När vi har testat bärbara spelmaskiner har ett genomgående tema varit prestanda som är “Bra – för att vara bärbar”. De portabla spelmaskinerna har varit för klena för att bedöma efter samma måttstock som stationära spelburkar. Men hos bärbara speldatorer med kretsar från #Nvidias senaste grafikgeneration Pascal sitter för första gången samma grafikort i stationära och bärbara datorer.

Det innebär att ett Geforce GTX 1070 i en bärbar dator är samma krets som i ett grafikkort med samma namn för din stationära dator. Vi har testat tre bärbara spelmaskiner i 17-tumsklassen med just GTX 1070-grafikkort för att se om löftet om stationär spelprestanda i bärbart format är mer än bara ett PR-budskap.

Tre prestandamonster i bärbar form.

Datorerna kommer från #Asus, #MSI och #Gigabyte. Sett till komponenterna är de snudd på identiska på insidan. Alla använder en variant av #Intels snabbaste fyrkärniga mobila Core i7-processor av sjätte generationens snitt, där den egentliga skillnaden är att Gigabyte-datorns processor inte är en upplåst så kallad K-modell, vilket innebär att den inte kan överklockas manuellt.

Samtliga datorer har riklig mängd primärminne, 16 eller 32 GB DDR4, och en kombination av SSD och mekanisk hårddisk som primär och sekundär lagring. Den största skillnaden finns i skärmpanelerna. Trots att alla har en storlek på 17,3 tum och IPS-panel erbjuder de olika uppdateringstakt, upplösning och synkroniseringsteknik. MSI erbjuder testets maffigaste upplösning med hela 3840 x 2160 pixel, eller 4K som det också kallas, och skärmen kan dessutom synkronisera bilduppdateringen med grafikkortet via G-sync.

Bilduppdateringen i MSI-modellen är låst till 60 Hz, men det finns konfigurationer med bildpaneler som når 120 Hz. Asus och Gigabyte erbjuder båda bildpaneler med upplösningen 1080p, men av de två är det endast Asus som erbjuder bildsynkronisering via G-sync, och Asus panel kan dessutom skrämmas upp till 110 Hz bilduppdatering via manuell överklockning. Gigabyte stannar på 1080p osynkroniserat vid 60 Hz.