FZ:s testpilot kollar för- och nackdelar med färdigbyggd gamingdator.

Introduktion och första intryck

Det vanligaste tipset jag får när jag ber om hjälp att köpa en ny dator är att köpa den i delar. I de flesta fall om det görs på ett smart sätt kan man komma undan med en mer prisvärd maskin. Det enda plusset om man köper en färdig dator har varit att man slipper bygga ihop den själv, vilket givetvis inte är något alla tycker är kul eller ens klarar av. För min del ska jag vara ärlig och säga att jag inte är någon expert. Jag har en typ av grundkunskap som låter mig sätta ihop alla delar och få en dator att fungera, men jag är inte bäst när det kommer till att välja ut komponenterna och vilka som passar bäst tillsammans.

Med det sagt är mitt mål idag att vi ska titta på vad Shark Gaming ger mig, hur datorn är byggd, hur den presterar i spel och om det i slutändan är värt summan som de vill ha för den (drygt 14 000 kronor).

När jag tittar på olika byggen är jag mest intresserad av hur de byggt ihop datorn på ett bra sätt som jag själv kanske inte kan eller har ork till. Jag kanske är ensam i detta men mina byggen har oftast fokus på att vara praktiska snarare än snygga, och gör jag då valet att köpa en färdig dator vill jag att de jag köper den av ska göra allt jobb åt mig samt att det ska vara ordning och reda.

Vid första anblick tycker jag att Shark Gaming gjort det här bra. Datorn och dess insida är väldigt enkel i design och utförande. Chassit har inte utseendet av ett rymdskepp, och inuti ser det inte ut som ett bombnedslag. Det tempererade glaset får datorn att kännas mer exklusiv jämfört med något liknande i plast. Ett chassi med tempererat glas hjälper till att sänka ljudet datorn ger av sig, och rent generellt ser det mer stiligt ut. Det ser också till att det är lättare att kika in i datorn, och med ljus i olika färger kan det se riktigt häftigt ut.

Fronten är bökig att få bort...

... Men filtret plockar man lös och rengör utan problem.

Trångt utrymme för att skruva bort fronten.

Med öppningen i mitten kan man utan problem dra kablar från ena sidan till den andra.

Chassit som Shark Gaming valt att använda sig av är CMT510 från FSP. Den är av typen miditower och lyckas utan problem få plats med alltihopa Shark Gaming velat få in. Här finns samtidigt utrymme om man skulle vilja göra förändringar eller lägga till något själv längre fram. Om det är något jag ska påpeka spontant så tycker jag det är konstigt att båda sidopanelerna måste tas bort om man vill plocka lös fronten. Nu vet jag inte hur vanligt sådant är, eller hur ofta människor gör rent filtren till sina fläktar, men i de chassin jag använt kan man bara ta av fronten av sig själv och lösa det rätt så snabbt. Här behöver man pilla lite mer vilket känns onödigt för en sådan liten sak. Det är dessutom väldigt lite utrymme att skruva lös fronten inuti chassit så alltihop blir ett större projekt än vad det borde vara. Hur som haver så är filtret efter det lätt att ta loss (sitter fast likt en magnet) och göra rent.

Alla kablar tycker jag är dragna på ett bra sätt. De är undanstoppade och dragna efter kanter på ett sådant sätt så att de inte är i vägen. Även om botten kan se tjorvig ut så är kablarna där lagda på ett sådant sätt så att det fortfarande finns bra med plats kvar nere vid nätaggregatet för fler komponenter eller kablar.

Hittills är jag väldigt nöjd. Datorn ser fin ut både på utsidan och inuti. Med sin RGB-belysning, bra kabeldragning, och att man får chansen att se alla fina komponenter tack vare glaset på sidorna, får jag ett väldigt bra första intryck. Nu kommer vi dock till det jag själv tycker är mest intressant och det är hur datorn presterar i spel, samt att vi ska gå igenom komponenter.

Föregående Nästa
Roligt nog så frågade en vän om vilken dator han skulle köpa, och var sugen på denna. När vi går in på hemsidan för att lägga till mer ram och större hårddisk visar det sig att Shark Gaming nu satt 16 GB ram och 512GB SSD som standard. 15/08 Njae, det är inget självändamål – stänger absolut ned saker emellanåt – men gillar att inte bli mer eller mindre "tvingad" att stänga ned saker när minnet tryter utan att datorn i princip alltid svarar vid växling till ett program som inte varit "överst... 03/08 Det är sant! Men tycker folk verkligen om att ha 30 + flikar uppe? För mig blir det bara störande och ibland svårt att hitta det man höll på med om det är diverse olika saker man gör samtidigt. Nåväl. Jag håller ändå med om att 16GB bör vara en standard... 03/08 Visst, 16 GB funkar säkert utmärkt för de flesta. Säger inte att 32 GB är ett ”måste” men beror på vad datorn används till. :) Till min gamla dator blev det igen större kostnad att köpa 32 GB RAM på eBay, så drog till med det. Men att ha en massa flikar... 03/08 32GB ram behöves ju dock inte för alldagligt användande. Jag har haft 16 sedan 2015 och inte stött på strul alls :) 8GB är i det minsta slaget, men jag kände aldrig att det blev segt, och som sagt inmam har gemeneman säkerligen inte uppe så många flikar... 25/07 Även om det kanske inte är så att alla flikar ”måste” vara framme så skulle jag tycka det vore störigt att vara mer eller mindre tvungen att stänga flikar (eller program) för att RAM börjar ta slut = datorn segar. Har själv 32 GB RAM i min dator från... 25/07 Ber om ursäkt för det , skummade väl mest igenom texten antar jag =D 05/07 Tack för att du läste! Jag skriver inte något om det, men det står under specifikationer på sida 2 att Windows 10 Home följer med :) 02/07 En bra recension. Däremot så tycker jag det fattas lite så som ingick windowslicens i bygget? Jämförelser med andra butiker så som Inet.se och Komplett. För tittar man på tex. en nästintill identisk dator från Inet.se så kommer man ju undan billigare,... 28/06 Det är sant. Frågan är väl mer om man behöver ha så många flikar framme? Egentligen inte i de flesta fall. Tänker på det där ofta själv och flera gånger har jag många flikar uppe, men knappt några som måste vara kvar i det långa loppet. Det är bara min... 26/06
Skicka en rättelse