Med Switch kombinerar Nintendo bärbart och stationärt. Resultatet? Den svenska barnfamiljens frälsare. Om det inte vore för den där lilla, men ack så viktiga detaljen.

Stressad, blöt och lite irriterad står jag äntligen framför ett litet avlångt paket. Och innehållet? #Nintendos nya konsol Switch! Eller, det anrika spelhusets återkomst till den breda konsolmarknaden, efter försäljningsfloppen Wii U.

Regnet spolade bort den hype jag tidigare känt, istället står jag där med de kritiska glasögonen på. Stressad som jag är känns det lugnade när jag öppnar paketet, allt ligger snyggt och prydligt invirat i plast. Att installera allt går på ett kick och det är då jag upptäcker hur jag på ren känsla behandlat Switch som en stationär konsol. När jag startar maskinen vill den vara i bärbart läge. För att sedan instruera mig hur jag får den i det stationära ditot.

Nintendo Switch, bärbart och stationärt i en och samma konsol. Här i storleksjämförelse med Wii U.

Det är tydligt att Nintendo förstår sin position inom den bärbara marknaden. Med den senaste tidens satsning på mobiler är de kungar inom bärbart. Med Nintendo Switch förutsätter de att du knappt hunnit komma hem innan du börjar spela. Lite som att nykär komma hem efter en romantisk middag med din käresta. Det räcker med att ansluta de två Joycon-kontrollerna till skärmen (som även är konsolen), för att kunna tuta och köra. Om du har en spelkassett tillgänglig, förstås.

Joycon-kontrollerna sätts på konsolens kortändar, i en adapter och används som vanlig gamepad (bilden) eller var för sig.

Innan testsessionens första spel, #1-2 Switch, sätts i klämmer och känner jag på konsolen. Skärmen på 6,2 tum känns som en lite för stor telefon. Det är med andakt jag håller den i handen och inser att denna lilla mackapär ska driva stortitlar som #The Legend of Zelda: Breath of the Wild och #Super Mario Odyssey.

Med Joycon-kontrollerna fastsatta är det dock en annan femma. Tankarna går till Wii U-paddan, som jag var väldigt förtjust i, och känslan är riktigt bra. Den ligger bra i handen och jag ser framför mig hur alldeles för många sena nätter spenderas i sängen med den. Det medföljande tillägget där du kan fästa dina Joycons för att få vad som liknar en klassisk spelkontroll fungerar dessutom väldigt bra. Den rår inte på Dualshock 4 eller Microsofts Xbox One Wireless-kontroll (och definitivt inte Xbox Elite), men du kommer klara dig utan att behöva köpa till en massa tillbehör. Men – Joycon-adaptern laddar inte kontrollerna, en adapter med laddning säljs separat.

Switch i sin tv-docka.

Joycon-kontrollerna är en av Switchs största tillgångar, tillsammans med att konsolen även fungerar som en separat skärm. De må kännas som att man håller något i storleken av tre tändare i handen, men de känns ändå ergonomiskt okej. Särskilt med den avtagbara överdelen, som förstärker SL- och SR-knapparna samt förvandlar kontrollerna till en mer hanterbar storlek.

Föregående Nästa
Skicka en rättelse