Jag har aldrig spelat peka-klicka-spel i större utsträckning. En kortare stund med Myst är så långt det har sträckt sig, så när The Moment of Silence landade på dörrmattan var det med både förväntan och ett visst kliande på huvudet jag plockade upp det och skulle installera det.

Spelet ligger på en DVD eftersom utvecklarna (enligt dem själva) ville kunna pressa in så mycket som möjligt och därmed kunna garantera en bättre spelupplevelse. När jag skulle installera spelet berättade installationsprogrammet snällt för mig att standardinstallationen inte skulle ta någon plats alls på hårddisken. Detta är en sanning med viss modifikation då spelet faktiskt tar 800 MB. Att spela spelet med denna inställning är inget jag rekommenderar då laddningstiderna mellan scenerna tar ett antal sekunder även för mig som har en relativt snabb DVD-läsare. Den större installationen tar 3 GB men låter dig näst intill flyta genom scenerna utan laddningstider.

Det är svårt att skriva den här recensionen, inte så mycket för att jag inte finner ord, men jag vill inte förstöra storyn för dig som läsare. Du spelar Peter Wright, en designer som jobbar för ett marknadsföringsföretag. Sedan din fru och son dog i en flygkatastrof bor du i en liten lägenhet och bryr dig egentligen inte om något annat än din egen levnad. Men en kväll ser du hur en tungt beväpnad insatsstyrka stormar lägenheten intill och släpar iväg din granne.

Nyfiket frågar du runt och lovar till slut att hjälpa mannens fru och son, detta utvecklar sig under spelets gång till något som är mycket större än bara en arrestering som gick fel. Med olika verktyg såsom din PDA och allehanda ting du finner under äventyrets gång, för du storyn framåt genom alla de olika miljöer spelet har att erbjuda.

Miljöerna ja, peka-klicka-spel har ofta förrenderade bakgrunder som karaktärerna renderas på. Detta har tre effekter: Miljöerna är inte föränderliga i samma utsträckning som vanliga spel men detta vägs upp dels av att det enda som behöver renderas i realtid är karaktärerna vilket innebär att ditt grafikkort inte behöver jobba särskilt mycket och att miljöerna kan göras mycket vackra. Detta är något som The Moment of Silence lyckas med väldigt bra, små detaljer som kaffekoppar med helt läsbar text eller kapillärer på blomblad gör att miljöerna verkar väldigt levande.

Men ljudet då?

Spelet sägs ha åtta timmar tal, jag har inte suttit och mätt själv men det är många dialoger och de är välgjorda. Alla har även väldigt distinkta skillnader; killen som äger tidningskiosken på hörnet, din chef på marketingfirman eller gitarristen och gurun i parken har alla sina egen stämma som faller mycket bra in med läppsynkningen. Musiken skapar en bra stämning men ibland tycker jag att den kunde få lite mer utrymme än vad den får.

Det är lätt att styra spelet. Escape-knappen kallar upp menyn, H-knappen visar tips på skärmen. Vänster musknapp interagerar med ett objekt, höger musknapp studerar ett objekt. M-knappen kallar upp din PDA som är ett viktigt verktyg för dig. För du muspekaren över en "hotspot" ändras den till en symbol som motsvarar vad du kan göra.

Allting har dock en baksida. Det kan vara min hjärna som inte kan hantera de problem man ställs inför i peka-klicka-spel, men ibland är de lösningar på problemen man möter lite väl långsökta och den alltid existerande frustrationen när man har tagit sig en lång bit bara för att upptäcka att man måste tillbaka till ruta ett för att ordna någonting är inte heller särskilt trevlig.

Spelet har även StarForce 3 som kopieringskydd och även om det inte har besvärat mig mer än med en omstart, har det orsakat problem för andra användare. Det finns en och annan bugg som kan tvinga dig att starta om spelet och jag har i något enstaka fall blivit slängd tillbaka till skrivbordet. Då spelet automatiskt sparar hela tiden kan du dock snabbt komma tillbaka in i storyn.

When it's all said and done

Spelet är riktigt bra. Det är inte så extremt som vissa peka-klicka-spel kan vara från vad jag har läst. Det är snyggt så det räcker för två. Musik och tal är välgjort och spelet andas helt enkelt fräscht. Jag kan inte göra annat än applådera House of Tales för detta mycket bra spel. Köp detta, om inte till dig själv så lägg det under granen.

<img align="middle" src="http://www.fz.se/forum/images/smiles/new_minihappy.gif"></img> 

Bra

  • Stort

  • Vackert

  • Intressant Story

<img align="middle" src="http://www.fz.se/forum/images/smiles/new_minisad.gif"></img> 

Dåligt

  • Tidvis Förvirrande

  • En del buggar

Testsystem:

Intel Pentium IV 2.0 GHz
640 MB PC133 SDRAM
Radeon 9800 Pro 128MB
Windows XP Professional SP1

Skicka en rättelse