Det var bättre förr, sägs det. Livet var enklare, musiken var bättre och spelen var kanske fulare men betydligt roligare. Så minns jag min uppväxt, men var spelen verkligen bättre?

När jag var runt 14 år gammal släppte det numera utdöda företaget Westwood Studios strategititeln Command & Conquer. Ett par år tidigare släppte de även Dune 2, som byggde på ungefär samma koncept och planade vägen för genren som vi idag kallar realtidsstrategi. Under dessa år har det kommit 12 stycken spel i denna serie. Totalt har över 35 miljoner kopior i Command & Conquer-serien sålts till en mängd olika format vilket vittnar om vilken enorm popularitet spelen har.

I dagarna släpper Electronic Arts samlings-DVD:n Command & Conquer – The First Decade, vilken innehåller alla titlar och expansioner i den lastgamla serien. Spelen som inkluderas är Command & Conquer med expansionen Covert Operations, Red Alert med dess två expansioner Counterstrike och Aftermath, Tiberian Sun och dess tillägg Firestorm, Red Alert 2 med expansionen Yuri's Revenge, FPS-spelet Command & Conquer: Renegade och slutligen Command & Conquer: Generals och dess expansion Zero Hour. Som om inte det vore nog skeppas även en bonusskiva, tyvärr med väldigt torrt material. Förutom lite konceptbilder och en trailer har producenterna slängt in en rätt tråkig 30 minuter lång dokumentär där utvecklarna pratar lite om spelen i samlingen.

Gammal är äldst

Med tanke på att det första spelet i Command & Conquer-serien släpptes 1995 har det varit lite problematiskt att köra igång spelet på moderna maskiner med Windows XP. Lyckligtvis har detta problem rättats till och alla spel går nu att spela på Microsofts senaste operativsystem. Den fullständiga installationen tar upp hela nio mustiga gigabyte på hårddisken. Det gamla installationsprogrammet, EVA, som var utmärkande för just den här serien är nu borttagen och ersatt med ett grått och tråkigt installationsprogram.

Det är inte mycket som har fått sig en ansiktslyftning. Alla som spelat det första spelet kommer ihåg att filmkvalitén inte var den bästa för tio år sedan. Allt detta är orört och den dåliga kvalitén består. Inte mig emot, gammalt ska vara gammalt. Däremot är det väldigt illa av Electronic Arts som inte rättat till flerspelarläget på Command & Conquer och Red Alert då spelen inte går att spela över lokalt nätverk eller Internet. I ett foruminlägg meddelar EA:

”As you know, these games have never officially been available to run on Windows XP and are not online/LAN playable in C&C The First Decade. We are currently looking into a few possibilities to help enable this and I will definitely bring you the latest news on this front asap.”

Medan vi väntar på att utvecklarna ska släppa en uppdatering finns en icke officiell guide för att få igång multiplayer på: http://strike-team.net/nuke/html/index.php

Buggigt men underhållande

Förutom problem med flerspelarläget och ett par andra missar i de övriga spelen är spelglädjen densamma. Det är fortfarande lika underhållande att spela de gamla godingarna som det var för över tio år sedan. Det första spelet i serien, Command & Conquer, är kanske lite väl simpelt för dagens publik men bjuder ändå på flera nostalgiska spelupplevelser i VGA-upplösning. De andra spelen fortsätter i samma anda men med förbättrade enheter och bättre grafik. Det svagaste spelet i serien, Renegade, var titeln som bröt trenden, försatte spelaren i en kommandosoldats kläder och var en primitiv version av Battlefield 1942. Spelet inte blev lika populärt som de föregående spelen och Red Alert 2 är tillsammans med expansionen, Yuri’s Revenge, min absoluta favorit i samlingen. Det resterande spelet, Generals och expansionen Zero Hour, är visserligen inte ett dåligt spel men känns alldeles för nytt för att kunna tävla om samma nostalgiska nivå som till exempel Red Alert 2.

För en billig penning får man väldigt mycket underhållning. Av de totalt 12 spelen finns det säkerligen ett eller flera spel som till och med kan underhålla den mest kräsne. Samlingen är långt ifrån fulländad, här finns flera allvarliga brister i flerspelarläget i de två första spelen. Bortser man från det och ett par andra missar är det här en samling som ingen nostalgiker bör missa.

Testat på:

P4 3,6 GHz
Radeon 9800XT 256 MB
1024 MB RAM
Windows XP SP2

Skicka en rättelse