Ärligt talat, vad ska man med superhjältar till när man kan få superskurkar? I Traveller's Tales fjärde DC-titel får Batman äntligen fladdra iväg för att lämna plats åt Jokern, Lex Luthor, Harley Quinn, Scarecrow, Pingvinen och inte minst min alldeles egen superskurk: Jokressa.

(Det där namnvalet var kanske inte mitt livs mest kreativa ögonblick. Nåväl.)

Lego DC Super Villains är inte heller det mest fantasifulla du kan tänka dig. Förstås. Sedan Lego Star Wars för tretton år sedan har Legospelen mer eller mindre varit okej, men bortsett från några lata Legospel (vårens Lego The Incredibles var till exempel otroligt... mediokert) har de här titlarna gång på gång byggts utav glädje. Lego DC Super Villains är inget undantag.

Kattkvinnan har klös.

Wonder Womans ärkefiende Cheetah är en hejare på att bygga med Lego.

Scarecrow gör skäl för sitt namn.

Den här gången figurerar den spelarskapade Legogubben i berättelsens nav.

"Det är Lego as usual"

Grundklossarna står stadigt och är du det minsta bekant med TT-titlarna vet du vad som gäller: spela igenom högar med banor, den här gången i och kring Gotham City, Metropolis och andra DC-platser. Slå sönder Lego, bygg Lego, slå sönder fiender, lös pussel, samla tills du blir "True Villain". Det är Gothams klocktorn, hemliga labb, Arkham Asylum och helt andra världar. Fnissa åt mellansekvenserna. Sucka åt den bedrövliga bilkörningen i hubben.

Är du riktigt tokig (skyldig!) återvänder du till banorna i free play med nya förmågor redo att länsa dem på hemligheter och gör detsamma med hubvärlden. Det är så att säga Lego as usual.

Hon säger inte ett ord men Jokressa har ändå gott om karisma.

De enda som anar Justice Syndicates ondska är skurkarna. it takes one to know one, etc.

Harley Quinn är underbar.

Skurkarna demonstrerar, skurkarna har fått nog.

Därmed inte sagt att det saknas nyheter. Vi har byggt egna Legogubbar tidigare men den här gången är min vitsminkade, rödklädda Jokressa inte förpassad till free play utan är i storystormens öga, i fokus under mellansekvenserna. Visserligen är hon stum men detta känns närmast som en passning till äldre Legospel där inte ett ord yppades och allt var Charlie Chaplin-komik.

Jokressa kommer även med en gameplayfördel då hon under berättelsens gång suger i sig nya förmågor – laserstrålar som smälter guld-Lego och möjligheten att ändra storlek, exempelvis – vilket pö om pö gör att jag slipper växla som en tok mellan figurerna. Här finns ytterligare ett fiffigt hjälpmedel. Stöter du på ett pussel och byter figur känner spelet av rätt skurk för rätt pussel.

Med tanke på att uppställningen totalt inkluderar 174 (!) skurkar och hjältar är detta tacksamt.

Traveller's Tales har slagit sig ihop med DC Comics för att skriva berättelsen. Det märks. Den är smart, rolig och oväntat medryckande. Det är här inte Suicide Squad, kort sagt. Justice League har gått upp i rök och ersatts med "hjältarna" Justice Syndicate från en parallell värld. Superman blir Ultraman, Batman blir Owlman och så vidare. De enda som tycks lägga märke till att hjältarna fått rejält med skit under naglarna är skurkarna, som ju inte vill släppa in fler badguys.

Lego DC Super Villains är i sina bästa stunder fantastiskt roligt. När manus, DC-godis och Lego-gameplay samverkar är det lätt att spela med ett brett clownflin på läpparna. Det är där och då snubblande nära ett högre betyg, men just detta är ett problem: det snubblar.

Jokressa är min, bara min, superskurk.

Att köra i hubben är som vanligt något du vill ha överstökat.

Världskarta! Pluppar! Samlarmani!

Det finns alltid tid för en selfie.

"Manuset är rakbladsvasst"

En gång tvingades jag ladda om en checkpoint (och de är inte generöst utplacerade, ska jag be att få tala om) när en aktiverad spak vägrade ge grönt ljus och släppa fram mig. Jag har nödgats plocka upp en andra handkontroll för att knuffa loss Jokern som kilats fast. Jag har fallit och fallit genom marken i hubben. Jag har tvingats avbryta race (också i hubben) när jag inte kommit fram på grund av att banan gick genom ett ställe som ännu inte var upplåst i storyn, eller så har min lastbil helt sonika fastnat i en grind. Tröttsamt.

Tröttma kan förstås vara en faktor när det kommer till Legospelen. Om du bränt ut dig på Darth Vader, Indiana Jones, Harry Potter och Gandalf (eller för all del Batman) kommer sannolikt inte Lego DC Super Villains bli en nytändning. Manuset må vara rakbladsvasst och att besöka såväl klassiska som exotiska DC-platser värmer nördhjärtat. Det är dock Lego as usual, på gott och ont.

Fotnot: Recensionen avser PS4-versionen. Spelet släpps också till pc, Switch och Xbox One.