Testpiloten Grukk har testat MSI GE63 Raider RGB 8RF, en bärbar speldator utrustad med ett GTX 1070, en sexkärnig processor och 120 Hz-skärm.

Inledning och presentation

Bärbara datorer som i huvudsak är till för spel är nischade produkter. Perfekt om det inte finns en fast plats att ha datorn i lägenheten eller om det kliar i spelfingrarna under resor på annan ort. Som en trogen förespråkare för stationära datorer och på senare tid nästan exklusivt en konsolspelare, ska det bli intressant att sätta tänderna i denna produkt.

Taiwanesiska MSI är framträdande inom detta segment och har många års erfarenhet. Deras färger svart och rött doftar gaming lång väg. MSI GE63 Raider RGB 8RF är en produkt av sin tid, med RGB-LEDs för belysning av tangenterna samt på locket för att göra LAN-kompisarna avundsjuka. Just deras Raider-serie ska ge ett sportigt intryck med tydliga sportbilsattribut, framförallt i marknadsföringen.

Förpackningen är gedigen, med en stadig MSI-märkt låda med fack för kablar. Själva datorn ligger i en tygpåse även den märkt med MSI-loggan.

Påsen som datorn ligger nedpackad i

Datorns topp är av svart plast med känsla av borstad aluminium. De två ränderna är utrustade med RGB-lampor. När datorn är öppen är den lika stilren, svart med en röd kant runt styrplattan, vilket är den enda färgklicken på datorn som inte är en styrbar lampa av RGB-typ. Tangentbordet är från Steelseries och kan därmed styras genom deras Engine 3-mjukvara, detta gäller även ränderna på fronten. Mjukvaran finns förinstallerad på datorn.

Egenskap

Värde

Operativsystem

Windows10 Home

Grafikkort

GeForce® GTX 1070/8GB GDDR5

Processor

Intel® Core™ i7-8750H @ 2.2 GHz

Chipset

Intel HM370

Minne

16 GB DDR4-2400 MHz

Lagring

1x M.2 SSD
1x 2.5" SATA HDD

Ethernet + trådlöst

Killer Gb LAN-nätverkskort
802.11ac Wi-Fi
Bluetooth v5

Strömadapter

230W-adapter

Dimensioner (BxDxH)

383 x 260 x 29,5 mm

Skärm

15,6" FHD (1920x1080), 120Hz, 3ms, Wide-View

Webbkamera

HD typ (30fps@720p)

Tangentbord

Individuellt upplysta tangenter (Nordisk layout)

Vikt med batteri

2.49 Kg

Ljud

2x 3W högtalare
2x 3W bashögtalare

Batteri

6-cell, 51 Wh

Ljud in/utgångar

1x Mikrofoningång 3,5mm
1x Hörlursutgång 3,5mm (HiFi / S/PDIF)

Inkopplingsmöjligheter

1x Type-C USB 3.1Gen2
2x Type-A USB3.1 Gen1
1x Type-A USB3.1 Gen2
1x RJ45
1x SD (XC/HC)
1x (4K @ 60Hz) HDMI
1x Mini-DisplayPort

På pappret är MSI GE63 Raider RGB 8RF ett portabelt monster. Med ett fullfjädrat GTX 1070 från Nvidia blir det spelkamrat av rang, speciellt ackompanjerad av Intel Core i7 8750H-processor som är en av världens första sexkärniga processorer för bärbara datorer.

Även lådan specificerar vad som finns i datorn

En portabel speldator måste ha utrymme för att kunna ha spel på sig. Detta har MSI tänkt på och utrustat GE63 Raider RGB8RF med en m.2-SSD från Samsung på 256 GB och en mekanisk hårddisk från HGST på 1 TB.

Skärmen är på 15,6 tum av typen TN-panel med en uppdateringsfrekvens på 120Hz, vilket är helt i linje med attributet gaming i gaming-laptop. Upplösningen på 1920x1080 ger en pixeltäthet på 141.2 PPI (pixels per inch), vilket får ses som bra då datorskärmar på 24 tum med full HD-upplösning endast kommer upp till 91.79 PPI.

Datorn är “VR ready” och med det menas det utrustad med HDMI-utgång som klarar 4K. Vilket kan vara trevligt för den som inte har en fast punkt för sitt VR-spelande.

"VR-ready"

MSI slår på stora trumman och lovar fem gånger mer ljud. Fem gånger mer än vad sägs dock aldrig, så är upp till var och en att lista ut det. Datorn är bestyckad med totalt fyra högtalarelement, två för basfrekvenser och två för diskant och mellanregister. Det ska medföra bättre ljud än andra alternativ. Allt för att kunna erbjuda en bättre spelupplevelse.

Föregående Nästa
@uberpwnage2.0: på gång. Jag flyttar till större om tre veckor! 04/07 Du får helt enkelt fixa ett dedikerat nördrum med lås! 04/07 @makedonii: Har inte hört bra saker om Razers datorbyggen. Vad jag har läst så får du en bättre bärbar om du kollar efter andra märken. 03/07 Personligen så inväntar jag Razers Blade 15 som droppar i den nordiska marknaden om en månad :) 30/06 @ecHo!: om man går på pris är bärbart värdelöst, även om det blir bättre. Sedan Nvidia (och AMD?) började köra samma grafikchip i bärbara som i vanliga kort är de riktigt bra, och därmed slipper man köpa ny laptop lika ofta. De har ju alltid flera betyd... 28/06 Mitt problem var att jag inte har någon plats för att ställa en stationär dator. Därför valde jag att köpa en bärbar som jag kan ställa undan efter användning. Det är ju som Grukk skriver, det går inte att jämföra med en stationär. Främst så får man ju... 28/06 Precis! Det är en jättefin produkt för de som behöver flyttbarheten. Men för den som har plats och vill lägga pengar på sin spelupplevelse är nog en stationär dator ett bättre val. Men alla är olika! 08/06 Precis. Kan också vara kul med dx11-titlar kontra dx12. Haha, ja Crysis är många speldatorers mardröm. 07/06 Spelen som testades valdes ut för att det var spel som jag hade till hands som jag tänkte kunde kräva en del av hårdvaran utifrån de aspekterna jag räknade upp i recensionen. Jag har Crysis men inte Warhead. Skaffar jag Warhead och får möjlighet att tes... 07/06 Jag vet inget om datorn du testade. Jag såg bilden på RGB-belysningen och tappade intresset. Nej, skämt åsido, jag läste klart recensionen trots den inbyggda julgransbelysningen. :) 06/06
Skicka en rättelse