FZ:s testpilot kollar för- och nackdelar med färdigbyggd gamingdator.

Specifikationer och test

Shark Gaming Massacre

Processor:

Intel Core i5-9600K

CPU-kylning:

Shark Gaming Bloodfreezer 120 RGB Watercooling

Moderkort:

MSI MPG Z390 GAMING

Grafikkort:

Asus Geforce RTX 2060 PH 6G

Ram

Crucial Ballistix Sport LT 2X 4 GB 2 666 Mhz

Strömförsörjning:

Shark Gaming Bloodpump 500 W

Chassi:

FSP CMT510

Storlek på chassi

Höjd - 488 mm
Bredd - 208 mm
Djup - 491 mm

Systemdisk:

Gigabyte 240 GB 2,5" SSD

Ljudkort:

Dual Realtek ALC892 Codec, 7.1-Channel HD Audio

Operativsystem

Microsoft Windows 10 Home

Anslutningar:

3 X USB 3.1 (TYPE-A)
1 X USB 3.1 (TYPE-C)
2 X USB 2.0
PS/2 COMBO PORT
HD AUDIO
1 X VGA PORT
1 X HDMI PORT
1 X LAN (RJ45)
2 X DISPLAYPORT (V1.4)
2 X HDMI 2.0B
2 X USB 3.0
AUX AUDIO
AUX MICROPHONE

Lägsta pris:

14316 :-

När man ska köpa en dator (eller vad som helst egentligen) får man tänka ut sina behov i förväg, för att sedan komma fram till vad man ska använda den till. Kollar man specifikationerna ovan så är det inga konstigheter med vad som finns där och priset. Det jag har problem med mest är avsaknaden av en till hårddisk. Jag föredrar att ha en mindre SSD för operativsystemet och en större för spel. Den fjuttiga 240 GB som följer med datorn kommer inte hålla i längden med spel som börjar gå uppåt 45 GB eller mer som standardstorlek. Vill man ha en lagringsdisk precis som jag så kan man utan problem lägga till en sådan i sin beställning, men då får man givetvis tänka på att datorn går upp något i pris. I mitt tycke är det värt det så man i längden utan större problem kan installera spel och program som man känner för.

Nätaggregatet är också väldigt klent i förhållande till uppgraderingar. Skulle man vilja köpa ett bättre grafikkort längre fram kommer man även behöva byta ut nätaggregatet, och generellt är 500 W rätt så lågt. På Shark Gamings hemsida kan man utan problem byta ut alla komponenter till något annat om man känner för det, men tänk på att det kan komma att kosta extra.

Du kan byta ut och lägga till komponenter om du vill, men kom då ihåg att priset stiger.

Utöver det så tycker jag att man får bra prestanda för pengarna. 8 GB RAM-minne är helt okej för priset i stort och räcker gott och väl för att kunna spela. Man får helt enkelt acceptera att köper men en dator i övre mellanklassen och att det här är vad man får. Är det dåliga grejer i paketet? Verkligen inte, men man får vara beredd på att man inte kommer kunna maxa alla spel (vilket för många inte är viktigt heller) i dagsläget, eller i det långa loppet. Och framförallt inte om man använder en skärm med högre upplösning. Vattenkylning som följer med är kopplad till processorn och är underhållsfri, vilket betyder att den bara sitter där och gör sitt jobb utan att man behöver ta hand om den. Vilket jagsjälv blev glad för när jag köpte min första av det slaget.

Det absolut viktigaste för en dator av något slag är givetvis prestanda. I mina tester har jag mina 1 920 x 1 080p-skärmar där målet är att få det flyta så bra som möjligt i minst 60 fps.

Witcher 3 ser fantastiskt ut och flyter på bra.

Shark Gaming Massacre är utrustad med ett Geforce RTX 2060-grafikkort, som man skulle kunna säga presterar ungefär mellan ett GTX 1070 Ti och GTX 1080, och betydligt bättre än gamla GTX 980 Ti. Många av de nyare spelen kan man spela med de flesta av inställningarna på max. Det några år gamla Witcher 3 rullar på bra mellan 90-100 fps i lugna områden med alltihopa maxat. Större städer och strider ligger det runt 85 till 90 fps. Givetvis finns det diverse grejer såsom Nvidia Hairworks som kan stängas av för att få mycket bättre prestanda. Genom att fippla med inställningarna kan man utan problem ta sig upp till 110-130 fps beroende på vad som händer på skärmen.

Beroende på hur bra din dator presterar så får du en summa poäng.

Därefter kan man jämföra och se var ens grafikkort ligger i jämförelse med andra.

