Jag har alltid varit en bekväm av mig. Jag gillar idén att man kan man köpa något online och få hem det på en gång utan att behöva röra sig utanför ytterdörren, speciellt nu när det är snöstorm varannan dag. Nu har EA börjat vandra på den väg Valve redan stampat upp och det intressanta blir om det håller i längden.

Nedladdningen av Euro Force fungerade ypperligt och tog ungefär en halvtimma. Inmatning av serienummer, ladda hem EA Downloader och sen in på My Downloads och klicka på en länk. Det första jag tänkte på efteråt var att Euro Force inte installerades som en mod, utan kartor och annat innehåll lades till i existerande vanilla-BF2. Det hela förvånade mig samtidigt som det gjorde filtreringen av specifika Euro Force-servrar lite svårare i mitt serverbläddrarprogram.

I det här första booster packet får man tre kartor som rullar i antingen 16 eller 32-spelarläge, två tanks, ett flygplan, en helikopter och sju nya vapen, ett för varje klass. Utöver det får man också EU-flaggor på baserna man innehar och en del dialekter på engelska som bryter på franska, tyska och andra oidentifierbara språk. Kan du tänka dig Arnold Schwarzenegger och Jacques Clouseau i samma pluton så har du ungefär känslan.

Die Karten

Operation Smokes Screen utspelar sig någonstans i Mellanöstern där EU har kommit för att hjälpa de allierade. Mellan sina baser har MEC- och EU-styrkorna ett oljefält i ruiner som brinner vilket gör det på vissa ställen rökigt och rent av mörkt. Det känns innovativt, om än inspirerat av historien, och det gör det långt i från enkelt för flygplanen att genomföra sina räder i de rökiga områdena. Skogen av vindkraftverk i närheten krånglar också till det för flygfäna.

Great Wall är den enda kartan i paketet som utspelar sig i Kina och namnet anspelar givetvis på den kinesiska muren. Det är en storslagen karta där EU börjar i norr och Kina i söder med muren mellan sig. Muren delar sig i två och innanför murarna är det någon form av gamla kinesiska fornlämningar samt bosättningar vilket gör kartan till en infanteridel i mitten medan det är mer fordonsbetonat utanför. Eftersom det är begränsat antal in-/utgångar genom muren blir det svårt att ta sig in och det har aldrig varit så roligt att stå på kinesiska muren och slänga ner dynamitpaket på tanksen under som rullar in. Denna är helt klart min favoritkarta i paketet då den kräver alla delar i DICE:s sten-sax-påse-koncept för att lyckas.

Taraba Quarry är något av en mer klassisk karta i det här sammanhanget. Slaget utspelar sig kring en strategisk bro över Taraba River i Mellanöstern och man har alla slags fordon till sin hjälp.

Les armes et les véhicules

De nya fordonen (tyska tanken L2A6, brittiska tanken Challenger 2, europeiska flygplanet Eurofighter Typhoon samt franska attackhelikoptern Tiger HAP) känns lite tama i samma mening som ordet nyheter. Det finns inga stora karakteristiska drag i dem som särskiljer dem från de vanliga fordonen, förutom själva designen då. I nyheterna för vapnen (Special Forces HK53A3, Assaults L85A2, Support HK21, Medic FAMAS, Engineer M4, Anti-tank P90, Sniper L96a1) är det liknande och man får egentligen bara lite variation inom samma sak, så att säga. Att engineern får en till hagelbössa ser jag inte som en slump och inte heller att Eurofighter Typhoon har lika många missiler och bomber som de vanliga ensitsiga flygplanen.

E la conclusione

Priset för det här verkar bli på runt 80 svenska riksdaler och huruvida det är värt dem är svårt att säga eftersom det är ett onlinespel som inte kommit igång än. Man får inte så mycket i paketet men man får det man betalar för. Det nyaste är egentligen bara kartorna samt dialekterna och frågan är om man klarar sig utan Arnold och Jacques. Det låga priset och bekvämligheten är ändå en fördel så kan du avvara en utelunch är det nog värt - förutsatt att börjar användas flitigt online.

Testsystem

AMD Athlon 64 3200+
1024 MB RAM
ATI X800XL

Skicka en rättelse