specialtangenterna blir det ganska rörigt att behöva växla mellan dem hela tiden. Använder du någon av dem mindre än det andra så kan detta kanske vara bra, då vitsen är att göra tangentbordet mindre genom att minska antalet tangenter.

Ett tangentbord att vänja sig vid

I övrigt saknar tangentbordet (de i mitt tycke onödiga) extraknappar för multimedia- och Windowsfunktioner, såna som jag ändå aldrig använder. En sak som störde mig lite i början var att escape- och F1-F12-tangenterna är nedsänkta och av annan sort än övriga. Dessutom finns det inget mellanrum mellan F-tangenterna; normalt sitter de i grupper om fyra eller fem. Det gör att det blir lite svårare att hitta rätt i stridens hetta. Vanesaker antar jag.

Jag har testat tangentbordet med Passmark Keyboardtest 2.2 och hittar inga konstigheter. Ibland har tangentbordet problem med att trycka ner fyra tangenter samtidigt men detta rör inte de ”vanliga” speltangenterna så det bör egentligen inte vara något större problem.

Spelar du mycket och är beredd att lägga en ganska stor summa pengar på ett nytt tangentbord kan jag rekommendera att ta en närmare titt på Arvo.

» Roccat Arvo på webben

  • 97 tangenter

  • Anti ghosting-funktion

  • 3 programmerbara tumknappar

  • 2 extra programmerbara macroknappar

  • 6 LED-belysta knappar (Caps Lock, piltangenterna och ”lägesknappen”)

  • 1000 Hz polling rate

  • 14 x 39cm storlek

  • 2 meter USB-sladd

  • Cirkapris: 800 kronor

Skicka en rättelse