Steelseries kyliga ersättare till förra storsäljaren får sig en rejäl genomgång i FZ:s testpilotlabb.

Inledning och presentation

Steelseries har varit på gamingtillbehörsmarknaden länge. Redan när de hette Icemat gjorde de headset. De har hållit på så länge att de säger “It’s time to reset gaming”, vilket de ämnar göra med Arctisserien.

Arctis är steget vidare från deras populära Siberiaserie, det headset jag såg framför mig när jag tänkte gaming headset. Arctisserien finns i tre modeller: 3, 5 och 7. Steelseries strategi är att alla modeller har samma egenskaper när det kommer till mikrofon och hörlurar, men med skillnader i funktioner och yttre egenskaper. Detta medför att oavsett vilken modell du köper får du samma prestanda. Det som de andra modellerna har är mer fluff runt omkring, som RGB-belysning, USB-koppling med externt ljudkort eller trådlös koppling genom bluetooth. Likt sin föregångare Siberia, finns Arctis i flera färger.

SteelSeries Arctis 3

Anslutning

Anslutningstyp

Dubbel 3,5 mm, 3-polig kontakt eller enkel 3,5 mm, 4-polig kontakt via medföljande adapter

Kabellängd

3 meter

Kabelmaterial

Gummi

Adapter

Enkel 3,5 mm. 4-polig kontakt

Delningsuttag

Ja

Löstagbar kabel

Ja

När jag först packade upp Arctis 3 tänkte jag "Oj, vad stort det är!" Det ser väldigt mycket smidigare ut på bild än i handen. Det är nödvändigtvis inte något dåligt, kanske till och med tvärtom. Arctis 3 är Steelseries “minsting” i Arctisfamiljen, på så sätt att det är den mest avskalade modellen. Skillnaden från storebröderna är avsaknaden av DTS Headphone X, som ska förbättra surroundkänslan, samt vissa inkopplingsmöjligheter.

Det följer med flera kablar, eller rättare sagt kabeldelar. Huvudkabeln kopplas in i headsetet, och andra ändan till två olika adapterkablar. Ena kabeln är tänkt att användas med en stationär dator då den är 1,7 meter lång och bestyckad med två 3-poliga 3,5 mm-kontakter (en för hörlurarna och en för micken). Den andra kabeladaptern är betydligt kortare, cirka 10 centimeter och har en 4-polig 3,5 mm-kontakt för konsol, mobil och laptop. Huvudkabeln är en 1,3 meter lång UC-E6-kabel, en kontakt vanlig på Nikon-kameror. Det finns även ett 3,5 mm-jack på headsetet för en separat kabel, vilket kallas för ett “Share jack”, designat för att koppla in ett annat headset i Arctis 3. Bredvid kontakterna sitter en lättåtkomlig volymkontroll.

På vänsterkåpan hittas alla inkopplingar och inställningar.

UC-E6-kontakten för huvudkabeln samt 3,5 mm "share-jack" för kompisen.

Mute-knapp och volymkontroll

Medföljande kablar

Headsetet känns gediget och klarar sig bra på “äkta plast”-skalan. Ytan är matt, lätt gummerad och är inte benäget att lagra fingeravtryck för eftervärlden. Vikten på strax under 300 gram känns tillräckligt lätt för att det inte ska vara påfrestande, samtidigt inte så lätt att lurarna glöms bort.

Hörselkåporna är avlånga och insidan är gjorda av det material som Steelseries på säljarspråk kallar för Airweave. Det är mjukt och ska andas. Remmen är av samma material som bandet till skidglasögon.

Insidans material kallas AirWeave. Utsidan är gummerad och känns bra i handen.

Micken är utfällbar och böjbar för att passa olika användares preferenser. Den använder sig av Steelseries “Clearcast”-teknik och är enligt marknadsföringen den bästa på marknaden. Genom den medföljande mjukvaran går det att ställa in micken för att anpassa den efter omgivningen eller användarens röst. Mikrofonen går enkelt att stänga av genom en knapptryckning på vänsterkåpan.

Micken är utfällbar och vinklingsbar.

Föregående Nästa
@Rurounin: jaa, det känns lite för bra för att det ska vara sant att det fungerar till 100% som önskat. Därför ska det blir kul att se hur Arctis 5 skiljer sig mot 3an. @kveldulver: Kul att höra lite olika åsikter! Jag skulle vara nöjd med 3an utan chat... 30/12 @Grukk: Kul! :D Själv tycker jag att mixerhjulet fyller en väldigt smidig funktion. Det är gött att inte behöva tabba ur och ändra nivåerna när man spelar med polarna. 29/12 Tror den mest är en gamer gimmick, ett reglage för att sänka spelets volym i förhållande till chatt och vice versa, användbart när ens teammates snackar en massa när man försöker höra fotsteg eller om man har svårt att höra teammates för att spelet håll... 29/12 @kveldulver: Jag köpte mig precis ett par Arctis 5, så det blir att testa chattmixern, vilken inte följde med 3an då den inte har USB. Blir intressant att känna på det hjulet! Synd att hjulet kändes som en svag del då jag tyckte det var välplacerat för... 28/12 @Grukk: Nä det är väl ingen vidare deal breaker ingenting 😉 Men optimalt vore nog ett något trögare hjul både för volymen och mixern. 28/12 Jag har aldrig märkt att jag slagit av volymen när jag tagit på eller av lurarna. Men ibland när jag fixat till min hårknut (har långt hår) så kommer tröjärmen emot volymkontrollhjulet av någon konstig anledning. Det var lite jobbigt, men det hände inte... 28/12 Förstår precis vad du menar! Blir lite semi-trådlöst headset med andra ord om man sitter länge vid datorn, och en jäkla hustle att alltid tänka på att man ska ladda osv. Själv kör man Steelseries Siberia 800, men 840-modellen funkar ju också för den del... 28/12 Det finns en lösning: 4 skinned ferrets Flour Salt Pepper Butter 1 cup Sherry 1 can cream of mushroom soup 1 can cream of chicken soup 1 can cream of celery soup 1 jar sliced mushrooms Cover whole ferrets with flour, salt and pepper. Brown in melted but... 26/12 För mig som spenderar en hel del tid vid datorn så blev det nästan jobbigare med trådlöst eftersom det kändes som att jag ändå behövde sitta med laddsladden i och en puck framför mig på skrivbordet. Kan tänka mig att trådlösa headset fungerar bra för... 25/12 För Sony är epitomet vad gäller hörlurar? 😂 24/12
Skicka en rättelse