Testpiloten Grukk bryter vanor och kliver in i FPS-träsket beväpnad med en laptop vars skärm har extremt hög uppdateringsfrekvens: 300 Hz.

Inledning

Ett tydligt mönster inom spelandet är att skärmar får allt högre uppdateringsfrekvens för att ge bättre flyt och precision när det kommer till mer tävlingsinriktade spel. Från att ha CRT-skärmar kapabla till 70 och även 100 Hz stagnerade det något när LCD-skärmarna började ta över och 60 Hz blev de facto-standarden och var det under en lång tid. Sedan började det poppa upp skärmar med 120, 144 och till och med 240 Hz.

I detta test får till och med 240 Hz-skärmar en knäpp på nosen, för det dagens testpilot ska kolla på är spelande i höga bilduppdateringsfrekvenser – upp till blixtsnabba 300 Hz.

Ett klistermärke på skärmkanten visar på 300 Hz-stödet

Det är ju inte bara skärmen som måste ha stöd för extrema uppdateringsfrekvenser, utan datorn måste också klara av att skyffla pixlar till skärmen. Där kommer Razer in i bilden. Razer är kända för sina speltillbehör med namn som Razer Blackwidow och Deathadder, samt den smått giftigt gröna färgen.

Sedan 2011 har Razer gjort laptops i Blade-serien, där den senaste modellen Razer Blade 15 Advanced från 2020 som är utrustad med en 300 Hz-skärm. Med anledning av detta kom en Blade 15 Advanced hem till mig och tillsammans är det nu dags att spela spel i upp till mjuka 300 FPS!

Föregående Nästa
Skicka en rättelse
300 Hz känns onödigt. Iaf. i dagens läge med nuvarande grafikkort/CPU. Tyvärr går det ju inte heller normalt att uppgradera på en bärbar, så mycket pengar i sjön där. Även tangentbordet ser ut att gå fetbort för mig (även om jag personligen inte känt... 28/07 Roligast var nog digitalkameror som lockade med X-antal digital zoom x) 24/07 Känns som när man sålde digitalkameror förr, "1,5Mpixel!", "3,0Mpixel!". Eller när de sålde tv-spel på 80/90-talet, "16-bit!" "32-bit!" "64-bit!". Det är lätt att sälja med siffror. En högre siffra måste ju vara bättre än en lägre eller? ;) Antar att... 24/07 Hmm, äger själv en Razer blade 15 (2019), dock inte advanced och på min ser faktiskt tangentbordet lite annorlunda ut, fick t ex fullstora piltangenter. Väldigt nöjd med den, även om att ha fläktutblås samt insug på undersidan lätt kan få datorn väldigt... 21/07 Hur fin kvalitetskänslan än är kunde jag inte rekommendera Bladen då jag vet att det finns andra modeller som presterar lika bra eller bättre för ett lägre pris. 300 Hz är en unik grej, men det måste ju gå att använda det också. 20/07 Ja, det hade kanske inte varit så farligt om det inte kostat skjortan. Kollade lite snabbt på Webhallen. En 144hz gaming-laptop med samma CPU och liknande specs, fast med ett mobilt 2070 Super som är ca 10-15% snabbare, kostar ca 11 500 kr mindre. Ett... 20/07 Nej, det är lite obalanserat. Speciellt eftersom max-q-GPU:n presterar lite sämre än motsvarande modell utan effektoptimeringen, då blir målet och prestandan missmatchad. 20/07 300hz, i en laptop, hur tänkte de nu??? Även på en välkyld stationär highend-dator kan 300fps vara svårt att komma upp i. För att sedan få bästa möjliga frametime, med låg konsistent input delay, ska bilduppdateringen vara stabil, där varken CPU eller... 20/07 Mycket bra lärare! Tack så mycket att du tog dig tid att gå genom Siege. Det är ju ett riktigt komplicerat spel. 20/07 Måste ha varit en grym lärare du hade i Rainbow Six: Siege för att kunna utföra detta testet till fullo ;) Misstänkte att slutsatsen skulle bli i stil med det du skrev. Mycket grejer på pappret för produkten men svårt att leva upp till när det väl gälle... 20/07