Året var 1987, västtysken Mathias Rust hade lyckats undvika dåvarande Sovjets luftförsvar och landade på Röda torget i sin Cessna. Samma år släppte ett litet spelföretag vid namnet 3DO ett rollspel - nämligen Might and Magic till bland annat Commodore 64. Såhär nitton år senare släpps nu ännu ett spel i Might and Magic-anda, både till namn och också stil - Heroes of Might and Magic V.

Mycket har dock ändrats sen det första spelet släpptes. 3DO gick i konkurs efter Heroes of Might and Magic (hädanefter HoMM) IV. Rättigheterna såldes till bland annat Ubisoft som gav tyglarna till spelutvecklaren Nival Interactive. Nu är det dags för Nival att visa vad de går för när det gäller skapandet av ett nytt spel i en legendarisk serie.

Det första intrycket av spelet är väldigt viktigt, det säger om det kommer bli ett spel värt sitt namn eller om det slutar upp som en flopp. HoMM V lyckas dock direkt dra in en med en underbar introfilm - helt i klass med Blizzards excellenta renderingar. Menyn som kommer efter är också väldigt spännande och du får se en djävul och en präst slåss inför dina ögon. Musiken är helt i klass med föregångarna, något som jag snart återkommer till.

Turbaserad och stolt

Spelidén är lika enkel som den är välformad - men väldigt svår att förklara. HoMM V är inget renodlat rollspel, inte heller ett rent strategispel, det är snarare (håll i dig) en turbaserad rollspelsstrategi. Du kontrollerar en hjälte och till din hjälp kan du anlita en armé. Med den kan du besegra dina fiender och erövra slott. Allt detta är turbaserat, så tio timmars spelande går inte åt skogen bara för att en halvnaken man i helskägg dansar för sig själv utanför ditt fönster och du missade att klicka på pausknappen. Här sköts alla strider och alla rörelser en runda i taget.

För att kunna bygga en armé åt sin hjälte krävs det för det mesta att du besitter en stad. Genom resurshanteringen kan du uppgradera en liten by till en stad som skyddas av murar och vakttorn. Varje byggnad har en specifik användning. De flesta av dem är till för att träna enheter, medan andra, till exempel marknadsplatsen är till för att byta till sig andra resurser som du kan behöva.

Raser

I HoMM V finns det sex raser;

  • Academy - med hjältar och enheter som kan liknas vid något ur Tusen och en natt-sagor, magiker som reser på elefanter och "anden i flaskan" för att nämna några.

  • Haven - Här är det riddartider som gäller, med knektar, riddare och präster. Men även fantasy-bestar såsom gripar.

  • Sylvan - Alver och älvor av alla dess slag, enter, enhörningar och druider - Sagan om ringen deluxe det vill säga.

  • Inferno - Som det låter är det inte direkt en semesterplats. Demoner av alla dess slag varav djävular är det hemskaste du kan åkalla till din armé.

  • Necropolis - Skelett, zombier och vampyrer bland annat, en ras som får håret i nacken att resa på sig.

  • Dungeon - Forngrekisk stil med minotaurer och hydror, men även lönnmördare och häxor av alla dess slag.

Alla dessa raser har helt unika hjältar, städer, enheter och färdigheter. Necropolis till exempel kan återuppliva döda kroppar för att få sin armé av odöda växa, medan alla demoner kan öppna en port till helvetet och föra in nya enheter under slagets gång.

Föregående Nästa
hej, skulle behöva lite hjälp... har laddat ner demo men det funkar inte att installera, det kommer upp en ruta innan man har fått "börja installera". "The contents of this file cannot be unpacked. The executable you are attempting to run has been corru... 01/07 Har lirat det ganska mycket nu och själva spelet i sig är riktigt bra. Dock känns det som en sen beta snarare än ett färdigt spel. I kampanjerna buggar det frikst om man gör saker i fel ordning. T.ex. i en av de första banorna så ska man först ta ett... 27/05 För vissa är det tvärtom, tro mig. Jag blev dessutom förvånad över alla klagomål på avsaknad random map-funktion, jag har aldrig fått en vettig bana med de tidigare generatorerna.. 24/05 Måste säga att efter ha lirat ett 10-tal timmar så Hereos 5 mycket bättre än jag trodde. Men 3an är nog roligare att spela, men inte mer välgjort :) 23/05 Jag är väldigt nöjd med HOMM5. Precis som i trean (som fortfarande är det bästa spelet) så drabbas jag av civ-sjukan "Just one more turn" å har väldigt svårt att slita mig från spelet. (bara min motorcykel som kan få mig att sluta spela) Ser fram emot... 23/05 Jag är klart besviken. Man MÅSTE ju ha med en skirmish mode, det är ju det enda man spelar i HoMM-serien. En dassig kampanj vill väl inte en jävel spela? 22/05 Det har aldrig kraschat på de kanske tjugotal timmar jag spelat. Tycker det är mycket trevligt, faktiskt bättre än trean. Fast det där med random map saknas måste erkännas. 22/05 Jag hörde borta på homm5s officiella forum att det ska komma en "random map" funktion och en del andra funktioner i framtida patchar. UBI är ju kända för att lägga till material gratis till homm serien med hjälp av patcharna. 21/05 ganska ok spel. Roligast online med någon vän 21/05 Fråga till resencenten; Går det att spela två personer på en dator på "allied maps" så att säga? DVS, kan man spela två personer med varandra men med vars en hjälte? Måste veta annars blir de inget köp. 19/05
Skicka en rättelse