20 miljoner tonårskillar kan inte ha fel – Fifa 20 är ett självklart köp för alla som älskar fotboll. Oavsett om det är ett bra spel eller inte – tack vare alla belöningar du får vid förhandsbokning av till exempel Champions Edition där du får spela tre dagar tidigare än släppet och får extra paket och lånespelare i FUT. Så – har det varit värt investeringen?

"Det tjänar inte mycket till att vara bra på Fifa-spelen på stor plan"

Skämt åsido - givetvis är det inte bara tonårskillar som spelar Fifa – det uppskattas av män och kvinnor i alla åldrar. Fifa 19 var trots allt det mest sålda konsolspelet under 2018 – det fixar man inte bara på unga män. Dock märker man den tydliga målgruppen, vilket blir extra tydligt när man ser inkluderingen av Volta detta år. Ett Fifa Street-liknande spelläge där du spelar 3v3, 4v4 och 5v5 mot andra lag på gator, hustak och gympahallar världen över, med en mer arkadliknande setup än det ”vanliga” spelet. Det tjänar inte mycket till att vara bra på Fifa-spelen på stor plan, det handlar mer om att vara snabb och träffsäker (siktet är manuellt) och försöka täcka eget mål vid försvar.

Volta är inte nog omvälvande för att vara ett helt eget spel, som till exempel Fifa Street var, men det känns som en uppfräschning av ett spel som gått i stå ett par år vad gäller inkluderade spellägen. Det ersätter Journey (där du fick lira som en talang genom karriären i ett sorts story mode) helt ut, och innehåller ungefär samma dramaturgi.

Nervöst kliver du (det vill säga avataren du kan skapa helt själv och byta utseende och kläder på) in i en sorts industrilokal och hoppas på att få lira med de coola kidsen. Du får chansen att visa vad du går för (det går såklart hem) och vips är du med i start-trean i en lokal turnering. Det är små planer, det går fort och det är väldigt roligt och genomtänkt. Om än extremt ytligt och klyschigt att ta sig från gatufotboll till stora futsal-arenor tillsammans med ett gäng snygga bråkstakar som skapar drama av småsaker.

Volta går att spela online också, så klart, mot andra fyramannalag, med det lag du fixat ihop via Story. Det är inte mer än att du spelar mot andra lag på olika planer och försöker ta dig upp från division 10 till division 1, och vinna den. Matcherna är intensiva och korta, och kan vara perfekta om du inte har tid att spela en hel riktig fotbollsmatch medan du väntar på bussen.

Men – hög tid att börja prata om det de flesta spelar i Fifa-liren nuförtiden: Ultimate Team. Och i samband med det även spelet i sig. Är du ny för spelserien är FUT ett spelläge där du ska försöka få ihop ett så bra lag av riktiga spelare som möjligt och spela matcher online och offline för att få så bra belöningar som möjligt.

Det märks ju vad EA Sports tjänar pengar på, och vad de lägger mest krut på. De lyssnar på sin fanbase och fixar fler belöningar till detta år (spelarpaket, lånespelare, tifon, bollar etc.) via massvis med utmaningar att nöta. Squad Battles är kvar – där du spelar offline mot andra motståndares lag – och är i min mening mest ett sätt att visa folk att Pay to Play inte är nödvändigt – du kan absolut skaffa dig ett grymt lag utan att köpa paket. Sen att det tar många, många timmar för att få riktigt bra grejer, det är helt upp till dig...

Jamen, fotbollen då? Ja den känns igen sen tidigare. Lite mer fartfyllt och arkadlikt än PES, men ändå helt okej realism. Fifa 19 tog inte jättemånga steg framåt, och det gör inte heller Fifa 20 i spelväg. En väntan på nya konsoler, möjligen?

"Det känns mycket enklare att gå bort sig när man är i en en-mot-en situation"

Du kommer alltså känna igen dig när du drar igång en match, om du spelat de tidigare spelen. Lite smådetaljer kommer dock vara rätt så avgörande. Försvarsmässigt till exempel, det känns mycket enklare att gå bort sig när man är i en en-mot-en situation. Men samtidigt är försvars-AI:n snäppet vassare och täcker till ytor bättre. Vilket behövs då långsamma försvarare inte längre kan springa ikapp supersnabba yttrar som de kunnat förut – det är superviktigt med positionering, täcka ytor och att göra rätt val som försvarare. Att göra en perfekt tackling känns nästan som att göra mål i Fifa 20.

Lite ändringar går att hitta även i anfallsspelet. Bollmottagningar och hur bollen rör sig ska vara förbättrade ytterligare, men det är inte något jag tänker på direkt. Fasta situationer däremot, där har det ändrats rejält. I Fifa 20 är det numera den klassiska golfspelsvarianten där man ska sikta rätt, skjuta och sen skjuta igen för att träffa bollen vid precis rätt tidpunkt för att få en perfekt träff. Det krävs en hel del träning, men när du hittar perfektion i en frispark i krysset är det magiskt.

FUT Friendlies är ett trevligt nytt tillskott till FUT-familjen. Många har eftersökt spellägen som inte går ut på att jaga belöningar online (och särskilt offline) och det kommer här. Du får fortfarande mynt precis som i andra matcher i FUT, men det påverkar inte kontrakt, kondition eller liknande. Det är inte heller bara vanliga matcher som spelas, utan med ”House Rules”, som t.ex. att en spelare plockas bort från ditt lag om du gör mål, att du får extra poäng för långskott eller varför inte ”No Rules” där domare plockats bort helt och hållet? Hysteriskt roligt både online och offline (om ni bara lirar för skojs skull hemma – de finns även som tillval till vanliga matcher).

"Det handlar mer om spelglädje än om realism"

Det finns såklart fortfarande fotbollsspelsälskare som bara vill spela offline. För dem är karriärsläget det enda rätta. En sorts blandning mellan ett fotbollsspel och ett managerspel, där du är manager genom en hel karriär och köper/säljer spelare, spelar matcher och försöker ta dig fram i livet. Här ligger givetvis spel som Football Manager långt före i detaljrikedom och realism, men det finns fortfarande en del nöje i läget. Du kan ha en del konversationer med spelarna, press och liknande, och om du svarar rätt ökar lagmoralen. Och sen gäller det att spela matcher, hitta rätt spelare, och ta dig framåt i karriären som tränare. Ganska basic, ganska kul, men inte direkt något EA Sports jobbar särskilt mycket på nu när de flesta spelar online (mikrotransaktoner FTW!).

Fotbollsmässigt lever Fifa 20 vidare på tidigare spel, utan att göra något revolutionerande. Det handlar mer om spelglädje än om realism, jämfört med konkurrenten Pro Evolution Soccer. Och de gör det bra, där Volta är ett roligare inslag än tidigare Journey och matcherna är underhållande både i 11v11 och 4v4. Spelade du Fifa 19 och gillade det och köpt förbeställningsupplagan av detta spel behöver du inte oroa dig – det är fortfarande ett mycket bra fotbollsspel.

Läs även – FZ recenserar PES 2020

Fifa 20
4
Mycket bra
+
Fotbollsspelglädje
+
Volta – nytt innovativt spelläge
+
Förbättrad AI i försvaret
-
Mikrotransaktionsfokus
-
Inga förbättringar i karriärsläget
-
Inget Juventus (för de som bryr sig)
Det här betyder betygen på FZ