FZ recenserar avsnitt ett av The Expanse. Betyg kommer när hela säsongen är släppt.

Ingen James Holden så långt ögat kan nå. Det hade troligtvis varit det logiska valet för ett spel baserat på The Expanse. Istället för bok- och tv-seriens huvudperson står denna gång istället hans motståndare Camina Drummer i centrum, också här spelad av tv-seriens Cara Gee.

"Har du ingen tidigare kännedom om The Expanse är det ingen fara alls"

Har du ingen tidigare kännedom om The Expanse är det ingen fara alls. The Expanse: A Telltale Series äger rum innan serien och är därför en bra introduktion till universumet. Det innebär att när vi möter Drummer har hon blivit förvisad från sin hemplanet och befinner sig på skeppet Artemis där hon och hennes besättning lever på att rensa övergivna skepp på material och andra förnödenheter.

Tv-seriens Cara Gee återvänder som Camina Drummer

Allt står, förstås, inte rätt till.

Berättelsen tar avstamp i vad som börjar som ett rutinjobb. Ett oregistrerat skepp från jorden flyter runt i rymden, alldeles i närheten. Artemis kapten drar slutsatsen att något värdefullt måste finnas ombord. Drummer och hennes besättning ger sig ut för att genomsöka farkosten och upptäcker att skeppet blivit överfallet av pirater och det är tydligt att allt inte är som det ska.

I spelets första avsnitt, "Archer's Paradox", tillbringar du större delen av tiden på det övergivna skeppet och introduceras till de olika gameplay-elementen. En del nya, andra gamla. Som Artemis verkställande officer finns det självklart svåra val att göra för Drummer när det kommer till besättningen. Beslut jag som spelare med andra ord ställs inför.

"Uppenbart att allt inte är som det ska"

För den som spelat någon av Telltales tidigare titlar som The Walking Dead klingar detta troligen väldigt bekant. Redan i den inledande delen är det allt från små obetydliga val i konversationer till större sådana som förväntas påverka hur handlingen fortskrider i senare delar. Huruvida så är fallet eller ej återstår förstås att se.

De introduceras även gameplay-element som är nya för The Expanse, som möjligheten att flyga fritt i nollgravitation inte helt olikt Dead Space. Det är inget revolutionerande, men ändå välkommet då tidigare verk från utvecklaren ibland blivit lite väl tunna på faktiskt gameplay.

Tidigare Telltale Games-spel har också haft en väldigt säregen grafisk stil, något som man valt att frångå denna gång. Istället har man satsat på en mer realistisk grafisk stil, men ändå med inslag av tecknat. Den kommer troligen bli något av en vattendelare och personligen är jag inte helt såld. Karaktärerna ser ofta lite platta ut och uttrycken matchar inte alltid allvaret i det de säger.

Röstskådespeleriet är också av lite blandad kvalitet i den första delen och tenderar att dra åt det överspelade. Cara Gee som Drummer är emellertid briljant och att höra henne kasta ur sig uttryck som "beltalowda" och "bosmang" igen gör mig lite varm i hjärtat.

På det stora hela känns inledningen av The Expanse typiskt Telltale Games och kombinationen av de två känns helt självklar, med en historia som både nya och gamla fans kan uppskatta. Även om allt inte klickar perfekt är grunden som läggs här tillräckligt bra för att jag redan ska känna suget efter fortsättningen.

Fotnot: Testat på pc. Släppt på Playstation, Xbox och pc (via Epic Store). Följande fyra avsnitt släpps varannan vecka fram till 21 september. När sista delen är släppt sätter vi betyg.