Testpiloten Grukk tar en titt på en till spellaptop från taiwanesiska MSI. Denna gång är det den tunna och stilrena GS65 Stealth Thin 8RF som läggs under mikroskopet.

Tester

Då det redan finns ett test på en laptop med GTX 1070 på insidan här på FZ riktar sig testerna sig på att se ifall Max-Q-effektoptimeringen är märkbar i spel.

Testufo.com kan indikera vad för typ av panel som används i datorn. Här går det enkelt att se att skärmen som utlovat är 144 Hz.

Testufo visar på att skärmen verkligen är en 144 Hz-skärm

Skärmen har utöver 144 Hz även en IPS-panel, vilket ger finare färger och bättre betraktningsvinklar. Då en laptop nästan alltid är rakt framför användaren är betraktningsvinklarna inte lika nödvändiga i sidled som vid en stationär skärm, speciellt inte i en flerskärmskonfiguration. Däremot blev det mycket lättare att se spelet på skärmen utan att behöva vinkla om den varje gång jag byter position under spelomgången.

Spel

Denna gång består testerna av favoriten The Witcher 3, benchmarkverktyget för Final Fantasy XV, Mad Max och Castle of Illusion HD. The Witcher 3 är ett krävande spel, där är målet är att uppnå stabila 60 FPS. Final Fantasy XV används för att jag har kvar resultaten från när GE63 testades. Det ger en direkt jämförelse mellan GTX 1070 och GTX 1070 med Nvidias Max-Q-Design då datorerna har samma processormodell. Mad Max är ett lagom krävande spel som går att jaga upp i höga bildfrekvenser. Det får bli verktyget att se hur 144 Hz fungerar och om datorn klarar av att leverera så passa höga frekvenser i halvmoderna spel. Castle of Illusion HD är ett väldigt bekant spel och används för att känna på skärmens responsivitet.

The Witcher 3
Denna moderna klassiker är inte en barnlek att driva i stabila 60 fps. Med Ultra på Graphics och High på Post processing är Novigrad ingen len upplevelse. Det ligger på mellan 50 och 60 FPS hela tiden. Men genom att dra ner en från Ultra till High går det att få relativt jämna 60 FPS utan att tumma alltför mycket på ögongodiset. Detta gäller utan hairworks. Även med Graphics på High kan det finnas dippar, speciellt i Novigrad, men på de flesta andra ställen är det jämnt. Det kan behövas finjusteras lite för att passa spelaren, men datorns effektoptimerade kort kan klara av den polska vargen, dock inte på maxinställningar.

Regnig eftermiddag i Novigrad - Även på High är The Witcher 3 ett vackert spel.

Final Fantasy XV Benchmark
Final Fantasy XV är en smidig benchmark att använda i och med att det är helt gratis då det släpptes inför spelets PC-release.

GS65 - 1080p på Standard

GE63 - 1080p på Standard

GS65 - 1080p på High

GE63 - 1080p på High

GS65 - 4K på Standard

GE63 - 4K på Standard

GS65 - 4K på High

GE63 - 4K på High

I bildspelet ovan ser vi att den effektoptimerade Max-Q-GPU:n i GS65 hamnar lite på efterkälken i alla tester. Ingen av GPU:erna fungerar bra i 4K, men det var inte heller väntat. Det bör dock tilläggas att datorn var relativt tyst trots att hårdvaran verkligen fick jobba.

Då värdena som redovisas i FFXV-benchmarken inte säger något kommer det en tabell som någorlunda förklarar dem, saxad direkt från benchmarkens hemsida. Hur värdena tolkas presenteras i tabellen nedan.

12000 or greater

Extremely High

The game will run exceedingly well. A high frame rate is possible and even richer graphical settings can be used.

9000 to 11999

Very High

You can expect the game to run very comfortably. A high frame rate is possible and even higher quality graphical settings can be used.

