MSI vill klämma in en kompetent speldator i ett chassi så kompakt att den på allvar kan kallas bärbart. Och faktum är att de lyckas ganska bra.

För den som ofta spelar på resande fot, eller helt enkelt inte vill ha ett stort stationärt åbäke till dator i hemmet, är en riktigt potent bärbar dator något av en helig graal. Problemet med detta brukar vara att de bärbara datorerna behöver göras stora, tunga och högljudda för att kunna erbjuda spelprestanda som kommer i närheten av vad en normalbegåvad skrivbordsdator orkar med. Kraftfulla komponenter i ett kompakt byggt chassi är inget framgångsrecept, men #MSI vill mena att deras 14-tums speldator GS40 Phantom kan erbjuda god prestanda och kompakt format.

Trots en ganska blygsam matchvikt på 1,6 kilo får du en imponerande uppsättning komponenter på insidan, med ett Geforce GTX 970M som skyfflar pixlar och en snabb fyrkärnig Core i7-6700HQ som beräknar effekter. Det hela backas av 8 gigabyte DDR4-minne. Potentialen finns där alltså, både som kompakt arbetsdator och potent spelrigg. Men hur är den i praktiken?

En bärbar dator ska helst fungera bra som just bärbar dator, inte bara för mobilt spelande utan även för vardagligt bruk. Den här sortens användningsområden lämpar sig MSI GS40 överlag väldigt bra för. Den 14 tum stora skärmen gör att datorn inte tar upp särskilt stor yta, och vikten är föredömligt låg.

Den relativt nätta storleken har dock tvingat MSI att göra tangentbordets upplägg kompakt, vilket bland annat gjort att returtangenten är relativt liten och smal, och det är lite väl lätt att oavsiktligt trycka på apostrof-tangenten istället. De har även placerat en tangent till vänster om Alt gr-tangenten, vilket också leder till en hel del oavsiktliga tangentnedslag. Detta är något som går att vänja sig vid, men anledningen till att byta den naturliga placeringen för Alt gr-tangenten har jag svårt att förstå.

I allmänhet sköter sig datorn bra. Ljudnivån håller sig låg under mindre krävande arbetsuppgifter och batteritiden är bra även för enklare uppgifter som webbläsande och kontorsarbete. Vid uppspelning av Youtube-video klarade sig datorn strax över en timme, vilket inte imponerar. Att skriva är generellt sett en trevlig upplevelse, även om tangentbordet och chassit runt det sviktar något när man applicerar minsta lilla tryck.

För den som spelar märks detta inte av särskilt mycket, men datorns kvalitetsintryck hämmas något. Pekplattan är inte den bästa jag lagt fingrarna på. Stödet för fingergester är tämligen uselt och precisionen lämnar en del att önska. Jag kopplade omgående in en extern spelmus även för vardagligt bruk. Skärmen har en upplösning på 1920 x 1080 pixlar, något som passar grafikkretsen alldeles utmärkt. Tillsammans med en snabb processor och 8 gigabyte DDR4-minne har datorn gott om prestanda för att driva runt spel i upplösningen 1080p.

Föregående Nästa
MSIs desktop 980 sli klara i många spel 60 fps även i 4k. Tveksamt om den är bärba dock, man får ha en skottkärra till den. 11/04 Det är ju en prioriteringsfråga, om man absolut inte kan tänka sig att sänka några grafiska inställningar i några spel så kan ingen bärbar dator på marknaden nå kravet på 60 fps. Om man inte vill sänka inställningarna till medium, där det grafiska ändå... 11/04 Så bara för att det är en liten och lätt dator så ändras vad man anser vara speldugligt? Knappast. Aldrig under 60 FPS, vilket den här burken kanske klarar på låga inställningar då. 11/04 Jag testade datorn med svenskt tangentbord, och den har samma krympta returtangent som de övriga varianterna. Det kräver definitivt en invänjningsperiod, jag tryckte oavsiktligt på apostroftangenten många gånger under den första veckan innan jag började... 10/04 Om man när ute efter en väldigt mobil dator som ändå räcker till för att spela spel vettigt så skulle jag säga att dessa resultat imponerar. Ha i åtanke att det är en blott fjorton tum stor dator som inte väger mer än 1,6 kilo, och trots det kan den kör... 10/04 1. Nej, mig veterligen ska 970M inte använda minneskonfigurationen som gör att 970 allokerar 3,5 GB plus ett 512 MB-segment, minnesbussen på 192 bitar ska kunna adressera hela de 3 GB videominne som 970M är utrustad med i denna maskinen. 2. Maxwell på... 10/04 Nej jag upplevde inga värmeproblem under mina tester. När de tyngsta spelen rullar på maskinen går fläktarna så klart igång ordentligt, men vare sig ljudnivåer eller värmeutveckling nådde nivåer som skulle kunna klassas som besvärande. Om något så är... 10/04 Jag har en MSi GP70 2PE, 17.3". Intel i7 Quad core. 8 GB RAM. Nvidia GT 840M / 2GB VRAM. Vikt 2,60 kg. Den är jag nöjd med, men spelar hellre spel på min stationära. 09/04 Om den har samma tangentbord som min GS60 (minus numpad då) så har även den svenska layouten en liten enter-knapp. Samt Windows-knappen på höger sida ^^ 09/04 Har den liten enter-knapp även med svenskt tangentbord? Det på bilden ser ut som ett helt vanligt amerikanskt. 09/04
Skicka en rättelse