Berör gör spelet i och för sig redan från första akten med sitt tema gällande etnicitet. Jag har faktiskt aldrig spelat ett spel som tar upp rasism så pass direkt som Mafia III gör. Framförallt hur svarta har påverkats av det genom historien. Jag har alltid funderat över den representationen, hur sällsynt den är i spelbranschen. Mafia III känns viktigt på det sättet. Att det sätter svarta i fokus, speciellt när det handlar om en sån turbulent tid. Rasism genomsyrar spelets dialog, mellansekvenser, gameplay – allt. Lincoln blir diskriminerad av polisen, får utstå blickar och påhopp på gatan, och blir till och med utslängd ur vissa butiker som enbart är för vita. Utvecklaren #Hangar 13 håller inte tillbaka i sin skildring, och jag håller med dem att det behövs, även om det ibland kan bli riktigt obehagligt.

New Bordeaux, som är baserad på New Orleans, bidrar starkt till att utveckla spelets identitet – åter, det är inte varje dag man möter den här sortens kulturblandning. Även om de tio distrikten är olika så känns stilen sammanhängande. Färger kan ibland se urvattnade ut, men jag är inte säker på om det är en bugg eller bara ett designval.

Mafia III utspelas i ett läckert New Orleans.

Mafia III:s inledning är rätt lång och håller sig mestadels till ett kvarter, så det är inte förrän spelet öppnar för utforskning som jag börjar tycka om staden på riktigt. Alla kvarter är inte lika snygga – det finns allt från fattiga slumområden till livliga sidogator fyllda av pittoreska blomkrukor och ljuslyktor. Musiken, som hörs lite överallt i världen, är helt fantastisk och bidrar verkligen till stämningen. Klassiker som "Sittin' at the Dock of the Bay" och The Animals "House of the Rising Sun" förgyller tillvaron och hjälper till att bygga upp en trovärdig plats. Vilket behövs eftersom minst 20 timmar kommer spenderas i New Bordeaux enbart för huvudkampanjen. Det finns också flera sidouppdrag och en massa samlarobjekt att hitta utspridda över kartan. Just Playboy-omslagen är ett återseende jag faktiskt kunnat leva utan.

Det jag saknar mest av allt är det vardagliga. Lincolns historia är ren och skär action från början till slut. En fartfylld hämndresa som inte stannar för någonting – framförallt inte för att tanka bilen eller välja kläder på morgonen, vilket var två saker som var möjligt i #Mafia II. Faktiskt så finns det väldigt ont om valmöjligheter när det kommer till den sortens saker. Pengar används flitigt till att köpa vapen och upplåsta tjänster såsom extra förstärkning eller klippt telefonlinje, men där tar köptillfällena slut. Då jag spenderade alla mina pengar i Mafia II på att köpa kostymer och skjortor saknar jag faktiskt möjligheten att anpassa Lincolns utseende. Det vore också trevligt att ha ett garage där jag kan förvara alla bilar.

Lincoln Clay är inte den typiska maffiaklichén.

Spelet har varit riktigt omtalat vid release på grund av att fps:en varit låst till 30 på PC. I skrivande stund är det fixat via en patch, men under mitt recensionsspelande får jag nöja mig med fps-begränsningen. Det är en himla skillnad på 30 och 60 fps, och det är synd att det blev mitt första intryck av spelet. Bilduppdateringen är i och för sig inte det enda problemet. Jag möter alltifrån lågupplösta texturer till föremål som svävar i luften, och Lincolns rörelser när han använder sig av sina counter-attacker eller tar skydd känns riktigt buggiga ibland. Spelet känns också riktigt dåligt optimerat: inte ens med ett Geforce GTX 1080 nås stabila 60 fps. Jag hoppas att utvecklarna kommer släppa fler patchar snart.

Det är mycket som Mafia III gör rätt, men det finns också saker som jag känner kunde varit mycket bättre utformat. Ju mer jag spelar desto mer inser jag att Mafias identitet går djupare än italienare och deras fedoras - att seriens kärna är berättandet och teman såsom lojalitet, makt, och konsekvenserna av kriminalitet. Mafia III kanske inte bygger vidare på föregångarens spår, men det har trots allt ett nytt perspektiv och en medryckande story. Vad det däremot saknar är en stark helhet.

Fotnot: Vi har testat pc-versionen av Mafia III.