Så här i vintertider när fotbollsäsongen är över vill man kanske sysselsätta sig med spel som är lite mer vinterrelaterade än Fifa 06 och liknande. Nyligen recenserade vi RTL Ski Jumping 2006 för de med ambitioner i hoppbacken. Är backhoppning inget för dig har vi nu även testat Ski Racing 2006 vilket innehåller slalom, storslalom, super-G, störtlopp och kombination.

Innan ni läser den här recensionen kanske det kan vara lämpligt att även läsa den på redan nämnda RTL Ski Jumping 2006 då dessa två spel påminner väldigt mycket om varandra. Se bara på namnet. Trots det har spelen olika utvecklare och utgivare bakom sig. Nåväl, detta spel låter dig, precis som i Ski Jumping, skapa dig en egen gubbe med lite olika attribut som du sedan får knuffa ner för backarna. Du får välja på att köra friåk, världscup, tutorial eller multiplayer. I multiplayerdelen hittar vi splitscreen samt internet- och nätverksspel.

Hoppar vi på karriärdelen ser vi även att den påminner om den i backhoppningsspelet. Utrusta din karaktär, anta utmaningar, träna och iväg till backen. Går det någorlunda bra för dig får du lite erfarenhetspoäng att spendera på din karaktärs olika attribut och har du tur kan du även få ny utrustning upplåst. Och så fortlöper det hela tiden. När det gäller utrustning kan du ge din gubbe nya uppsättningar av dräkter, hjälmar, glasögon, stavar, pjäxor, hjälmar och skidor. Tyvärr verkar det som om det bara är nya skidor som har nån effekt på själva skidåkandet. All den andra utrustningen är bara till för syns skull, vilket är synd då man efter ett tag struntar i allt annat än just skidorna.

Själva åkandet då? Ja, det fungerar lite olika beroende på om det är slalom, storslalom, super-G, störtlopp eller kombination du spelar, men i grund och botten har alla fyra spelstilar samma kontroller. Och kontrollerna är rätt enkla. Jag fann att tangentbordet var att föredra framför joypad. Styr höger/vänster med piltangenterna och en speciell knapp för att klara skarpa kurvor. Det är i stort sett det man kör med. I störtlopp och super-G gäller det mest att få hög fart och i slalom och storslalom är det mer teknik som gäller. Jag tyckte personligen mest om de båda förstnämnda spelstilarna då slalomvarianterna var lite knepiga att bemästra. Trots de enkla kontrollerna är spelet väldigt svårt när det gäller att slå de datorstyrda konkurrenterna. Hur bra jag än spelade i världscupen så kom jag aldrig bättre än på 12:e plats. Oftast hamnade jag runt 30-40:e plats vilket inte ger en många poäng att klättra på världstoppslistorna med.

En sak jag var kluven till när det gäller det här spelet var att man kan köra om ett åk hur många gånger som helst tills man är nöjd. Det känns lite dubbelt då det är ganska overkligt men samtidigt praktiskt om man åker dåligt och vill göra om. En annan sak som jag var tveksam till var grafiken. Det kanske har att göra med att spelet även släpps till konsol, vad vet jag, men det ser faktiskt ut precis som Ski Racing 2005. Dessutom med en dålig hastighetsoskärpa som bara är ful och jobbig. Ljudet är inte heller mycket att hurra över och hur mycket jag än störde mig på kommentatorerna i backhoppningsspelet så är här den totala avsaknaden av sådana riktigt synd. Det blir liksom för tyst när man åker i backarna och sportspel av idag brukar oftast ha nån form av kommentator oavsett kvalitet.

På det stora hela kan man säga att Ski Racing 2006 är ett bra spel som dock kanske kan bli lite för enformigt i längden. Skulle det bli det kan man alltid göra egna banor i den medföljande baneditorn. I övrigt kan man välja att ha spelet på svenska, din gubbe kan komma från Sverige och man kan åka i Åre. Är du intresserad av dessa vintersportgrenar och dessutom står ut med konsolmenyer utan musstöd så kan det här vara något för dig för trots en del småbrister är det här ett av de bättre skidspelen på marknaden.

Testmaskin:

AMD 2GHz
Radeon 9800 Pro 128MB
1GB RAM
Creative Audigy 2

Skicka en rättelse