Regnet piskar ned i ett dystopiskt Michigan. Radion spelar någon slags hippie-infuserad country, och landskapet jag kör runt i är som en blandning av Twin Peaks och Silent Hill. Min bil tar sig hjälpligt fram i både regn och lera. Jag behöver inte oroa mig för att köra på någon, för här finns inget liv, bara regn, lera och ångest.

"Som en blandning av Twin Peaks och Silent Hill"

Men Snowrunner handlar inte om att socialisera. Det är ett spel där det ska fraktas gods mellan punkt A och B, och det bjuder på en uppsjö av såna uppdrag. Saken är den att det inte alls är vad jag förväntade mig. I min vildaste fantasi (nåväl) var den stora grejen att klara en hinderliknande bana, och göra det bra. Men Snowrunner är öppna miljöer i Michigan, Alaska och Ryssland. Jag tröttnar snabbt på långa transportsträckor, att frakta gods och hjälpa förarlösa bilar ur knipa. Med min pick-up gör jag lättare uppdrag som att besöka en bergstopp eller dra en vända till ett “watchtower” som låser upp mörka delar av kartan. När jag gör det får jag se var nästa uppgradering är, med vilka jag kan förbättra mina fordon så att de bättre hanterar väglaget.

Snowrunner är grovarbete, inte balett.

Kartan är din vän och din uppdragsöppnare.

Spelhistoriens första skräckbilspel?

Saber Interactive överöser oss med uppgraderingsmöjligheter, nya fordon att köpa och hitta ute i det vilda. Många behöver man låsa upp genom att få mer erfarenhet eller skrapa ihop pengar till. Det är bara den lilla detaljen att jag inte riktigt ser meningen. Vad tjänar det egentligen till?

"Jag borde research-googla ‘gas pedal porn’, tänkte jag."

För ett spel som går ut på att ta sig fram i ogästvänliga miljöer så är det lite överraskande att körningen inte är mer underhållande. För att citera den eminente Tomas Helenius “En bit från Quake i tempot. Jävlar så segt det går.”. Tidigt i spelet känns det mest som att jag trycker på W för att gasa mig igenom allt och tankarna liksom svävar i väg och jag börjar tänka på dokumentären jag såg om folk som går igång på damer i högklackat som gasar i lera. “Jag borde research-googla ‘gas pedal porn’”, tänkte jag. Någon minut senare är jag i behov av professionell hjälp – vad var det jag just såg?

Men jag botar mig själv genom att kämpa vidare. Jag lär mig hur differentialspärr och fyrhjulsdrift ibland blir ett usträckt långfinger mot kletig lera, och att vinschen kan rädda hopplösa situationer. Det är frustrerande, men också belönande.

I mångt och mycket räddas Snowrunner av att det uppenbarligen är gjort med kärlek till alla truckers därute. Nästan som att det är ett jobb åt någon lobbyverksamhet. Vi får välja och vraka mellan bilar från bland andra GMC, Humvee och CAT. Det är inget fel på detaljerna och den som nördar ner sig kommer kunna spendera många timmar med att experimentera med fjädring, däck och växellådor.

"För egen del blir jag inte golvad, trots att jag älskar toknörderi."

För dig som älskar titlar som Farming Simulator, Cleaning Simulator och Palliativ Vård i Övre Kågedalen Simulator, kommer Snowrunner att vara en rejäl hit. För egen del blir jag inte golvad, trots att jag älskar toknörderi. Den där känslan av att vara en häftig trucker som man kan se på TV återges inte, istället suckar jag djupt när jag än en gång skall gasa mig igenom en sträcka med djup lera. “Om jag ändå hade en CAT”, hinner jag tänka. Sedan stänger jag av spelet.

Somliga dagar lyser solen.

Det dröjer dock inte länge innan jag ger det en chans till och Silent Hill-vibbarna är som bortblåsta. Väglaget har blivit aningen bättre och landskapet har förändrats till ett tavelvackert höstporträtt. Jag är än en gång ut på vägarna med metall och förnödenheter i släpet, och jag ger mig fan på att leverera sakerna dit de ska. Trots leran, regnet, bristen på mänskligt liv.

Det kanske finns något här ändå.

Fotnot: Testat på pc. Snowrunner finns även till PS4 och Xbox One.

Snowrunner
3
Bra
+
Det finns många uppdrag att ta sig an
+
Stort utbud av fordon och uppgraderingar
+
Snygga höstlandskap (ibland)
-
Känns som en dystopi
-
Tom, ogästvänlig värld
-
Lerkänslan infinner sig inte
Det här betyder betygen på FZ