Testpiloten Grukk sätter tänderna i TCL:s TV EP68 för att se om den fungerar för både modernt och retrospelande.

Inledning

Den kinesiska aktören TCL har på senare år etablerat sig på svenska marknaden. De har tidigare lanserat produkter i Sverige under märket Thomson, men har börjat använda TCL även i här.

Testet kommer främst gå igenom produktens spelegenskaper, men även menyer och bildegenskaper som HDR och SmartTV-funktioner som påverkar helhetsintrycket.

TCL EP68

Produkten finns i tre olika storlekar, 65”, 55” och 50”. Testexemplaret är av 50”-modell. EP68 skeppas med två fjärrkontroller, en vanlig "dum" fjärrkontroll samt en med inbyggd röststyrning. TV:n kör AndroidTV som operativsystem och kommer därmed med inbyggd chromecast samt Google Assistant.

På baksidan finns alla in- och utgångar. Totalt finns tre HDMI-ingångar, varav en är MHL-kompatibel och en ARC-kompatibel, en USB-ingång, Toslink för digital ljud ut, 3,5mm-utgång för hörlurar samt en RJ45-ingång för ethernet. Det finns även ingångar för äldre utrustning, en antenn-ingång, en F-kontakt för satellit samt en 3,5mm-ingång för dongel för anslutning av kompositvideo och stereoljud.

För den som inte har möjlighet eller ork att dra nätverkskabel till alla enheter finns det även inbyggt Wifi i EP68 med stöd för b/g/n-standarderna. Panelen är bakbelyst genom TCL:s teknik LED Direct. Det innebär att panelen har lampor bakom sig som lyser istället för i kanten.

Själva TV:n är svart med tunna kanter upptill och på sidorna samt en något tjockare kant prydd med TCL:s logga och en vit lysdiod i nederkant. Foten är svart och monteras på baksidan med fyra skruvar, samma skruvhål för väggfäste om TV:n ska monteras på väggen. Foten går som en båge framför TV:n vilket gör att EP68 står stadigt.

Specifikationer

Egenskap

Värde

Typ av bildskärm

LCD

Belysningstyp

LED Direct (belysning bakom panelen)

Paneltyp

VA

Färgdjup

8 Bit + FRC

Skärmstorlek (diagonal)

50” / 126cm

Mått BxHxD

1131 / 720 / 212 mm med stativ
1131 / 660 / 14-45-78 mm utan stativ

Maximal upplösning

4K UHD, 3840x2160

Maximal uppdateringsfrekvens

60Hz

HDR (High Dynamic Range)

Ja

Ljusstyrka

380 nits

Bildförhållande

16:9

Wifi

Inbyggt b/g/n

Operativsystem

AndroidTV 9.0 Pie

VESA

Ja, 200 x 200 mm

Konfigurationen är väldigt enkel och den som har en androidtelefon känner snabbt igen sig. Det gäller inte bara konfigurationen utan även utformning av menyer och var alla inställningar ligger. Menyerna klickas igenom med relativ lätthet med de medföljande fjärrkontrollerna.

För testpiloten fick jag med en något mer exklusiv version av den smarta fjärrkontrollen, RC602S. Den är i metall och följer vanligtvis inte med EP68, utan den måste köpas separat. Den är något mer anpassad till en modern TV-tittare som inte använder sig av vanlig linjär-TV utan istället internetbaserade streamingtjänster samt Youtube och Twitch. Detta märks tydligt då sifferknappsatsen avlägsnats men en röststyrningsknapp gjort entré.

Fjärrkontrollerna, RC602S ovan och den vanliga nedan

Föregående Nästa
@BiffTannen: Hej, Kan vi hjälpa dig på något sätt? Det låter inte som ett normalt beteende på din TV. Du kan PM:a mig eller maila in på nordicteam@tcl.com så ska vi försöka hjälpa dig. Mvh Pelle, TCL 05/11 Ja då förstår jag! Skulle du rekommendera den TVn till andra? Har din TV uppdaterats till AndroidTV 9? Skulle vara kul att se vad som är skillnaden mellan EP68 och din! 02/11 Jag skrev fel modellnamn! Var för snabb när jag googlade vilken modell jag har. TCL 50DP660 är det jag har. I Europa har den Android och i USA Roku TV tror jag. 02/11 Skumt! Efter en snabb google tycker jag det såg som att den hade Smart TV 3.0 som OS. Kanske var fel modell jag hittade! 02/11 Den jag har kör också Android TV. Vet inte varför den krånglar, vet inte om det är Androids fel eller TCL:s. Dock är det bättre bild på denna när man kör tex Netflix än på min LG TV som kostade flera tusen mer. Man kan kanske inte få allt 😉. 02/11 Håller med! Självklart är det bättre, men det är svårt att testa med en produkt med man inte har. Detta är en testpilot, det vill säga ett produkttest av en FZ-medlem på uppdrag av FZ, du kan läsa mer om det här (https://fz.se/nyhet/275014-fzs-testpilot... 02/11 Istället för att gissa så borde ett input lag test göras med rätt utrustning. Time Sleuth Display Lag Tester https://shop.dansprojects.com/time-sleuth-lag-tester.html https://www.retrorgb.com/time-sleuth-lag-tester-review.html När det sen kommer till... 02/11 Jag kan inte säga något om mjukvaran på andra TCL-modeller, men då denna kör AndroidTV så kändes den stabil. Det är dock första TVn jag testat med AndroidTV . Men jag tycker det känns bra att det är ett så etablerat operativsystem används. 01/11 Kul att ni gillade den! Var väldigt kul att testa och kul att den var så bra för spel. Det verkar som att Panelerna mellan de olika storlekarna är lite olika, så kan inte säga hur 55"- och 65"-modellerna är. 55"-modellen ska tydligen var en peak brightn... 01/11 Jag har en TCL 50DP600. Överlag är det en bra spel-TV men jag har svurit ganska många ggr över mjukvaran. Väldigt ofta hittar TV:n nätverket och kopplar upp men med resultatet "Ansluten - inget internet". Detta har ingen större betydelse eftersom jag... 01/11
Skicka en rättelse