När det gäller sportspel finns det sällan ett långsiktigt tänk. EA Sports har till exempel släppt titlar årligen till alla sina spel – och ibland även extraspel till större turneringar – trots att de i stort sett bara tweakat en föregående upplaga och uppdaterat trupper och lite design och kanske släppt ett eller annat nytt spelläge (även om det inte behövts). Konami går i år emot den trenden med sitt Pro Evolution Soccer.

PES 2020 (eller eFootball PES 2020 som det så fint heter) var ett helt okej fotbollsspel som jag recenserade förra året. ”Grym grafik” och ”Trevlig fotboll” var ett par av de positiva grejerna med spelet, som dock saknade en del av EA Sports muskler i deras Fifa-serie. Det fanns till och med en del oro kring att de dåliga försäljningssiffrorna skulle tvinga Konami att lägga ner deras tidigare så framgångsrika fotbollsserie.

Så blev det inte – men det blev inte heller något nytt spel till hösten 2020. Eller jo, fast bara lite halvt. eFootball PES 2021: Season Update är nämligen bara en smått uppdaterad version av förra årets spel, med priset lagt därefter (cirka 300 riksdaler, med extra rabatt om du äger PES 2020). Detta för att helt kunna fokusera på PES 2022 som kommer att släppas till next-gen-konsolerna Playstation 5 och Xbox Series X nästa år.

PES-teamet hos Konami uttalade sig så här:

The sheer scale of everything we are aiming to achieve for our next-gen debut has made it necessary to pare back our efforts in other areas of development. As a result, we have made the decision to launch this year's PES as a streamlined offering in the form of a "season update". That being said, we are still extremely confident that this year's game offers fans more than enough thrills to tide them over until our next-gen title is ready for launch.

Det är rakt och ärligt – vilket är sällsynt i dagens cyniska spelvärld. Rent praktiskt för mig personligen är det rätt enkelt att recensera spelet då jag till stor del bara kan hänvisa till förra årets recension. Menyerna ser i stort sett likadana ut, upplägg och spellägen har inte förändrats och grafiken är densamma. Lite nya färger och ett nytt soundtrack, visst, men det känns och ser ut som exakt samma spel. Åtminstone i menyerna.

"På planen har det faktiskt lagts ner mer jobb"

Men på planen har det faktiskt lagts ner mer jobb. Konami har alltid siktat på att få mer verklighetskänsla i sin fotboll jämfört med det lite mer arkadiga Fifa, och i år har de dragit ner än mer på tempot och samtidigt ökat på spelkänslan. AI:n – som jag gnällde en hel del på tidigare – har förbättrats, även om den fortfarande lämnar en del att önska. Förutom det har det även lagts arbete på att förbättra kollisioner, skott, räddningar, passningsspel och dribblingar.

Konami har varit väldigt blygsamma i sin presentation och promotion av PES 2021. Visst kan det kännas pinsamt att släppa nästan exakt samma spel två år på raken, men med tweakandet i själva fotbollen har de absolut ingenting att skämmas för. Det återstår att se vad Fifa 21 har att komma med i oktober, men det skulle inte förvåna mig om PES får en hel del nya fans tack vare den ännu trevligare fotbollen och det trevliga priset.

PES 2021
4
Mycket bra
+
Grym grafik
+
Ännu trevligare fotboll med verklighetskänsla
+
Billigt!
-
Usla kommentatorer
-
Domarna (kan inte ens rätt handtecken för offside)
-
I stort sett samma spel som PES 2020
Det här betyder betygen på FZ