Springer du enbart om någon jagar dig? Gjorde du knäböj senast när du rotade i kylen efter en öl? Blir du andfådd om du ligger i soffan och sträcker dig efter chipspåsen? Svarar du ja på frågorna, och du också vill göra något åt situationen, så kan Ring Fit Adventure vara något för dig.

"Blir du andfådd om du ligger i soffan och sträcker dig efter chipspåsen?"

Ring Fit Adventure är nämligen något så annorlunda som en kombination av actionrollspel och träningsspel. Kärnan är ett äventyrsläge där en biffig och tjurig drake i väldigt tajt brottardräkt tar världen som gisslan. Han behöver förstås stoppas, av dig och din kompis som är en talande ring. Ringen har magiska, upplåsbara krafter och är dessutom din personliga tränare. Den är också det fysiska tillbehör som följer med spelet och ger det dess unika koncept (och namn).

Det fungerar så att en joycon-kontroll fästs i ett medföljande hölster på vänster ben, den andra kontrollen i ringen. Därefter registrerar spelet dina rörelser. Du springer på platsen för att ta dig framåt i spelet och drar och trycker på ringen för att utföra olika manövrar, till exempel dammsuga upp åtråvärda smoothie-ingredienser eller smälla upp stängda dörrar. Och ja, du kommer garanterat se ut som en idiot när du gör det här i vardagsrummet.

På detta sätt tar du dig fram på banor genom natursköna landskap och gigantiska fabriker. Ibland dyker drakens undersåtar upp och spelet visar upp sin rollspelssida. Fienderna, som är gulliga varianter av bland annat yogamattor och kettlebells, ställer sig på rad i turordningsbaserade rollspelsstrider. Hur man besegrar dem? Med träning, så klart!

Attackerna bygger på klassiska basövningar som knäböj, militärpress och plankan. Attackerna tilldelas en färg beroende på muskelgrupp, och genom att matcha dem mot fiendernas färger så gör de mer skada. Vill du ha ihjäl en gul fiende snabbare så väljer du alltså en gul attack (dessa tränar coremusklerna), kastar dig på golvet och gör typ 20 plankövningar för att göra skada på motståndaren.

Sätt kontrollerna i ringen och benhållaren och börja spela/träna.

Självklart är inte spelets “militärpress” (pressa på ringen ovanför huvudet) samma sak som den riktiga övningen med skivstång på ett gym. Du lär inte heller bli fullt lika slutkörd av att hoppa runt med höga knän i vardagsrummet som under ett spinningpass på Friskis & Svettis. Men det gör ju inget. Den bästa träningen är den som blir av, och är steget från soffan till gymmet alldeles för stort så är Ring Fit Adventure ett perfekt alternativ.

"Helt plötsligt står jag svettig framför teven och har tränat i två timmar"

Jag har tränat i ungefär fyra år och mitt nuvarande träningsschema kretsar kring fyra muskelpass på gym i veckan, med ett eller två extra cardiopass om Livet™ tillåter. När jag kör Ring Fit Adventure känner jag inte riktigt att musklerna får kriga tills de gråter, men det kan ändå bli ganska kämpigt i vissa övningar efter många repetitioner. Att dra och pressa i ringen ger ett motstånd som borde stimulera musklerna för de flesta. Är du vältränad så får du dock räkna med att behöva köra rejält länge för att uppnå effekt. På en hög svårighetsgrad i början av spelet behöver jag göra totalt 130 repetitioner av några olika övningar för att besegra en enda fiende. Den mängden repetitioner kan jag uppleva som långtråkig både ur tränings- och spelperspektiv, vilket gör att jag ibland sänker svårighetsgraden.

Om lusten att träna tryter hjälper spelet till att träna dig utan att du riktigt tänker på det.

Däremot blir jag alltid väldigt flåsig när jag spelar. Förmodligen för att alla distraktioner som att skjuta sönder lådor, hoppa efter guldringar och kämpa med höga knän genom vattendrag hela tiden lurar mig att kämpa lite extra hårt. Och för att jag inte har jättebra kondis.

För mig är Ring Fit Adventure ett roligt komplement till min vanliga träning. I perioder med stress och andra åtaganden som äter upp träningstiden är det perfekt att kunna knäppa på Switchen och träna lite hastigt hemma istället. Oavsett om jag ger mig på det stora äventyret, fristående minispel eller knåpar ihop ett eget träningspass med övningar.

Testa din överlevnadsinstinkt.

Visst, rollspelsdelen är ganska ytlig, och den som förväntar sig Final Fantasy-nivåer på strider och manus kommer sannolikt bli besviken. Men den gör ändå sitt jobb med att svepa in träning i traditionell spelmekanik. Att samla erfarenhetspoäng och använda insamlad valuta för att köpa nya kläder med bättre stats är rollspelsmekanik som gifter sig väldigt väl med träning. Det får mig att vilja spela vidare och låsa upp fler saker. Och helt plötsligt står jag svettig framför teven och har tränat i två timmar, utan att känna att jag faktiskt har tränat. Bara en sådan sak vittnar om att Ring Fit Adventure har hittat en spännande formula som bör fungera utmärkt för alla som älskar träning och spel.

Ring Fit Adventure
4
Mycket bra
+
En udda idé
+
Svettigt
+
Kul komplement till “vanlig” träning
-
Ganska ytligt rollspelande
-
Ointressant story
Det här betyder betygen på FZ