Jag är bättre än Mourinho. Han är en föredetting som har förtjänat en permanent plats i Guinness rekordbok under rubriken “Världens sämsta förlorare” och som skulle såga sin egen mormor i internationell press om hon serverar fel fika. Själv är jag en värdig ambassadör för en modern fotbollsklubb som vet precis hur ett storlag på dekis kan hitta tillbaka till toppen. Nu ska jag bara bevisa det.

"Det är precis som i The Matrix – till slut ser man förbi siffrorna"

Sports Interactive står varje år inför en stor utmaning. Efter ett år med Fifa längtar spelarna efter nästa utgåva, med bättre grafik, justeringar och uppdateringar. Men när ett nytt Football Manager släpps har du redan lagt ett hundratal timmar på en save i föregångaren och måste bara hitta en riktigt bra målvakt för att äntligen kunna vinna Champions League med Motala AIF. Ska man överge den investeringen måste uppgraderingen verkligen vara värd det.

Blir det Theatre of Daydreams om matchen går mitt på dagen?

Så i november står jag där, högröd i ansiktet efter en 0-4-förlust mot ärkerivalen Man City, och skäller ut min värdelösa mittback som inte skulle träffa en boll i ett bollhav. Värdig ambassadör, jo tjena. Och just det är lockelsen med Football Manager: känslorna som uppstår kring de oändliga narrativ som skapas. Spelet må vara ett glorifierat Excel-ark, men det är precis som i The Matrix – till slut ser man förbi siffrorna, ser en oslipad diamant, en perfekt vänsterback med attitydproblem, den sista pusselbiten till ens lagbygge vars agent är alldeles för girig. Eller som ovan, en stendum mittback. Det är därför serien fortsätter växa efter 26 år.

Årets stora tillägg är det omgjorda träningssystemet, som blivit mycket djupare. Förut handlade det mest om att suga upp de bästa coacherna (de högsta siffrorna) på marknaden och typ bestämma om laget skulle öva på anfall eller försvar. Nu är det långt mer intrikat, och för en FM-nörd som undertecknad är det verkligen välkommet.

"Årets stora tillägg är det omgjorda träningssystemet, som blivit mycket djupare"

Med större kontroll kan den som vill gå in på detaljnivå och anpassa träningen efter just den taktik som används, eller vända en negativ formkurva. Presterar mittbacksparet dåligt? Fokusera på en särskild aspekt i försvarsarbetet. Missförstår mittfältarna varandra konstant? Satsa på lite team bonding. Har du, som jag, en vänsterback med attitydproblem? Sätt honom i en mentorsgrupp med två äldre fullblodsproffs och han skärper sig snart. I förlängningen är det ytterligare en möjlighet för mig att få ut det bästa ur laget. Och för den som tycker att det låter onödigt komplicerat är det som alltid möjligt att delegera allt till datorn, som gör ett okej jobb. Dessutom går det när som helst att få en introduktion till alla nya funktioner.

Man kan välja att detaljplanera träningen eller överlåta det åt datorn.

Systemet bygger också vidare på skaderiskerna som introducerades förra året, och nu finns det genom träningen faktiskt verktyg för att hantera dessa risker. Trots att spelet eftersträvar realism till den grad att professionella fotbollsklubbar använder sig av simulationen, har skadebenägenheten alltid tonats ned. Det är en hårfin balansgång mellan utmaning (“oj, måste hitta ersättare till skadad spelare”) och frustration (“amen vafan, nu blev även ersättaren långtidsskadad”). Det kan kännas extremt lockande att bestraffa en dålig prestation (hur fan kan Pogba & co. förlora 0-3 mot Brighton? Brighton!?!) med extra träningspass, men då kanske du sabbar spelarnas återhämtning, och bryter din stjärnforward foten i nästa match har du bara dig själv att skylla. Man tvingas konstant göra små men avgörande avväganden, och det finns aldrig ett rätt svar.

"På press-konferenserna förolämpar jag allt som rör sig"

Att det inte finns ett facit för spelet gör det så intressant. Efter min pinsamma förlust mot Man City går det dåligt, och jag dalar i tabellen. Spelarna är överbelastade och sura, och på presskonferenserna förolämpar jag allt som rör sig. Jag börjar inse att jag är en del av problemet. Träningsintensiteten minskas, och team bonding införs. Moralen blir bättre, och spelarna börjar kämpa för varandra istället för leka enskilda legoknektar. Jag berömmer de som tränat bra, och låter bli att spela med de som är trötta. Jag låter anfallsspelarna specialträna avslut, och vips så börjar målen trilla in. Men om du till exempel är ett taktiskt geni har du andra alternativ: Det är möjligt att skräddarsy spel med och utan boll, skapa matchplaner som träder i kraft om du hamnar i underläge med kvarten kvar eller får en spelare utvisad, och på så sätt vända på steken. Här finns många timmar att slösa för den som vill det. Dessa möjligheter fanns inte på tidigare FM. Samma tema: du har kontroll.

Sveriges egen VM-kvalhjälte, med världens bästa moderklubb.

En av spelets stora styrkor är att det finns så många olika sätt att spela det på, och inget är bättre eller sämre än de andra. Känner du för att ta över Real Madrid och köpa världsstjärnor på löpande band utan att behöva bry dig så mycket om taktiska detaljer så är det bara att skriva på checkarna och säga åt den assisterande tränaren att fixa resten. Vill du moneyballa dig upp genom seriesystemen så anställ ett gäng statistiker och få svar på om en vänsterfotad högerytter du upptäckt i amatörligan slår tillräckligt många lyckade inlägg.

Och aldrig har det varit snyggare. Då pratar vi inte om 3D-matchmotorn, som är i princip samma som innan, utan menyerna. De är mycket behagligare än tidigare, vilket är trevligt om man ska stirra på den i uppemot 150 timmar (lägg till en nolla i mitt fall). Att slippa ladda ner det minst skrikiga workshop-skin man kan hitta är ett precis lika stort plus som att den huvudvärksframkallande helvita bakgrunden äntligen är borta.

Football Manager 2019 fortsätter revolutionen förra årets utgåva påbörjade och tar flera steg framåt. Sid Meier kallade spel för “en serie intressanta val”, och det finns nu fler och mer betydelsefulla val i Football Manager än någonsin.

Football Manager 2019
4
Mycket bra
+
Träning spelar äntligen roll
+
Utökad taktiskt valfrihet
+
Trevliga menyer
+
Guider till nya funktioner
-
3D-matcherna ser fortfarande lite klumpiga ut
-
Fattas fortfarande licenser till flera stora ligor och lag
Det här betyder betygen på FZ