Representerar något av det bästa och värsta med hela Super Mario-serien.

"New Super Mario Bros. U har aldrig varit mindre nytt"

New Super Mario Bros. U har aldrig varit mindre nytt än nu. Faktum är att det redan 2012 som lanseringstitel till Wii U kändes gjort, dammigt och föga inspirerande. I Mariomått mätt, alltså. Det är ett roligt plattformsspektakel där Toad, Luigi och (givetvis) Mario springer, hoppar och studsar fram över jättesvampar, genom lavafyllda slott och dyker ner i glittrande oceaner. Det har dock gjorts bättre förut med både vassare bandesign och fräschare idéer.

Klivet från 720p till 1080p gör att det grafiska poppar lite extra.

Det här är Luigi. Vem är Mario?

Mario har varit tvättbjörn, så varför skulle han inte kunna vara flygande ekorre?

Mario U står dock inte helt med snickarbyxorna nere och rörmokarrumpan bar för här finns en handfull ganska fina idéer. Yoshi får sällskap av babyvarianter av sig själv som Mario och kompani kan bära med sig. Magentabebisen kan blåsa upp sig och låta dig flyga medan den självlysande Baby Yoshi logiskt nog kan lysa upp becksvarta grottor och blända fienderna.

Mario kan ånyo förvandlas till en miniversion av sig själv och beväpnas med eld- och isbollar. Nytt i U-spelet var den flygande ekorrdräkten som låter oss glida genom luften och greppa väggar. Nytt i Switch-spelet är superkronan som låter en Toadette redan rustad med stödhjul (fler extraliv, extra tid och hon simmar like a boss) förvandlas till Peachette som glider fram genom luften, dubbelhoppar och studsar tillbaka om hon (mot förmodan) skulle falla mot sin död.

"Om Toadette står för det busenkla står Luigi för det snorsvåra"

Om Toadette står för det busenkla står Luigi för det snorsvåra. Jag skulle till och med hävda att New Super Luigi U är vad som räddar detta från att vara en onödig återlansering. Jag spelade aldrig DLC:et när det begav sig men – jösses! – som jag spelar det nu.

Mario är försvunnen men trots att banorna i praktiken är de samma känns de helt som sina egna bestar. De är visserligen förkortade men i gengäld strösslade med knivskarpa plattformshopp och ytterligare en kniv mot strupen då klockan alltid startar på 100.

Peachette ger dig vingar (och stödhjul).

Extra vackert och glimrande är det under ytan.

Nydanande bakgrunder kan inte rädda många banor från att kännas trötta och gjorda.

Det är död, jäkt, press, mer död, fallande parader av thwomps, och bottenlösa raviner där du tvingas studsa på fiender för att komma levande till den andra sidan. Här finns inga checkpoints, ingen nåd, men väl euforisk spelglädje. Om hardcorepartyt är otippat är däremot co-op-kalaset mer väntat, och skiljer sig färdigheterna rejält åt kan alltid den ena leva farligt som Luigi medan den andra rusar förbi fiender som tjuven Nabbit, med lika långa öron som fingrar.

På så vis representerar denna Deluxe-version det sämsta och bästa med hela Mario-serien. Originaläventyret har både gjorts förut och mycket bättre medan Luigi för en gångs skulle är den rörmokarbror som räddar dagen. Även om han tvingas dö förtielva gånger för att göra det.

Skicka en rättelse
Jag gilllade New Super Bros U väldigt mycket, särskilt jämfört med NSMB och NSMB Wii som jag tycker kändes lite tomma och fattiga. Inspirationen från just Super Mario Bros 3 och Super Mario World är väldigt tydlig, med Yoshis, luftskepp och en stor samm... 18/01 Jag gillar att de kommer igen, eftersom jag aldrig ägde ett Wii U. Jag vill nu bara att det ska släppa super mario maker. 17/01 Nae, nya Odyssey var ingen höjdare precis. För likt gamla Sunshine i upplägget, vilket jag aldrig fastnade för. Galaxy spelen däremot är helt makalöst bra. Förutom Mario 64 till N64 samt Mario world till SNES, bland de bästa som finns att tillgå i ninte... 16/01 Jag tycker väldigt mycket om det här spelet, även eller kanske just för att det är Super Mario World en gång till. Men den här nyutgåvan representerar verkligen varför jag inte köpt så mycket alls till Switch, det är så mycket gammal skåpmat man redan... 15/01 Inte ens nyaste Mario? Det spelet är riktigt kul. Inte lika nyskapande som Galaxy men helt klart en värdig ny del i Mario's saga. 15/01 Säg inte det. Kan dock vara så att spelen är lätt då jag lirat dem flera gånger men Mario Bros 3 tycker jag inte är överdrivet svårt. Hade inte problem med det då och inte nu heller. Å andra sidan tyckte många recensenter att Tropical Freeze var svårt... 15/01 Släpp Super Mario Galaxy 1 och 2 till switchen i 1080p, så blir det inköp av konsollen direkt! Finns ingenting i dagsläget som lockar precis. 15/01 Jag tycker new supermario är för lätt. Detta gäller hela serien sen den kom på DS. Dom gamla super Mario 1-3 + world var svårare på sin tid. Och jag är ingen hardcore Mario spelare men man har väll alltid 200-300 liv när man klarat ut ett "new" super... 15/01 Lägg märke till att jag skrivit remaster inte remake. Jag vet vad skillnaden mellan en remaster och en remake är. Remaster är vad man brukar kalla spel när de snyggat till grafiken men inte ändrat något. Precis som gta v på de nya konsolerna är. Residen... 14/01 @jOnÄTÄn: Då har du missuppfattat vad en remake är. MK8 för Switch är ingen remake, det är en patchad/uppdaterad version av Wii U version med några tillagda figurer och fordon. Skillnaden är 720p och 1080p. Om du gör en remake av ett jättegammalt spel... 14/01