Snabb spel-SSD krymper laddtiderna rejält.

Inledning och första intryck

Det värsta jag vet när det kommer till datorer är när olika saker ska ladda. Allt från att man ska starta upp Vegas, teleportera i ett open world-spel eller överföra filer. Folk som är vana med vanliga SATA-hårddiskar tänker nog inte att en SSD gör sådan stor skillnad - och jag tycker synd om dem.

För bara någon månad sedan släppte Seagate en ny NVMe-SSD de så fint kallar ”Seagate Firecuda Gaming SSD”. Den tillhör samma Firecuda-serie som en docka jag testat här på sajten tidigare och använder sig av liknande design. Jag gillar ett den ser precis ut som gaming-dockan fast i ett mindre format. Har man båda två blir det en härlig enhetlighet, har man inte det får man ändå en snygg och relativt stilren design till sin lagringsenhet.

Liten och enkel förpackning som går rakt på sak.

Två kablar ska följa med så man kan koppla enheten till USB-C och A, tyvärr fick jag bara förstnämnda.

Lådan som denna 1 TB-lagringsenhet kommer i är liten och enkel. Den innehåller en manual så att du snabbt och enkelt kommer igång, samt en USB-C till USB-C-kabel. Jag har läst att man ska få med en USB-C till USB-A också, men det var inget som kom med min leverans tyvärr.

Lagringsenheten är liten och lätt att ta med sig. Gameboy Color för skala.

Får utan problem plats i handen, fickan och tar inte mycket plats i en ryggsäck.

Det första som jag tänker på är storleken. Förutom en lagringsenhet jag testade här på sajten för några månader sedan är jag van med de äldre och större varianterna. Firecuda Gamings SSD ryms utan problem i min hand och ficka och har en härlig tyngd till sig - vilket är bra då den i fickan ser till så att du känner att den faktiskt är där. Jag tappade roligt nog bort den förra lagringsenheten jag testade i någon timma då den var så lätt och jag inte kände av den när den låg i en påse.

För att kunna utnyttja en snabb lagringsenhet till sitt yttersta måste man också ha hårdvara som hänger med. Vidare tänker jag gå igenom testsystemet och sedan ser vi vad SSD:n går för.

Föregående Nästa
Skicka en rättelse
Tekniskt sätt 9 GB/s då de kör med hårdvarukomprimering som inte belastar cpu eller gpu. 27/07 Känns lite deja vú över denna artikel. 27/07 3300 i nutid står det ju i artikeln 27/07 och priset ungefär på en sådan? 27/07 det går inte att vara storgamer utan att ha ssd, kan inte ens tänka mig hur många tusen timmar jag sparat på laddningstider sen jag började med det för vad kan det vara, 15 år sen med ssd v1 :) nu har jag förstås sedan länge bara massa ssd, alla hårddis... 27/07 Yes, det var inte menat som någon kritik mot recensionen i sig - det är bara en personlig preferens, jag dyker gärna ner i detaljer i möjligaste mån när det gäller åtminstone hårdvara. :) Samtidigt förstår jag att det inte är för alla. ^^ 25/06 Det finns givetvis mer och djupare tester man kan göra, men för gemene man, som det här är till för, känner jag att det här fungerar bra - men feedback är alltid bra! Tack själv! 24/06 Litar mer på det än ex. Speccy eller HWinfo - båda är väl dugliga annars. :) Nyfiken på hur topologin/omvandlingen ser ut i praktiken, men det verkar inte som du fick ut så mycket mer info än vad som framgår av recensionen - tack för läsningen och scree... 24/06 Länge sedan jag använde mig av det här programmet. Du får gärna berätta om jag klickade mig in fel, men försökte följa din korta guidning så långt det gick. https://i.imgur.com/JTM30Fy.png Jag håller egentligen med. Det viktigaste är, precis som du säge... 24/06 Trevlig recension! Enligt mig så är CrystalDiskMark och xMB/s siffror mindre intressant då det inte säger så mycket om den totala upplevelsen. Mer intressant är de tidsjämförelser du gör i att starta ett spel t.ex. 24/06