Testpiloten Grukk testar ett gamingtangentbord från HP Omen, vilket skryter med optisk-mekaniska brytare för extra snabb responstid.

Mjukvara

För att styra tangentbordets olika funktioner är mjukvaran Omen Command Center (hädanefter OCC) ett krav. Den laddas ner från Microsoft Store helt gratis efter installationen. Fönstret för OCC går inte att ändra storlek på, vilket innebär att det tar upp onödigt mycket plats på min enda 4K-skärm. Något irriterande, men antar att det är ett designval jag inte gillar. Det är däremot inget större problem då OCC troligtvis inte kommer vara ett dagligt återseende, efter konfiguration blir det nog en sällan återkommande bekantskap.

Trots att jag föredrar tangentbord med ett mer sobert och avskalat utseende, kunde jag inte annat än smått uppskatta smidigheten med mjukvarans enkla och intuitiva inställningsmöjligheter för att få de färger som önskas på tangenterna. Det är bara att svepa över de tangenter som ska läggas in i aktuell färgzon så markeras det. Det går att hålla in Ctrl-tangenten för att markera fler som inte går att komma åt med en markering, vilket annars gör det väldigt smidigt att välja olika färger på tangenter som ligger bredvid varandra.

Tabula rasa, ett blankt blad, färgmässigt.

Med lätthet går det att ställa in zoner för att få färg på tillvaron.

Något som inte är lika intuitivt är OCC:s verktyg för att ställa in makroknapparnas funktion. Det finns en guide direkt i mjukvaran, men den går egentligen igenom det som tar 30 sekunder att förstå på egen hand, så tyvärr är den inte så mycket till hjälp.

De funktioner som finns är Shortcut, Multi-key, Launcher och Text. Shortcut är ett vanligt makro där en eller flera simultana knapptryckningar kan exekveras vid en knapptryckning. Multi-key är däremot en sekvens av flera knapptryckningar med inställningsbar fördröjning som startas genom att klicka på P-tangenten som angivits för makrot. Launcher ger P-tangenterna möjlighet att starta olika program, något som jag inte fått att fungera trots åtskilliga försök. Det ska dock påpekas att det inte är en funktion för mig, så tålamodströskeln är inte lika hög som den kanske är hos andra.

Att leva med HP Omen Sequencer

Livet med HP Omen Sequencer kretsar främst kring tangentbordets brytare. Precis som de blå brytarna från Cherry, som är lika ökända som legendariska, låter dessa mycket. Klickigheten märks inte avsevärt mycket vid spelomgångar där hörlurarna sitter tätt på huvudet. Däremot kanske de inte uppskattas lika mycket av omgivningen.

I en mindre lägenhet där mer än en bor kan blå brytare bli ett problem beroende på om rumskompis eller signifikant andra har brusreducerande hörlurar eller har habituerat knapprandet. Det är dock ingen nyhet för hängivna användare av blå brytare.

Brytarna är trevliga, men jag vet inte om skillnaden från ett annat mekaniskt tangentbord är så stor som Omen Sequencer gör gällande. Bland den absoluta toppen av esportare kanske det är något som märks, men som mer normal spelare, med förkärlek för singleplayer, märks inte den påstådda 10 gånger snabbare avläsningen i speciellt stor utsträckning, annat än att det känns väldigt responsivt.

Skicka en rättelse