På ytan är det inga större skillnader mellan The Stanley Parable: Ultra Deluxe och originalet. Detta är egentligen inte så konstigt, då spelet varken är en remake eller en remaster, utan istället vad utvecklarna själva kallar en "reimagining" av The Stanley Parable.

Grundpremissen för spelet är lika enkel nu som då – du styr Stanley, en anställd på ett stort namnlöst företag med ett tråkigt jobb, genom diverse miljöer och gör val på vägen som påverkar vad som händer härnäst. När du når ett av spelens många slut börjar du om från början och nya val och vägar uppenbarar sig allt eftersom. Allt kommenteras även av en berättarröst som leder dig på rätt (och ibland fel) väg.

Vad innebär då detta något otydliga "reimagining"? Rent konkret betyder det att man har tagit originalet från 2013 rakt av och byggt vidare på det med mer dialog, fler slut och fler miljöer att utforska. Det gör att spelet hamnar någonstans mellan en expansion och en regelrätt uppföljare och om man ska tro utvecklarna själva finns det tillräckligt med nytt innehåll för att fylla ut ett helt nytt spel.

De första gångerna jag går igenom kontorskomplexet och når något av sluten känns allting väldigt familjärt. Ganska snabbt öppnar sig dock nya dörrar, ibland bokstavligen, som leder ner i nya kaninhål och berättelser om till synes helt obetydliga detaljer som aldrig tycks ta slut tar form. Mängden ny dialog är nästan överväldigande och det är en fröjd att upptäcka allt nytt spelet har att erbjuda.

Att gå in för mycket på detalj skulle förstöra överraskningen av de smått bisarra scenarion man finner sig själv i, men ett som innefattar en helt vanlig hink är en personlig favorit. De som uppskattade originalet med sin sinnrika blandning av metaskämt, sarkasm och det rent bisarra kommer i alla fall inte bli besvikna. Återvänder gör också självklart berättarrösten, som återigen görs helt briljant av Kevan Brighting.

Det faktum att man valt att bygga vidare på originalet blir både en välsignelse och en förbannelse. Allt som var bra med 2013 års The Stanley Parable finns här, med klyftiga skämt och kreativa metoder för att hela tiden leka med spelarens förväntningar. Detta är nu som då en av spelets stora styrkor och ur den aspekten är Ultra Deluxe en riktig fullträff. Här får allt från uppföljare och giriga spelutvecklare till DLC och spelrecensioner sig en känga.

Allt fungerar dock inte lika bra, och vissa skämt dras till sin absolut spets och blir lite för långrandiga. Man får ibland känslan att utvecklarna är lite väl nöjda med scenariot de kokat ihop och metaskämten haglar lite väl tätt. Det här är inget nytt problem som introducerats med denna version av The Stanley Parable, utan detsamma gällde för originalet.

Även om majoriteten träffar rätt för mig och det vid flera tillfällen händer att jag skrattar rakt ut åt skämten så känns det ändå inte lika fräscht och nyskapande som för nio år sedan. Detta går dock inte att klandra spelet eller utvecklarna för, utan är snarare en begränsning som kommer med genren. Det finns en gräns när det kommer till vad man kan göra med vad som i grund och botten är en humoristisk vandringssimulator. Den är nog nådd här.

Utseendemässigt har det också skett en uppdatering, om än marginell. Det handlar om lite mer högupplösta texturer här och där samt bättre ljussättning som gör att det ser mer modernt ut, samtidigt som man behållt stilet från originalet som skvallrar om dess ursprung som en modd till Half-Life 2. Det varken tillför eller tar ifrån något från själva upplevelsen, men jag kan tycka att det är lite synd att man inte gjort mer.

Som helhet är ändå Ultra Deluxe svårt att inte rekommendera. Det gör precis vad man kan förvänta sig och lyckas till och med att överraska på sina ställen. Oavsett om man aldrig utforskat The Stanley Parables universum tidigare, eller om man har upplevt Stanleys livsöden flera gånger om finns här många timmars spelglädje att se fram emot.

The Stanley Parable: Ultra Deluxe
3
Bra
+
Humorn är intakt
+
Två spel i ett
+
Flera timmar av nytt innehåll
-
Alla skämt går inte hem
-
Visuellt ganska platt
Det här betyder betygen på FZ