Rallysporten har släpats i smutsen de senaste åren. Med ny utvecklare bakom spakarna tar WRC-serien revansch – om du spelar det på rätt plattform.

2010 blåste #Milestone liv i #Evolutions avsomnade PS2-rallyserie WRC. Tyvärr. 2010 års #WRC och dess årliga efterföljare kännetecknas mer än något annat av brist på know-how. Och trots att det knappast är någon trängsel i genren har nystarten inte gjort en enda rallyfantast glad.

Därför är namnet #Kylotonn det mest eggande när nu #WRC 5 är här. En ny utvecklare är minimumkravet för att släpa ett dödshjälpstrånande intresse ur sin koma. Och det ska sägas direkt – WRC 5 är ett lyft.

Torsby på tvären.

Det jag gör med ratt och pedaler ger direkt och trovärdig respons i det som händer på skärmen. Spelet låter mig dansa bilen över kullar och slicka krondikenas kanter, ingen dålig teknik hindrar den rytm och det flyt som är så viktiga i rallyspel. Man måste känna att man vågar kasta bilen från en sida till den andra för att komma rätt i den branta kurva som kartläsaren berättar kommer direkt efter nästa krön. Allt det fixar WRC 5.

Välj rätt

Som vanligt vankas de officiella loppen från årets säsong i huvudklassen WRC och två underklasser med slöare bilar. Utöver det är det inga utsvävningar i retrobilar eller annat. Och som vanligt, tvingas jag säga, har spelet en del brister. Att man enbart kör årets rallysäsong är ingen brist i sig, men det känns väldigt tveksamt att sporten ger material för ett nytt spel per år. Vissa detaljer är fortfarande oslipade, som inkonsekvensen i när kartläsarens instruktioner ropas ut. Men saker har definitivt blivit bättre.

På pc går det att leva med småbekymren, men Xbox One-versionen har två problem som inte gärna låter sig förlåtas – dålig framerate och inget rattstöd. Vi tar det igen – i nuläget kan bilspelet WRC 5 inte spelas med ratt på Xbox One. Ej heller på PS3 eller Xbox 360, enligt officiella uppgifter.

Visserligen gör utvecklarna ett utmärkt jobb med gamepad-stödet, det känns helt ok att spaka runt kärran med Xbox One-kontrollen. Men det är en klen tröst om man betalat 3500 kronor för en ypperlig ratt som t.ex. Thrustmaster TX och den inte går att spela med. Hoppet står till att raseritårarna grumlar ögonen såpass att du inte ser hur bilderna hackar fram på Xboxen. Fast den lösningen håller bara tills rattstöd patchas in.

Det här är en stillbild, inte Xbox One-versionen.

Pc-versionen funkar dock utmärkt med den Thrustmaster T300 jag testat med, trots att den inte har officiellt stöd. PS4:an ska funka med fyra Thrustmasterhjul, men då jag inte kunnat testa spelet på PS4 vågar jag varken uttala mig om rattstöd eller framerate. Bildflytet på pc är hursomhelst helt okej med testdatorn, +100 bilder/sekund med allt maxat i 2560x1440-upplösning (se specifikationerna nedan). Något annat är kanske inte att vänta med tanke på utseendet.

WRC 5 tar ett lika nödvändigt som välkommet kvalitetskliv framåt, och helheten känns nu så solid att betyget lyfter ett steg mot de föregångare jag recenserat. Men det ska understrykas att det fortfarande känns en aning budget, och att Xbox One-versionens brister är så grova att betyget stannar på 2 för den.

Testat på: Xbox One, och Windows 10-pc med Core i7-4790K, Geforce GTX 980, 16 GB RAM.

Någon som har fått spelat att funka med logitech g27 växel grej? Hittar bara 1st ratt i spelet och den har ingen koppling och ingen växel grej.....????? 19/02 Någon som testat det på PS Vita? är intresserad av ett bilspel till Vitan men vet inte vad man ska satsa på och 369 spänn är lite mycket för att bara chansa. 23/10 Va tror ni ? kommer WRC 5 att kunna spelas på PS 3 med ratt och pedaler ? 19/10 "Hoppet står till att raseritårarna grumlar ögonen såpass att du inte ser hur bilderna hackar fram på Xboxen." hahaha :D :D 19/10 Jag kör på PS4, man märker bara av att framerate går ner lite vid dimma + regn vid väldigt specifka tidpunkter. Varar i max 1 sekund. Jag har egentligen ingenting att klaga på i spelet förutom det, får 4/5 av mig. Kör med kontroll. 18/10 Runt 666? 18/10 Undra hur många ewoks som får plats i en rallybil. 18/10 Dirt Rally kommer kännas tunt på material vid release också. Sanna mina ord. 18/10 Också gett WRC5 3 timmar ungefär nu. 3 puckar av 5 låter ok, men enligt mig en svag 3a. Klar förbättring av serien, men nu kommer jag avinstallera spelet och återgå till Dirt Rally. Säger som en polare jag hade över här under testet när jag stängde av... 18/10 Spelar på ps4. Thrustmaster t80 funkar...nästan. R1 och L1 (paddlarna) samt triangel fungerar inte i menyerna eller med repriser. Screen tear, dipp i fps, inga möjligheter till inställningar för hosten i mp samt ingen växel/hastighetsmätare på skärmen... 17/10
Skicka en rättelse