En bärbar spelmaskin med bekanta komponenter innanför skalet. Den imponerar, men lanseras vid sämsta möjliga tillfälle.

Det har blivit dags för ännu ett test av en bärbar speldator, den här gången är det #Gigabytes maskin som äntrar testlabbet. Gigabyte P55 v5 är en 15,6 tum stor skapelse som lägger sig i det lägre toppsegmentet för bärbara speldatorer. Datorn följer normen för vilka komponenter som ryms inom chassits relativt kompakta form, och vad priskategorin tillåter. Det innebär att allt från processor till grafikkrets, mängden minne och lagring stämmer överens med de bärbara datorer vi testat i denna priskategori den senaste tiden.

Överlag är Gigabyte P55 en bra speldator. Men den har oturen att lanseras strax innan ett betydande teknikskifte som riskerar att göra den förlegad inom en inte allt för avlägsen framtid.

Datorn bygger likt tidigare versioner på ett chassi i hårdplast. Gigabyte fortsätter trenden med estetisk design som kombinerar en sober svart, kantig form med orangea färgelement på datorns sidor. Det ger datorn en visuell identitet samtidigt som dess designspråk kan tilltala en bredare målgrupp, inte bara de som gillar estetik som hör hemma i dåliga science fiction-filmer. Konstruktionen känns överlag solid men locket och tangentbordets undersida kan svikta om tryck appliceras, dock inte lika mycket som hos många konkurrenter.

En avskalad svart konstruktion bryts av med orange färg vilket gör datorns design mindre anonym utan att sticka ut allt för mycket.

På tal om tangentbordet blev jag positivt överraskad av hur trevligt det är för vardagligt bruk. Slaglängden är djupare än vad som är vanligt bland speldatorer i den här klassen, vilket känns bra utan att göra datorn mindre lämpad för seriösa gamers som vill ha snabb respons i anslagen. Tangentbordet är dessutom bestyckad med en komplett numerisk knappsats och fullstora tangenter. Pekplattan gör sitt jobb utan att imponera. Sysselsättningar som att bläddra upp och ner på webbsidor och liknande fungerar bra, mer avancerade gester som att zooma in på webbsidor är ganska ryckigt och så oprecist att jag slutade använda pekplattan för detta relativt snabbt.

Ett område där en bärbar spelmaskin gärna ska imponera är bildskärmen, och här får jag tyvärr rapportera att Gigabyte levererar en något ojämn upplevelse. Den 15,6 tum stora skärmen använder sig av en IPS-panel med upplösningen 1080p och bilduppdatering på 60 hertz. Upplösningen är helt rätt för den grafikkrets som används, Geforce GTX 970M, och IPS-panelen ser till att du får vettig färgåtergivning även när skärmen inte betraktas rakt framifrån. Men Gigabyte har inte lyckats lika bra med bakgrundsbelysningen, som är väldigt ojämn. Skärmens övre del är starkare belyst än dess mittersta delar, vilket också gäller dess nedre högra del.

Datorn har gott om USB-portar, men valet av VGA istället för Displayport som bildutgång är obegripligt.

Det leder till att färgåtergivningen och svärtan blir betydligt sämre och, i svärtans fall, grådaskig. Detta är framför allt påtagligt i mörka scener, men är även allvarligt nog för att märkas av med ljusare bildelement. Stereohögtalarna levererar inte heller en särskilt minnesvärd upplevelse. Högtalarna lyckas förvisso leverera fullt godtagbar volym och generell ljudkvalitet, men vare sig det högre eller lägre registret imponerar och basen är åt det svagare hållet. Det duger för bärbart spelande, men innanför hemmets väggar är dedikerade hörlurar eller högtalare önskvärt.

Föregående Nästa
Är lite svårt att veta vad man refererar till när man nämner en sak men inte säger Hur mycket saken kostar... Om den är dyr i förhållande till eller dyraste laget, skall inte då summan man refererar till nämnas ? Bra recension i en för övrigt; eller på... 27/05 Tackar, kul att det uppskattas! Det blir definitivt mer av det här framöver. 27/05 Jättebra FZ! Mer sånt här! :) *Tummen upp* 27/05 Med tanke på utvecklingstiden som krävs för en ny produkt är det nog snarare sannolikt att Gigabyte tog fram produktplanen och inledde arbetet med datorn långt innan det började bli klart att Pascal och Polaris var på g. Ett kommersiellt företag kan ju... 27/05 Känns mer som en cashgrab än en regelrätt modell, för folk som inte vet bättre eller bara måste ha en gaming laptop just precis nu, skulle inte förvåna mig om det kommer en exakt likadan modell fast med en Pascal GPU inom ett halvår. 26/05 Det är inte obegripligt att den har vga istället för displayport då usb 3.1 type c kan användas till det. Men då krävs i och för sig en adapter. 26/05 har jag missad det i texten? en cirka-pris hade utan att behöva google hade varit nice. detta visar dock att det finns 2 varianter, den som är beskriven här är mot 15 kSEK, en med mindre CPU/GPU är mot 10 kSEK. Frestande, men som skriven, fel tidpunkt. 26/05 PRIS?!?!?! 26/05 Jag var jättenära att köpa en för ett par år sedan men blev övertalad av en vän att köpa en stationär istället. Vilken tur man kan ha, idag hade den varit hyfsat värdelös. 26/05 Fortfarande bättre än att småbarnen leker en stationär till molekyler. En åsikt grundad i erfarenhet. :) 26/05
Skicka en rättelse