Jag vet inte varför, men jag har alltid varit skeptisk mot spel baserade på filmer, speciellt de som dessutom släpps till alla konsoller och PC samtidigt. Har man verkligen lagt ner tid, pengar och framförallt kärlek på det här spelet eller är det ännu ett i raden av ihopslafsade spel som rörs ihop av licensägare och pengagiriga utvecklare? Det var inte utan både tvekan och spänning jag slängde in Fantastic 4-skivan i datorn.

Fantastic 4 (F4) är ett beat-em-up-spel baserat på filmen med samma namn. Filmen är i sin tur baserad på serietidningen som gjordes av legendarerna Jack Kirby och Stan Lee på Marvel Comics. Du får i spelet kontrollera alla fyra karaktärer från filmen; Mr. Fantastic, The Invisble Woman, The Human Torch och The Thing. Samtliga karaktärer har olika förmågor, egenskaper och styrkor; Mr. Fantastic kan sträcka ut och böja sig själv, The Invisible Woman kan bli osynlig och frysa sina motståndare, The Human Torch är snabb och kan sätta eld på dina fiender och The Thing är enormt stark och bra på att både ta och ge stryk.

Handlingen i spelet följer filmen, det vill säga jakten på ”The Puppetmaster”, men lägger även till lite andra delar och fiender från serietidningen. Allt som allt består spelet av tio delar som alla innehåller en rad banor och uppdrag.

Slå, sparka, hoppa och slå igen

I spelet varierar du mellan att kontrollera de fyra olika karaktärerna. Oftast är du begränsad till en eller två karaktärer per uppdrag men vid några tillfällen har du kontroll över alla fyra på samma bana. Spelet går i princip ut på att du med hjälp av dina alter-egon skall slå dig igenom stora mängder fiender och minibossar med hjälp av specialslag, combos och genom att använda dig av dina så kallade "cosmic powers". Hur mycket kosmiska krafter du har indikeras med hjälp av en blå mätare på din skärm. Så länge den inte är tom kan du använda dig av dessa krafter för att göra kosmiska slag, hopp och liknande. Mätaren fylls sakta på hela tiden men du kan även ta kraft från dina slagna fiender vilket gör att mätaren sällan är tom.

Du kan även göra så kallade combos, vilket innebär att du genom att trycka på ett antal olika knappar kan göra slag, sparkar och hopp utöver det vanliga. Men eftersom varje karaktär har tre olika kosmiska krafter var och dessa nästan aldrig tar slut resulterade det i att jag inte alls använde kombinationerna så mycket som de kosmiska krafterna.

När du har ihjäl en fiende får du även ett antal poäng (hur mycket varierar på typen av fiende). Dessa poäng sparas sedan i en pott som du kan använda till att uppgradera styrkorna och slagen hos dina karaktärer. Det spelar ingen roll vilken av dina karaktärer som bankar ner elakingarna då alla delar på samma pott.

Halvdan grafik och välkommen co-op

Tro det eller ej, men F4 består inte enbart av enorma mängder fiender. Då och då stöter du på små minispel och pussel som skall lösas – både mellan och under striderna. Tiden och kraften som lagts på detta borde kanske istället spenderats på att utöka de olika krafterna för varje karaktär. Det är trots allt superhjältar vi pratar om, inte boxare och pussellösare.

Grafiken i spelet är inget att hetsa upp sig över - vi pratar knappast något nyskapande här inte. Banorna är inte särskilt väldesignade och oftast känns det bara som om du går från rum till rum och har ihjäl fiender snarare än att du utför uppdrag som är av vikt för spelet. Ljuden är inte heller de något att hurra över. Alla skådespelare har lånat ut sina röster till spelet, men trots det kan konversationerna i de animerade mellansekvenserna låta aningen stela ibland.

Kontrollerna i spelet är inte de bästa de heller. Standardinställningen är att allt skall styras med tangentbordet, något som jag snabbt ändrade på. Men eftersom det är så många knappar att hålla reda på hjälper inte musen speciellt mycket den heller. Ofta upptäckte jag att jag var tvungen stanna upp i spelet, ta fram manualen och se efter vilka knappar som var vilka. Kameran började även den leva sitt eget liv emellanåt och snurrade runt även fastän jag själv hade hittat en bra vinkel att spela ur.

Multiplayerläget erbjuder oss spelare möjligheten att samsas två stycken på en skärm och antingen spela uppdragen med varandra eller hoppa in och köra en ”Arena Fight” där hop efter hop med monster anfaller er. Eftersom jag är en stor vän av co-op är detta ett välkommet tillskott som förlänger spelets annars ganska korta livstid.

Fantastiskt? Nja...

Fantastic 4 är ett mediokert spel som tillsynes hastades iväg till pressarna för att få en bra timing med filmen. Den halvdassiga grafikmotorn, de brokiga kontrollerna, den smått trista bandesignen och den repetetiva känslan som infinner sig ganska fort är alla bidragande till ett halvdant spel som kunde varit mycket bättre.

Allt är förstås inte bara pest och pina. Oftast är det faktiskt ganska kul att springa omkring och slå ner fiende efter fiende, men när man väl börjat tröttna är det svårt att fortstätta. Den där gnagande känslan av att någonting saknas och att spelet inte lever upp till sin potential finns alltid närvarande. Nej, något fantastiskt betyg blir det inte denna gång.

Testdator:

P4 3,2 GHz
1,5 GB RAM
Radeon 9800 Pro 256 MB

Skicka en rättelse