Testpiloten Grukk har testat MSI GE63 Raider RGB 8RF, en bärbar speldator utrustad med ett GTX 1070, en sexkärnig processor och 120 Hz-skärm.

Tester

Fokus för en speldator är såklart spel. Därför är det viktigt att testa aspekter som ger en bra spelupplevelse. Dessa aspekter är skärmens responsivitet, uppdateringshastighet och prestanda.

De spel som utgör testet är Mad Max, Ori and the Blind Forest, The Witcher 3 och den gamla godingen Crysis. Utöver detta testas även övriga delar av datorn som inte är direkt kopplat till prestanda och spel utan mer allmän användning.

Hemsidan testufo.com användes för att se att skärmen klarar av 120hz. Det går såklart att kolla på andra sätt, men det är ett enkelt och snabbt sätt utan behöva öppna upp ett spel.

120Hz dyker bara upp om hemsidan känner av en kompatibel skärm.

Skärmen ska enligt specifikation ha en latens på 3 ms. Då den angivna latensen ofta bara är PR-prat så litar jag inte på det. Då det inte är möjligt för mig att testa skärmens exakta fördröjning får jag förlita mig på min egen känsla vid användning. Personligen är det inget som märks i panelen, så även om det inte är 3 ms så är det viktigt att det är tillräckligt lågt för att inte vara i vägen för precisionsspelande. Det är såklart genomgående i alla testerna.

Spel

Spelen valdes ut för att de dels fanns tillgängliga samt dels att de är populära spel som utmanar aspekterna för en bra spelupplevelse. Mad Max är tillsammans med The Witcher 3 de nyaste spelen i testerna och är inte speciellt nya, däremot relativt krävande, beroende på vilket mål som ska uppnås. Ori and the Blind Forest kräver en responsiv skärm, det är även ett spel som är väldigt bekant för mig. Crysis är en gammal legendar som fortfarande är en snackis när det kommer till tungdrivna spel.

Mad Max
Mad Max valdes för att testa 120Hz-skärmen då spelet har några år på nacken och behövde en mellanklass dator vid release för att ges rättvisa. På grund av dessa anledningar samt att det är ett actionspel med snabba bilsekvenser så kändes 120hz ett bra mål att nå med laptopens GTX 1070 med spelet på (Mad) Max (redaktören saknar ordvits här!).

Även en öde öken kan vara vacker

Bruum bruuuuum

Datorn har inga problem att hålla 120Hz på högsta inställningar. Det känns lent som nykärnat smör, en mycket fin upplevelse. Under de testernas sessioner märktes ingen dipp i antal bildrutor per sekund. GTX 1070 i kombination med 120Hz på 1080p verkar vara en väldigt trevlig kombination som ger ett mervärde för äldre spel som stödjer den högre uppdateringsfrekvensen istället för att begränsas vid 60Hz. Det gör att produkten känns genomtänkt.

Ori and the Blind Forest
För att subjektivt testa hur responsiv en skärm känns krävs ett spel med precisa och responsiva kontroller. Ori and the Blind Forest är ett utmärkt exempel på detta med många sätt att röra sig på.

Inga tydliga fördröjningar upplevdes under testerna, vilket var i linje med förväntningarna på skärmen. Panelen är snabb nog för att inte kännas seg och ickeresponsiv. Uppfylls det kravet är inte siffran i millisekunder i skärmens specifikation speciellt relevant. Spelet är lättdrivet och flyter på bra.

Otroligt vackert, men låt inte skenet bedra, det kräver precision till max

The Witcher 3
Ingen på FZ har väl missat denna gigant, The Witcher 3. Spelet som tog världen med storm för tre år sedan och som fortfarande suger ut musten ur dagens grafikkort vid högre grafikinställningar, speciellt vid högre upplösning.

Geralt, min nya bekantskap, tuffar på bra på höga inställningar (utan hairworks)

Då skärmen inte är superhögupplöst utan håller sig till gårdagens upplösning 1080p så flyter Geralt, häxaren, på utan problem. Mestadels 60fps på högsta inställningar, utan hairworks, uppnås utan problem övergripade i spelet med små dippar, men personligen påverkade det inte upplevelsen, men alla är olika. För orubbliga 60fps skruva ner inställningarna efter preferens.

Crysis
Sist men inte minst, det 11 år gamla Crysis som plågar hårdvara än idag. Den integrerade FPS-indikatorn hoppar som ett jehu med högsta värde på skärmens möjliga 120Hz, men även dippar strax under 60 är relativt vanliga. Så det är fortfarande ett väldigt krävande spel med Very High på alla inställningar vid 1080p.

