Konsolspelandet tar första klivet mot 4K-upplösningens förlovade land. FZ har testat en spelmaskin vars framgångar avgörs av andra än Sony.

Konsoler är inte vad de brukade vara. En gång i tiden köpte man en liten gråtråkig låda som man kunde spela på i ett decennium, menar en del. Huruvida det stämmer låter vi vara osagt, men klart är att det inte funkar så i denna åttonde generation spelmaskiner.

#Nintendo ersätter fyraåringen Wii U med Switch redan i mars, och i slutet av nästa år lanserar #Microsoft Project Scorpio, en Xbox One med kraftigt förbättrad prestanda. Men först ut är #Sony, som släpper Playstation 4 Pro nu på torsdag, den 10 november.

Playstation 4 Pro släpps den 10 november.

PS4 Pro är en betydligt kraftigare men i övrigt likadan maskin som originalkonsolen, som för övrigt fyller tre år i dagarna. Det blir inga Pro-exklusiva spel; spel som funkar på den vanliga PS4:an funkar på Pro och tvärtom. Snarare handlar det om en prestandauppgradering mitt i generationen, ungefär som att peta in ett kraftigare grafikkort i en spel-pc. Därmed förlängs PS4:ans livslängd, samtidigt som det där omtalade gamla 1080p-målet äntligen nås på allvar. Inte nog med det, den tar dessutom konsolspelandets första allvarliga steg mot 4K-upplösning. Allt det här ger starkare skäl att uppgradera mitt i generationen än en traditionell Slim-konsol.

Playstation 4 Pro är större och tyngre än de två tidigare PS4:orna. Pro är två respektive tre centimeter bredare och upp till 15 millimeter högre än PS4-originalet och slimmen (vi kallar den så, även om den bara heter PS4). Den väger 3,3 kg, halvkilot mer än originalet och hela 1,2 kg mer än slimmen. När jag hämtade Pro-konsolen i fredags var kartongen för stor för den medhavda väskan, och uppackad i tevebänken verkar den avsevärt större. Men ställda sida vid sida visar det sig att skillnaden faktiskt inte är så stor. Ögonen luras av konstruktionens tre lager istället för två, men det är mest när jag bär hem maskinen som vikt och kartongstorlek spelar roll.

PS4 Pro är inte fullt så massiv i storlek som det ser ut. Här i jämförelse med den första PS4-varianten.

Man får en markant kraftigare maskin för pengarna. Grafikdelen står för den största skillnaden: den levererar 4,2 teraflops, jämfört med 1,84 för de äldre modellerna. Det är inget absolut mått på hur den presterar, så att det ligger i samma trakt som Geforce GTX 1060 och GTX 970 betyder inte att konsolen plötsligt kan mäta sig med en speldator för två eller tre gånger så mycket pengar. Om du tänkt uppgradera från original-PS4:an av ljudskäl bör du se till att få lyssna på den innan köp. Pro är definitivt ingen tyst maskin, även om fläktljudet är dovare och mindre genomträngande än hos den "gamla" trotjänaren.

Vad kraftökningen betyder i praktiken ligger helt och hållet hos spelutvecklarna, som måste patcha spelen eller bygga dem med Pro i åtanke för att du ska få någon synbar nytta av konsolens extra hästkrafter. Däremot kan den betyda trevligheter som snabbare laddtider i notoriskt skitsega #Xcom 2, det följer med på köpet. Sonys enda restriktion gäller multiplayer: det är inte tillåtet att ge några fördelar till Pro-ägare, så frameraten kommer vara densamma oavsett om du kör den vanliga PS4:an eller en Pro.

Föregående Nästa
Japp. Fast tittar man på t ex nya tomb Raider har den tre nya modes: "4k", 60 fps eller "bättre grafik". Allt är inte upplösning.... Tyvärr verkar ju dock vissa spel lira sämre på pro'n för tillfället,men men :) 22/11 Det klarar att streama film i 4K, men blu-ray-spelaren kan inte spela upp 4K bl-ray-filmer. 14/11 Är det sant att Ps4 Pro inte klarar av 4k filmer, väldigt konstigt isf för en 4k enhet?!? 14/11 Efter några dagar med PS4 Pro måste jag säga att det är en riktigt bra upplevelse. Spel som Tomb Raider ser jävligt bra ut i 4K (uppskalat) med HDR. Självklart kan jag få det att se mycket snyggare ut på min PC i 4K (utan HDR), men då kostar också min... 13/11 De spel blir uppskalad (är det ett Svensk ord?). Jag har läst liten på, och i nästan alla reviews som jag har läst, är man överens att det ger ett väldigt bra resultat. 11/11 Bra recension, tack! Hur känns menyer och gränssnittet generellt, känns det rappare tack vare den nya hårdvaran? Gamla, ej patchade spel, kommer de te sig exakt som de gör på en PS4? Tänker i mitt fall på MLB The Show. Allt flyter bra under match, men... 11/11 Vad artikeln glömma att skriva om, är att machinen inte komma med en 4K-blueray spelare, som är en stor besvikelse. Det finns dock stöd för nedladdning av 4k via t.ex. Netflix. 11/11 Ja det är ju en uppgraderad PS4a så PS4.5 är väl en ganska korrekt benämning egentligen :) 10/11 Den gamla dängan. Jag känner mig inte särskilt låst till Apple bara för att jag använder deras produkter. Känner mig helt fri att byta till andra plattformar om jag känner för det (kör faktiskt både Android och Windows också). Visst, viss mjukvara kansk... 10/11 Ja, precis. Under förutsättning att man "bara skall åka i den" och inte bryr sig om kvalitet eller funktioner kan man lika gärna köpa en Dacia. Men om man däremot jämför kvalitet, funktioner osv osv så skulle nog de flesta som hade haft råd och vill ha... 10/11
Skicka en rättelse