Läderlappens läckra läder lider av lagg.

#Batman: Arkham Asylum är ett av mina favoritspel från förra generationens konsoler. Jag spelade det förvisso på pc, och fick nöjet att bråka med Games for Windows Live, för de av er som minns det debaklet. Även #uppföljaren är riktigt bra, i mångas ögon ännu bättre till och med. Själv föredrar jag ändå den fokuserade, väldesignade upplevelsen i första spelet en aning jämfört med det mer öppna men ofokuserade livet i Arkham Citys snöiga stadslandskap.

Men oavsett vilket man föredrar så är båda fenomenala actionspel som verkligen gör Batman rättvisa. Bossarna var väl inget vidare, men utöver det var det en smärre actionrevolution.

Batman är tillbaka i Arkham, snyggare... men slöare.

Den mörka estetiken och det följsamma stridssystemet har dessutom åldrats väldigt väl. Så pass väl att jag egentligen inte ser något behov av den milda grafiska uppdatering som är #Batman: Return to Arkham. Men nu har vi fått en i alla fall. För att ge Batman en mer detaljerad slängkappa har motorn uppgraderats till Unreal Engine 4, vilket också innebär att spelet är lite ljusare på sina ställen. Överlag ser dock spelen bättre och mer detaljerat ut nu, även om en gnutta av atmosfären går lite förlorad i översättningen.

Vad som däremot inte blivit bättre är bilduppdateringen. Originalen flöt i 30 fps på konsol, men det höll sig där. I Return to Arkham har Batman tydligen blivit gammal och trött, för här finns märkbara hack och framedrops. Arkham Asylum klarar sig ändå bra. Det hackar mest till ibland när man svänger runt ett hörn eller springer nerför korridorer. I strider flyter det i regel på helt okej.

Arkham City upplever jag däremot som klart mer instabilt. När jag svävar runt i staden, vilket man ju ägnar en stor del av spelet åt, störs det hela av märkbart ojämn bilduppdatering. Jag har hört rapporter om att det är värre på Xbox One, men även på PS4 upplever jag att det är störande.

Så – istället för en uppgradering till 60 fps får vi sämre bilduppdatering än i originalspelen. Särskilt för oss som spelade både Asylum och City på pc. Om man ville spela Arkham City med kass framerate fanns redan Wii U-versionen. Men det ville ju ingen.

Fortfarande ett grymt bra spel.

Hur ska man då bedöma en sådan här samling? Om du redan har spelen till pc finns det ingen anledning att skaffa detta. Om du däremot fortfarande inte har spelet varken Asylum eller City, och det borde du verkligen göra, så kan detta funka som första möte. Båda spelen levereras med all DLC, och båda är fortfarande lika fantastiska nu som de var då.

För mig är det dock svårt att till fullo njuta av spelet i dess nuvarande skick. Jag är ganska säker på att de allra flesta hade föredragit att man behållit originalgrafiken men dragit upp bilduppdateringen, istället för tvärtom.

Det är fortfarande väldigt tillfredsställande att bryta armar och ben av idioter i clownmasker, hänga upp folk i taket och sväva ner som en hök mot skrämda harar. Jag önskar bara att spelen fått den uppdatering de förtjänar.

Fotnot: PS4-versionen av Batman: Return to Arkham testad.

På vilket sätt är det en batman kopia ? Den enda gemensamma nämnaren är att man kan göra counter och få upp en kombo. I övrigt finns det ju absolut ingenting ? 25/10 Jag känner att det är dålig hantering av motorn. Arbetar själv med den och upplever inga större problem, sen att Rocksteady sket i det blå skåpet är en annan sak :) håller med dig där! 23/10 Klarade ut City på Hard New Game + :) The way it's meant to be played tycker jag. Förutom svärdbrudarna och deras boss som hade vissa attacker som man var tvungen att se indikator för att avgöra men det gick bra ändå. Shadow of Mordor överträffar verkli... 23/10 Har ej spelat Paragon och inte GOW 4 heller. Har däremot spelat en del andra UE4-titlar och tycker prestandan varit väldigt dålig. Fula UE4-spel på PS4 får den stackars maskinen att väsa som en jetmotor så det är inte bara på PC heller. Men visst, jag... 23/10 Orkade spela igenom Asylum trots ett riktigt segt slut men City var ju sävla lååååångtråkigt. Gillar inte dessa spel som är överfyllda med collectibles. Shadow of Mordor är en Batmankopia som överträffar orginalet, rätt monotont men det blev aldrig tråk... 22/10 Då är det bra grejer minst sagt! men ja de första två är utan tvekan de bästa. Personligen står jag på samma sida som recensenten att första äventyret var också det jag gillade mest. 21/10 Gissar att du har ganska hög standard när det kommer till spel. 21/10 Jag är inte ens ett serietidningsfan och tycker att de är smått fantastiska spel. 21/10 Skulle rekommendera att du spelar alla. Tycker Arkham Origins är det sämsta av dem fast det är fortfarande ett bra spel. Arkham Knight är också ett väldigt bra spel. Ser man förbi dem tekniska problemen spelet har haft så är det riktigt nice. 21/10 Ointressant antagonist? 21/10
Skicka en rättelse