De koreanska landskapen är lika svårdrivna som för 10 år sedan

I gengäld ser spelet väldigt bra ut, men beroende på spelaren kanske inte upplevelsen blir den som förväntas i ett 11 år gammalt spel på en modern dator. Jag kan därför säga, nej det maxar inte Crysis, inte på 1080p120Hz i alla fall. Men frågan är så luddig så det finns inget bra svar på den.

GE63 Raider RGB 8RF har en hel del funktioner som ger ökad livskvalitet och ger mervärde. För mig med en mobil med USB-C är det smidigt att koppla mobilen för snabbare laddning än med en USB-A-kabel. Det finns även totalt tre USB-A-kontakter, två till höger och en till vänster. Detta är bra för det går lätt att koppla in en trådad mus i kontakten till vänster så att den inte sticker ut mot handen för mig som är högerhänt.

SD-kortläsaren är ett till exempel av ökad livskvalitet som gjorde inläsning av bilderna till denna recension jätteenkel. Det medförde att istället för att krångla med att koppla in kameran och ladda över bilderna var det bara att ta ut kortet och sätta in i datorn. Det tar framförallt mindre plats på skrivbordet.

Bra kylning är väldigt viktigt för en bärbar speldator. Kraftfull hårdvara alstrar mycket värme, så i ett kompakt system är det ännu viktigare. Kylningen klarar av att hålla komponenterna på bra nivåer. Vid maxade inställningar i Crysis snittade processorns temperatur på ca 79 grader. Vid samma ögonblick låg grafikkortet på ca 85 grader i snitt, vilket får ses som hanterbart. Det bör tilläggas att datorn testades under de varma veckorna i mitten till slutet av maj.

Högra sidan av laptopen: SD-kortläsare och två USB-ingångar

Att tänka på

Bärbara speldatorer är inte för alla. För att kunna hålla ett kompakt format behövs bra kylning. Prestandan medför ljud pga att fläktarna måste hålla datorn kyld. Högljudd och varmt för händerna blir följderna av detta då utblåsen åt sidorna där musen ligger.

Passar perfekt i en normalstor ryggsäck

Portabel är sanning med modifikation. Laptopen i sig är rätt behändig, passar i en normalstor ryggsäck med laptopfack anpassad för en 15,6-tumsdator, men även nätdelen på 17x8,5x3,4cm måste med på resan. Tillsammans med kabeln tar den upp mer plats än önskvärt. Däremot blir allt betydligt mer portabelt än en stationär dator.

@uberpwnage2.0: på gång. Jag flyttar till större om tre veckor! 04/07 Du får helt enkelt fixa ett dedikerat nördrum med lås! 04/07 @makedonii: Har inte hört bra saker om Razers datorbyggen. Vad jag har läst så får du en bättre bärbar om du kollar efter andra märken. 03/07 Personligen så inväntar jag Razers Blade 15 som droppar i den nordiska marknaden om en månad :) 30/06 @ecHo!: om man går på pris är bärbart värdelöst, även om det blir bättre. Sedan Nvidia (och AMD?) började köra samma grafikchip i bärbara som i vanliga kort är de riktigt bra, och därmed slipper man köpa ny laptop lika ofta. De har ju alltid flera betyd... 28/06 Mitt problem var att jag inte har någon plats för att ställa en stationär dator. Därför valde jag att köpa en bärbar som jag kan ställa undan efter användning. Det är ju som Grukk skriver, det går inte att jämföra med en stationär. Främst så får man ju... 28/06 Precis! Det är en jättefin produkt för de som behöver flyttbarheten. Men för den som har plats och vill lägga pengar på sin spelupplevelse är nog en stationär dator ett bättre val. Men alla är olika! 08/06 Precis. Kan också vara kul med dx11-titlar kontra dx12. Haha, ja Crysis är många speldatorers mardröm. 07/06 Spelen som testades valdes ut för att det var spel som jag hade till hands som jag tänkte kunde kräva en del av hårdvaran utifrån de aspekterna jag räknade upp i recensionen. Jag har Crysis men inte Warhead. Skaffar jag Warhead och får möjlighet att tes... 07/06 Jag vet inget om datorn du testade. Jag såg bilden på RGB-belysningen och tappade intresset. Nej, skämt åsido, jag läste klart recensionen trots den inbyggda julgransbelysningen. :) 06/06
Skicka en rättelse