6000 to 8999

High

You can expect the game to run comfortably. It should run smoothly, even at higher graphics settings.

4500 to 5999

Fairly High

A standard level of performance can be expected. Adjustments to the graphics settings are recommended if possible.

3000 to 4499

Standard

A standard level of performance can be expected.

2500 to 2999

Slightly Low

It is possible to play the game, but you may experience a burden on processing when performing some actions. Adjustments to the graphics settings are recommended.

2000 to 2499

Low

It is possible to play the game, but all actions will feel sluggish overall. There is a chance that the performance may improve with adjustments to the graphics settings or display resolution.

0 to 1999

Insufficient

The system does not meet the minimum requirements to run the game.

Mad Max
I det actionfyllda ökenäventyret Mad Max är höga uppdateringsfrekvenser trevliga vid de snabba bilfärderna över sanddynorna. GS65 klarar utan problem att driva titeln i 60 FPS, men det är inte det som är målet. GE63 klarade av att leverera stabila 120 FPS vilket passade spelet jättebra. Då GS65 skryter med en 144 Hz-skärm är det målet. Dessvärre droppade FPS:en ibland ända ner till 115 under färder över sandhavet med de högsta grafikinställningarna. Inte ens med grafiken neddragen till High nås målet på stabila 144 Hz. Dipparna är inte lika djupa som på Very High, utan som lägst runt 130 FPS, vilket är klart spelbart. Ytterligare pill ner mot mediuminställningar kan behövas efter personlig preferens är ett krav för att det ska bli 100% stabila 144 FPS.

Fartfyllt i sandlådan

Castle of Illusion HD
Skärmen är specifierad till 7 MS, vilket är knappt en halv bildruta vid 60 FPS. Spelet spelades med en kabelansluten Xbox One-kontroller och med tangentbordet, och båda styrsätten gick bra och att agera efter vad skärmen visade. Allt kändes som förväntat av en spelskärm, inget att klaga på.

Modern tolkning av 90-talsklassiker

Användningstest
När The Witcher 3 kördes så datorn fick jobba till max mättes temperaturer runt 87 grader Celsius på processorn och 75 grader C på grafikkortet i den medföljande mjukvaran MSI Dragon Center. Fläktarna varvar inte upp så att det blir öronbedövande utan håller sig till en behaglig vindambiens som lätt glöms bort när hörlurarna skärmar bort verkligheten. Det märks att deras kylningssystem som de kallar Coolerboost Trinity fungerar galant.

Något som däremot blir varmt är metallen i chassit runt tangentbordet där handleden ligger stadigt på WASD. Det blir inte varmt nog för att brännas men tillräckligt för att handen och handleden ska bli svettiga, framförallt vid längre sessioner.

Summering
Överlag är GS65 en kompetent spelmaskin. Det är häftigt att den inte låter mer än vad den gör vid tungdrivna titlar. Detta är troligtvis tack vare Max-Q-designen som gör att kortet lägger sig på en bra balans mellan prestanda och värme. Det är troligtvis också anledningen till att prestandan inte riktigt kommer upp till samma nivåer som en bärbar dator med ett vanligt GTX 1070. Kombinationen en GPU som inte riktigt kan gå fullt ut på grund av den slimmade designen och en panel som förväntar sig många FPS ger inte balanserat intryck av produkten.

Att tänka på

GS65 är ingen ersättare för en stationär dator, den är gjord att tas med, vilket märks designen, nätdelen och framförallt priset. Den är inte byggt som ett prestandamonster utan för att hitta en sweetspot där den är tillräckligt bra prestandamässigt för att driva de senaste spelen, men samtidigt fortfarande kunna vara portabel.

Det finns billigare likvärdiga och till och med mer kraftfulla datorer som inte har samma portabilitet. Om det är portabiliteten och den tystare driften det som söks samt att prislappen inte är något problem, är GS65 en dator att ha i åtanke.

Skicka en rättelse