Testpiloten Grukk testar en stor skärm som tar plats i vardagsrummet istället för på skrivbordet.

Sammanfattning

Det har varit väldigt roligt att testa Philips Momentum 558M1RY, den största datorskärmen jag någonsin använt. Skärmens matta och ljusstarka panel gör den ideal att använda i ett ljust rum. Det har aldrig varit något problem med reflektioner i bilden vilket konstant var ett problem med min vanliga TV.

Den största nackdelen med denna skärm är troligtvis avsaknaden av HDMI 2.1. De tre HDMI-anslutningarna är bara 2.0 vilket inte gör skärmen “Next gen-redo”, något som känns lite underligt några månader innan de släpps. Det i kombination med att det bara är tre anslutningar gör detta mindre attraktivt för konsolspelare.

I kombination med en separat DisplayPort-anslutning för dator hade fler HDMI-ingångar kunnat tilltala dem som har många HDMI-enheter, men som inte orkar använda en HDMI-switch för att koppla in fler enheter. Med HDMI 2.1 skulle denna skärm varit perfekt i en dedikerad spelhörna, gärna där mycket naturligt ljus gör det svårt att använda en mindre ljusstark skärm eller TV, samt förberedd för nästa generationens spelkonsoler. Vilket är synd då den riktar sig mot konsol-gamers.

Med en prislapp på ca 13 000 kr kan jag däremot inte se några direkta fördelar över en TV i samma prisklass och uppåt, speciellt när även TV-apparater idag klarar av 120 Hz i 3840 x 2160 pixlar i och med HDMI 2.1. Därför är det svårt att rekommendera Philips Momentum 558M1RY som en TV-ersättare.

+ Bra för spel
+ Fungerar bra i ljusa rum
+ Inbyggd EQ
+ Kompatibel med retrokonsollers udda signaler genom HDMI

- Saknar HDMI 2.1

Skicka en rättelse