Final Fantasy XV har som tur är sin egna benchmark. Det som uppskattas med den här typen av test är att man kan jämföra sina egna poäng mot andra och deras grafikkort, och se var man ligger i jämförelse. Även här presterar datorn bra och håller en stadig 60 fps. Här kan man även testa grafikkortet i högre upplösningar och som nämnt tidigare blir det svårt att hålla diverse spel maxat i 60 fps i 1440p och uppåt. Dock så tappar man inte för mycket grafikmässigt genom att gå ned ett snäpp i inställningarna, då flytet man får i förhållande grafiken som blir lite sämre är helt klart värt det. Jag gjorde ett snabbt test med Battlefield 5 som ligger i cirkus 65 fps med allt maxat i 1080p. Har man högre upplösningar på sina skärmar får man ha det i åtanke och mixtra lite så det funkar för just dig. Med det sagt så bör det inte vara några problem att få bra flyt och samtidigt fin grafik i många av dagens och framtida spel.

Något som är viktigt att påpeka under dessa tester är att datorn är väldigt tyst. Även när man spelar mycket krävande spel så ger den inte av sig mycket ljud. Man kan med andra ord lita på att det inte kommer låta som att en jumbojet är på väg för avfärd när man sitter och spelar. Det finns nog inget jobbigare än att datorn överröstar ljudet i spel och film, eller att den hörs från två eller tre rum bort.

För er som gillar sådant finns det även lite RGB-belysning i olika färger som kontrolleras genom en knapp på ovansidan. Den ligger precis bredvid power-knappen och det står klart och tydligt "RGB" så man inte trycker fel. Dessa är kopplade till fläktarna, och tråkigt nog hittade jag ingen form av mjukvara på datorn för att kunna skräddarsy djupare hur man vill det ska lysa, och i vilken färg. Det som erbjuds är okej, och personligen är jag ingen större älskare av allt disco-ljus, men hade ändå sätt att man bestämma lite själv hur man vill ha det då det bara finns rött, grönt, blått och “vitt”. Gällande mjukvara så innehåller datorn ingen större mängd bloatware alls. Det som finns är det som följer med Windows 10 Home.

Roligt nog så frågade en vän om vilken dator han skulle köpa, och var sugen på denna. När vi går in på hemsidan för att lägga till mer ram och större hårddisk visar det sig att Shark Gaming nu satt 16 GB ram och 512GB SSD som standard. 15/08 Njae, det är inget självändamål – stänger absolut ned saker emellanåt – men gillar att inte bli mer eller mindre "tvingad" att stänga ned saker när minnet tryter utan att datorn i princip alltid svarar vid växling till ett program som inte varit "överst... 03/08 Det är sant! Men tycker folk verkligen om att ha 30 + flikar uppe? För mig blir det bara störande och ibland svårt att hitta det man höll på med om det är diverse olika saker man gör samtidigt. Nåväl. Jag håller ändå med om att 16GB bör vara en standard... 03/08 Visst, 16 GB funkar säkert utmärkt för de flesta. Säger inte att 32 GB är ett ”måste” men beror på vad datorn används till. :) Till min gamla dator blev det igen större kostnad att köpa 32 GB RAM på eBay, så drog till med det. Men att ha en massa flikar... 03/08 32GB ram behöves ju dock inte för alldagligt användande. Jag har haft 16 sedan 2015 och inte stött på strul alls :) 8GB är i det minsta slaget, men jag kände aldrig att det blev segt, och som sagt inmam har gemeneman säkerligen inte uppe så många flikar... 25/07 Även om det kanske inte är så att alla flikar ”måste” vara framme så skulle jag tycka det vore störigt att vara mer eller mindre tvungen att stänga flikar (eller program) för att RAM börjar ta slut = datorn segar. Har själv 32 GB RAM i min dator från... 25/07 Ber om ursäkt för det , skummade väl mest igenom texten antar jag =D 05/07 Tack för att du läste! Jag skriver inte något om det, men det står under specifikationer på sida 2 att Windows 10 Home följer med :) 02/07 En bra recension. Däremot så tycker jag det fattas lite så som ingick windowslicens i bygget? Jämförelser med andra butiker så som Inet.se och Komplett. För tittar man på tex. en nästintill identisk dator från Inet.se så kommer man ju undan billigare,... 28/06 Det är sant. Frågan är väl mer om man behöver ha så många flikar framme? Egentligen inte i de flesta fall. Tänker på det där ofta själv och flera gånger har jag många flikar uppe, men knappt några som måste vara kvar i det långa loppet. Det är bara min... 26/06
Skicka en rättelse