”Back to the basics” är det första som möter mig på Abyssus produktsida, men vad Razer menar med tillbaka till grunderna är inte riktigt detsamma som dyker upp i mitt huvud när jag ser orden.Det Razer gör är att skapa en grundläggande spelmus - tre knappar och scrollhjul. Men en spelmus kan inte vara hur enkel som helst, så Abyssus optiska IR-sensor tillåter val mellan 450, 1800 samt 3500 dpi och möjlighet att växla mellan 125 och 1000 Hz polling. Utöver detta finns en funktion kallad ”No Drift Control” som gör att musen inte försöker förutse hur du tänker röra den och slätar ut rörelserna, istället registeras de exakt.

Less is more-tänk

Musens yttre har två ytbehandlingar, den övre halvan är gummiaktig och ger ger bra grepp. Den undre halvan är däremot i blank plast som kan bli lite hal om man har handsvett. Undertill sitter tre teflonfötter och två switchar där man kan ändra dpi- och Hz-inställningar. Musen är inte anpassad för högerhanden, man kan själv välja vilken hand den ska hållas i.

Under testperioden har jag främst spelat #Dawn of War II, #Battlefield: Bad Company 2-betan, #Torchlight och #Quake Live för att känna hur musen fungerar i olika typer av spel. Inställningsmässigt provade jag mig fram och blev nöjd med 1800 dpi samt 1000 Hz; 3500 dpi blev för känsligt även med lägre hastighetsinställningar. Precisionsmässigt presterar Abyssus bra i de spel jag testat. I Dawn of War II och Torchlight upplevde jag inga direkta problem med att välja ut enstaka enheter/fiender i större klungor och i shooters går det att göra millimeterförflyttningar av siktet utan problem. Det enda problemet jag upplever är i shooters: jag är van vid minst en tumknapp för vapenbyten eller för att sikta, bristen på det gör det lite klumpigt att spela.

Programmet Direct Input Mouse Rate visar att Abyssus lever upp till Razers utlovade 1000 Hz: mina tester ger en topp på 1047 Hz och 0,95 ms responstid samt ett medel på över 600 Hz och under 1,5 ms.

Rött ogillar rött

Abyssus hanterar olika underlag bra, jag använder främst en första generationens IceMat och inte ens med lite skräp och päls från mina husdjur på den hade sensorn några problem att registrera rörelser. Även andra underlag testades, allt från reklammusmattor med gummiyta till cd-väskor fungerar fint. I alla fall så länge de inte har en rödaktig färg, då får den infraröda sensorn problem. Sensorn slutar registrera rörelser väldigt snabbt när man lyfter musen, en inte särskilt vetenskaplig undersökning i form av ögonmått vill påstå att det handlar om enstaka millimeter.

Razers drivrutiner är inget måste, fast de tillåter inställningar som att ställa in hastighet under tiden man spelar, möjlighet att använda macron med ett mustryck och att kunna ställa in olika hastigheter i x- och y-led. Drivrutinerna får man ladda ner separat från Razers hemsida.

Avskalad men bra

Abyssus är en bra mus. Bristen på tumknappar är en omställning och jag märker snabbt hur mycket jag använder dem i normala fall. Att surfa kräver helt plötsligt att jag måste flytta muspekaren till framåt-/bakåtpilarna i webbläsaren eller använda tangentbordet för att navigera snabbt. Däremot ligger den bra i handen, hänger med i snabba rörelser, är inte särskilt tung och kräver egentligen ingen separat mjukvara eftersom de flesta ändringarna görs direkt på musen, och hastigheten kan man ställa in i Windows.

Hade den haft tumknappar så hade jag varit såld och övergett min Logitech MX518, men utan dem känns valet betydligt svårare och jag velar rejält. Tycker man att tumknappar är ett gissel och bara är i vägen så kan den vara ett givet val.

» Musens hemsida

Till er som inte använder tum-knapparna så är det nåt man vänjer sig vid, och efter iaf 8 års användning av dessa knappar så blir iaf jag halvt handikappad varje gång jag får tag på en råtta utan. Hade den haft tum-knappar så kanske jag hade funderat... 05/03 satan i gatan vad snygg! tråkigt att man läste 3 knappar som 2 vanliga och 1 tumknapp... scrollhjulet är, och har ju aldrig riktigt varit, en knapp... 02/03 jag skulle sakna min två tummknappar för mycket annars gillar jag Razer möss. Kör med copperhead på första generationens icemat och är mycket nöjd. 02/03 Det här tycker jag är en bra inställning, kortare texter är ofta betydligt bättre än längre. Utan begränsningar brukar texter gärna sväva ut och mest pladdra på om oväsentligheter. Är det något man saknar i recensionen går det ju lätt att fråga här i... 02/03 Angående priset så verkar Pricerunner ha en dubblett av prislistningar för Abyssus där den ena innehåller flertalet olika priser men inte hittas så lätt (se här (http://www.pricerunner.se/pl/110-2563918/Moess/Razer-Abyssus-Gaming-Mouse-Black-priser))... 02/03 Mmm verkar FETT ! 02/03 Ingen mus i världen är värd 750kr.. 02/03 Låter mycket rimligare. 02/03 Det är fel pris, Abyssus kostar strax under 400:-. Inte 750:-. 01/03 Ja, vi har olika längder på de artiklar vi skriver och då finns det också en maxgräns för antalet ord. Vi har inte 10-sidiga artiklar då vår målgrupp innefattar även casual-gamers som inte orkar läsa så långa artiklar. Vi försöker istället få ner mer... 01/03
Skicka en rättelse