“Vill du leka en lek?” Det är en av de första raderna dialog som yttras i Little Misfortune och det handlar alltså inte ytterligare en ny spinoff-film i Saw-serien. Istället rör det sig om en ny interaktiv berättelse från svenska Killmonday Games, samma gäng som gav oss smått bisarra Fran Bow.

"Det handlar alltså inte ytterligare en ny spinoff-film i Saw-serien"

Denna gång spelar du som den titulära Misfortune Ramirez Hernandez, en åttaårig flicka som en dag hör en röst i huvudet som frågar om hon vill leka en lek och hitta Den Eviga Lyckan. Det blir början på ett äventyr där rösten i huvudet, av Misfortune kallad Mr. Voice, tar henne till olika delar av staden Openfields.

Den interaktiva delen av berättelsen står du för genom att styra Misfortune och interagera med saker och människor du stöter på. Till stor del går dock det mesta per automatik och förutom enstaka minispel krävs inte så mycket mer än att hålla inne musknappen för att röra sig åt antingen höger eller vänster.

Ett minispel med en dansande enhörning. Inga konstigheter.

Som variation får du då och då svara på frågor från Mr. Voice och ibland talar han direkt till spelaren – “du där på andra sidan skärmen”. Spelet håller även sitt löfte om val som påverkar handlingen och även om det inte handlar några svåra val – kasta tillbaka fisken i vattnet eller inte – eller radikala konsekvenser är det ändå ett roligt avbrott från annars ganska monotont gameplay.

"Misfortune bor i en trasig familj, med en mamma som dricker för mycket “juice” och en pappa med våldsamma tendenser"

Att det i grund och botten är relativt simpelt gör inte så mycket eftersom berättelsen som målas upp är någorlunda unik och den lyckas ändå hålla mig intresserad till slutet. De vändningar den tar är inte heller så oväntade och jag kunde ganska snabbt förutse vad som skulle hända, men även det vägs upp av charmiga karaktärer och miljöer

Berättelsen är också betydligt mörkare och mer bisarr än vad det färgglada yttret ger sken av och utvecklarnas aspirationer att berätta något som berör lyser tydligt igenom. Misfortune bor i en trasig familj, med en mamma som dricker för mycket “juice” och en pappa med våldsamma tendenser. Det blir också hennes motivation för hela äventyret – hon vill hitta Den Eviga Lyckan och ge den till sin mamma så att hon ska bli glad igen.

Det är bara en av många saker som inte står rätt till i Openfields. Alla människor du stöter på bär masker med glada ansikten och på flera platser sitter lappar uppsatta med bilder på försvunna barn. Mitt i allt finns också en räv vid namn Benjamin som Misfortune är förälskad i och som först dyker upp i periferin, men blir snart en central karaktär i handlingen.

En rolig detalj är att utvecklaren Killmonday Games svenska ursprung syns överallt i miljöerna. Skyltar och butiksnamn är skrivna på svenska och många anspelar på sådant som känns igen från verkligheten, med namn som Systemläget på den lokala alkoholbutiken. Det är inget som påverkar handlingen eller upplevelsen i övrigt, men det är ändå något som får spelet att sticka ut ytterligare.

Allt detta utspelar sig under cirka två timmars speltid och under den korta tiden hinner jag göra allt från att besöka ett tivoli till att bryta mig in på en djurpark, gå på nattklubb för hamstrar och träffa på både gulliga hundar och makabra monster.

Som helhet kan inte Little Misfortune mäta sig med de bästa i genren och lämnar inga bestående intryck efter att eftertexterna rullat, men vägen dit är en ändå en trevlig upplevelse och den oemotståndliga charmen hos framför allt huvudkaraktären får mig att glömma många av bristerna som ändå finns där.

Slutet öppnar också för en fortsättning av något slag och huruvida den blir av eller inte får framtiden utvisa, men jag hoppas att Killmonday Games får möjlighet att fortsätta berättelsen om Misfortune.

Fotnot: Little Misfortune släpps till pc i dag. Demo finns på Steam och Itch.io.

Little Misfortune
3
Bra
+
Charmigt som få
+
Svenskinspirerade miljöer sticker ut från mängden
+
Berättande med höga ambitioner...
-
... som spelet inte alltid lever upp till
-
Smått monotont gameplay
Det här betyder betygen på FZ