I efterhand är det ganska svårt att förstå hur stort det var med musikspel på slutet av 00-talet. Varenda förfest, och en hel del efterfester, blästrades av ljudet från de i bästa fall välspelade klassiska låtarna som det skröts om på spelförpackningarnas baksidor. I värsta fall hördes bara ett klånkande från högtalarna och ett mekaniskt plastjuckande från instrumenten som invaderat många svenska hem. Hade du riktigt otur kopplade någon in mikrofonen.

Årets julklapp för 10 år sedan

Trots att trenden spände över två konsolgenerationer blev den inte särskilt långlivad. Redan fem år efter det första spelets release var intresset tvärdött. Utan att raljera för mycket skulle man kunna påstå att det rent av mördades av den frenetiska utgivningstakten. På fem år släpptes inte mindre än 20 titlar i Guitar Hero- och Rock Band-serierna och då räknar vi inte ens versionerna till bärbara konsoler, arkadmaskiner och mobiler. Eller spinoffen DJ Hero som vi på redaktionen älskar men som floppade något katastrofalt.

Om vi ska tro marknadsanalytikerna på Activision och Harmonix är dock plastrocken redo för comeback och under loppet av ett par veckor har både #Guitar Hero och #Rock Band återuppstått. Det ena med mer gammalt kött kvar på benen än det andra, för redan från början står det klart att de båda serierna valt två väldigt olika sätt att klösa sig ur gravarna.

Yxor av plast

Rock Band lever efter devisen “laga inte det som funkar” och kör vidare på precis samma upplägg med fem färgade frets i en prydlig rad. Det går till och med att använda dina gamla trådlösa instrument om du köper en adapter för några hundralappar. Kombinationen av gitarr, bas, trummor och sång fortsätter att vara grundpelarna i upplevelsen och det dröjde inte många noter innan allt känns precis som vanligt. En känsla som verkligen inte skriker “comeback!”.

Revolution!

Guitar Hero, som var tvåa på bollen vad det gäller fler instrument, retirerar på den fronten och fokuserar bara på gitarrspelande och sång. Det hade kunnat vara en riskabel reträtt men genom att omarbeta HUR du spelar gitarr blir de faktiskt vinnare i den här ronden. Istället för den bekanta kvintetten har nu halsen sex knappar, uppdelade på två parallella rader. På den allra enklaste nivån (snäppet över att bara slå på strummen) används endast den nedre vita raden medan ökad utmaning lägger till de svarta knapparna, och kombinationer däremellan. Detta skapar en helt ny typ av utmaning och faktiskt bättre inlevelse då illusionen av att ta ackord blir så mycket starkare.

Alla instrument lider dock fortfarande av det där enerverande plastplånkandet som känns allt annat än rockigt och som har en tendens att reta gallfeber på folk i din närhet.