Anno 1404 är en liten glömd pärla från förra året. Ett strategispel om resurshantering, exploatering av naturen och att skeppa gods till sjukligt kräsna invånare. Jag blev glad av att spela det, och det är en av de finaste komplimanger ett spel kan få.

Det enda klagomålet jag hade på #originalet när jag recenserade det var att det inte fanns någon typ av flerspelarmöjlighet. Nu är 2010 här, och de tyska utvecklarna vill rätta till misstaget.

Expansionen Venice kommer med trevliga nyheter. Du kan anlita spioner som kan sabotera för de andra fraktionerna, de anlägger bränder eller förgiftar vattenhålet i utbyte mot guld. Du kan även bygga ett stadshus, där de fem platserna är tillgängliga för alla länder förutsatt att de är redo att betala för det, och kan på det sättet få kontroll över fiendens kolonier. Den tredje nyheten är en ytterligare neutral civilisation, Venedig. Med italienarna kan du byta till dig uppgraderingar som förenklar ditt spioneri. Utöver detta är det små extra möjligheter expansionen lägger till, så som vulkanöar, scenarion du gör själv, och fler dekorativa byggnader. Någon kampanj finns inte, och inte heller möjligheten att bygga någon Venedig-koloni.

Dimman har lättat, om än tillfälligt.

Den stora stjärnan är såklart multiplayer. Du kan antingen spela med eller mot tre andra, eller köra co-op där upp till åtta personer kan vara med. I co-op delar du hela nationen med din partner, och måste samarbeta om resurserna och om vilka byggnader som ska byggas. Du kan, om humöret faller på, även lägga in AI-styrda motståndare i matcherna. Att spela över LAN är även det möjligt.

Bäst med vänner

Problemet med flerspelarläget ligger inte på det tekniska planet, utan mer i konceptet. Anno är inget du spelar en stund - en vanlig match tar lätt mellan 6 och 10 timmar. Co-op-läget fungerar bara om du för ständig kommunikation med din kompanjon om vad som skall göras härnäst. Poängen är: spela med dina kompisar, med micken inkopplad, eller låt bli helt och hållet.

Sug på den syster!

Till sist en moralisk-ekonomisk fråga: var går gränsen mellan patch och expansion? Nu ligger Venice visserligen något under det normala priset, men det nya innehållet, bortsett från multiplayern, är så pass litet att det lika gärna hade kunnat skickats med i en patch. Du - konsumenten - betalar 200-300 kronor för att få spela med andra, något som det kan argumenteras för egentligen borde varit med i spelet från början.

Så bry dig inte om betyget, tänk istället på det här: om du föredrar att spela ditt Anno 1404 ensam - ignorera expansionen, för det den lägger till är minimalt. Om du planerar att spela med vänner och hade roligt med online-delen i tidigare Anno-spel kommer du ha minst lika kul med det här.

» Läs Anno 1404-recensionen

Anno 1404 är ett fantastiskt mysigt spel, men jag personligen föredrar att spela det i SP. 05/03 Ledsen, jag skrev bara lite random på ett citat som jag inte ens läst genom faktiskt. Visste inte att det skulle så slå fel! Men visst, jag har så klart laddat ner spel någon gång med och vet hur det är att leva med de kvalen... Och jag kan så klart hel... 05/03 Vad händer med läskunnigheten i Sverige? Jag skrev aldrig att jag inte hade råd, jag skrev att skiten var överprisad. Och jag har inte skrivit någonstans att jag inte har köpt det, eller har jag? - För jag har faktiskt köpt det, dock inte de som jag vil... 05/03 Inte värt en 4 om det bara lägger till ett MP. Bättre att kalla det rent för MP addon isf. Men det är ett efterlängtat addon :D Blir nog ett köp nu. 05/03 Spela något som passar din budget då, typ flashspel. Eller så kan du ju skaffa ett jobb så du slipper få försörjningsstöd, då har du råd! 04/03 Tack, ska provas. 04/03 *host* Överprisat *host* btw, tack för att du använde din läskunnighet och besvarade min fråga. 04/03 Tycker det är rätt överkomligt iaf. Har knappt hunnit testa det ännu men jag tycker det verkar mysigt. Köpte två ex., ett åt mig och ett åt lillebror så till helgen blir det multiplayer! / LordDaimos 04/03 Fungerar med Tunngle här. Hamachi vägrade för mig. 04/03 Riktigt bra expansion enligt mig och 200kr är överkomligt. Hittils kommit upp i 20h speltid sen den kom ^^ Synd bara att jag inte direkt har några polare som är förtjusta i det :/ Och varför skulle du vilja göra det? Köp det istället. 04/03
Skicka en rättelse