Ibland säger det bara klick. New Pokémon Snap är soligt och roligt. Alla ler, och mest av alla smilar jag när min första expedition bär i väg. Luften virvlar av fjärilslika Vivillon, ett bävergäng (Bidoof) samlar material till sin bosättning och mat till sina magsäckar. Hoothoot ligger och snarkar i sitt träd. På kvällen kvicknar ugglan till, och då är det i stället yttepyttesöta Grookey och Pichu som ligger och snusar bredvid en jätte-Torterra, efter att ha lekt i gräset hela dagen lång.

Hjärtat smälter. Kameran smattrar.

I sin mekanik är detta, precis som Nintendo 64:ns Snap, en shooter som går på räls där det gäller att vara pricksäker. "Headshots" i New Pokémon Snap är dock något annat än Dooms dito...

Det gulligaste du sett? Det gulligaste du sett.

Det där fåniga leendet stannar kvar även på mig.

Tajming är A samt O.

Livet som Pokémon-paparazzi-fotograf tar dig till exotiska platser.

Illumina (Illuminati?) Pokémon är i storyns nav, men är inte så lysande som de tror.

Det räcker inte att fotografera en Pokémon en gång. Du behöver flera olika bilder och olika beteenden för att verkligen göra ditt Photodex komplett. Berättelsen i sig och de stora, självlysande Pokémon i dess nav är förvånansvärt lättglömda. Snarare är det de små "novellerna" alla Pokémon framför som stannar kvar. Bidoof-gynnarna jobbar till exempel hårt på att bygga sin bäverdamm. Kvistar ska samlas och jag dokumenterar alla framsteg.

"Nya Pokémon Snap är en fin leksak"

Japp, New Pokémon Snap är spelet jag klickar med (kamera)blixtsnabbt. Det är också spelet jag med tiden märker har sidor som inte charmar lika hårt. Värsta huvudvärken är hur grindigt det är. Att ta sig vidare till nya banor, djungler och sandstränder, handlar mest om att nöta. Klick och klick. Och klick. Måste samla alla! (Poäng...) Det kunde gjorts med större finess. Jag menar, tjugo år gamla Snap gjorde det bättre. Mer pussel, mindre nötande.

Lite för ofta himlar jag med ögonen åt professorns godtyckliga betyg. Fantastiska foton i mina ögon är i hans värda en "Jahaja"-reaktion och slutförda fotouppdrag (i mina ögon!) får ingen godkändstämpel. Synd att den här professorn fick sin licens i ett flingpaket...

Samtidigt är New mer än vad Snap var. Mer pokékött på benen, fler banor och fler fickmonster att fånga (på bild). I början kan du bara zooma och fota, men snart byggs verktygslådan ut. En skanner hittar både hemligheter och skapar näpna reaktioner, medan "fluffrukten" lockar fram blyga Pokémon. Och Illumina Orbs...? Bländande. Nya Pokémon Snap är en fin leksak.

Vad som började som en parkstrapats blir ökenäventyr och undervattensexpeditioner. För att vara ett Pokémon-spel är det slående vackert, även om det hostar och hackar då och då.

Levlandet är inte elegant, men resultaten du får väger oftast upp suckandet och stånkandet. Nya banor, nya Pokémon, gamla Pokémon med helt nya sidor. Ibland säger det bara klick.

Fotnot: New Pokémon Snap är släppt exklusivt till Nintendo Switch.