Det har inte gått särskilt bra för #Nintendos nuvarande spelkonsol Wii U. Trots en rad bra spel, som till största del utvecklas av Nintendo själva, har konsolens försäljning aldrig riktigt tagit fart och produktionen är på väg att upphöra. Detta var sannolikt planerat för många månader sedan, och Nintendo insåg därmed att de skulle stå utan en stationär konsol inför den ack så viktiga julhandeln 2016. Svaret på dilemmat kommer i form av NES Classic Edition, en retrokonsol som förutom den blygsamma storleken är identisk med företagets 8-bitarskonsol Nintendo Entertainment System.

Far och son. Och en orelaterad svamp.

Om du inte har hängt med i karusellen runt denna minikonsol kan den sammanfattas som en krympt version av den legendariska NES:en, där Nintendo har förinstallerat 30 populära spel som emuleras på betydligt modernare hårdvara. Spelen sparas på lagringsminne som är fastlött på kretskortet, och kan därmed inte bytas ut. (Och luckan kan inte öppnas!) De spel som finns här är med andra ord alla spel som konsolen någonsin kommer erbjuda. Som tur väl är så är de till allra största del riktiga kioskvältare som omedelbart får mig att dra på smilbanden.

Favoriter inkluderar Super Mario Bros, Super Mario Bros 3, Metroid, Zelda, Final Fantasy (!), Balloon Fight, Mega Man 2… ja listan kan göras upp till 30 spel lång. Utbudet erbjuder definitivt en variation som lär tilltala de flesta nostalgiker, men som med alla listor så kommer inte alla titlarna tilltala alla. Om jag hade fått välja fritt hade jag gärna ersatt titlar som Galaga, Tecmo Bowl och Startropics med TMNT, Ice Hockey och Ducktales. Men det sparar kanske Nintendo till NES Classic Edition 2.

Odiskutabla klassiker.

Ett arv från originalmaskinen som lyckligtvis inte har följt med är de analoga bildanslutningarna med vilka konsolen kopplades till TV:n. NES Classic Edition ansluts istället med HDMI och kan överföra både ljud och bild i grandios full hd-upplösning. Det finns tre bildlägen att välja mellan. Det som är förvalt som standard är 4:3, som visar bilden i bildförhållandet med samma namn. Ett annat läge vid namn Pixel Perfect återger som namnet antyder pixlarna exakt som de ska se ut på en modern tv, utan att för den saken skull avvika från originalets utseende. Den som verkligen är nostalgisk kan välja CRT-läget som emulerar de linjer och den oskärpa som dåtidens bildrörs-tv bjöd på.

Dessa tre bildlägen står till buds.

En annan trevlig funktion i mjukvaran har Nintendo lånat in från Virtual Console-emuleringen på Wii U. Det är nämligen möjligt att spara dina framsteg i spelen som ögonblicksbilder som du kan återuppta när som helst. Du kan spara fyra sådana ögonblicksbilder per spel, vilket gör det möjligt för upp till fyra personer att spara sina framsteg i samma spel. Detta är riktigt smidigt i familjer som måste samsas om en konsol.