Strålande sol, 30 grader i skuggan och högsommar. Nerdragna persienner, fläkten på max och ett datorspel där man uteslutande sysslar med ishockey. Någonstans stämmer inte ekvationen, men det var inget som hindrade mig från att sätta klorna i NHL Eastside Hockey Manager 2005 (EHM05) mitt i sommarvärmen. Sportstrategispel av den här typen har alltid roat mig och jag har länge varit ett fan av Sports Interactives Championship Manager- och Football Manager-spel.

När den första versionen av EHM dök upp förra året var det nog fler än jag som var skeptiska till att man skulle kunna föra över det hyllade CM-konceptet till en sport så olik fotboll. Överlag lyckades man dock riktigt bra med detta och EHM blev ett favoritspel för alla taktikälskare med is i ådrorna. Årets upplaga utlovar än mer taktiskt djup, mängder av ligor och en kraftigt uppdaterad matchmotor. Räcker det till ett toppbetyg månne?

Nedsläpp

Spelet går alltså ut på att du som general manager tar dig an ett (eller flera) lag som du väljer ur någon utav de 15 internationella ligorna. Allt som allt innehåller EHM05 15 ligor, 3200 lag och 32000 spelare – inte illa. När du väljer ditt första lag kan det vara bra att tänka på att ju bättre lag du väljer, desto större förväntningar har lagets styrelse på dig. Vissa lag kanske nöjer sig med att hålla sig kvar, medan andra nästan kräver att du vinner ligan.

När du gjort ditt val av lag är det dags att få laget i form inför säsongen och här har du en ny del av spelet att ta hjälp av – träningslägret. Här kan du få dina spelare i form och låta nya spelare provträna med laget. När det är avklarat är det kanske dags för ett par träningsmatcher innan säsongen börjar och fortsatt träning – såklart. Du kan välja vad varje individuell spelare ska träna på eller ta den enkla vägen ut; att låta din assisterande GM sköta träningslägret, träningarna och, om du är riktigt lat, även matcherna.

Matchmotorn har blivit rejält uppdaterad sen förra årets upplaga av spelet då man fick nöja sig med att se på vilken del av rinken spelet befann sig samt en stillbild av hur spelarna var placerade på isen när ett mål gjordes. Nu får vi istället fullt uppdaterade bilder varje sekund som visar vart pucken och alla spelare är och hur spelet fortlider på rinken. Än har man inte kommit upp i den typ av motor som Championship Manager- och Football Manager-serien erbjuder men man har garanterat kommit en bra bit på väg.

Andra perioden

Spel av den här typen har av tradition en nästan löjlig mängd information och valmöjligheter och EHM05 är inget undantag. Här kan du, förutom att bara träna och leda dina spelare under match, även ha hand om alla taktiska aspekter av spelet; allt från att bestämma vilka som ska spela backpar i tredje femman till hur laget ska spela i boxplay, vilken typ av taktik spelarna ska använda sig av i sarghörnen, hur man ska forechecka och hur du vill distribuera istiden mellan spelarna. Och det var inte allt.

Du kan naturligtvis även köpa, byta och sparka spelare i en större utsträckning än förut. För att du ska slippa att åka jorden runt för att titta på lovande juniorspelare i någon obskyr andradivision i hopp om att göra den ultimata värvningen har du fått ett antal så kallade scouter till din hjälp. Dessa kan du skicka iväg på bevakning bäst du vill och du kan även bestämma om dom ska kolla in en speciell liga, ett helt lag eller kanske en specifik spelare. När de är klara med sin utvärdering skickas en rapport till dig med scoutens slutsatser. Spelaren kanske inte platsar eller behöver något år till på sig innan han är redo för en flytt?

Tredje perioden

Någon grafik har det aldrig riktigt varit tal om i något av Sports Interactives taktikspel och EHM05 är inget undantag. Spelare som tidigt lirat CM-serien kommer ganska snabbt att känna igen sig i den uppsjö av menyer, ligor, spelare och taktiska vyer som spelet består av. Spelare som är helt nya när det gäller den här genren kommer med största sannolikhet att känna sig ganska vilsna under sin första tid med spelet, men tack vare en bra manual och en vettig navigation är detta problem ur världen efter ett par timmar.

Ett par av sakerna jag var mindre nöjd med i förra årets upplaga av EHM var bland annat de stav- och grammatikfel som fanns i den svenska installationen samt den nästan totala avsaknaden av ljud i spelet. De tidigare språkproblemen är så gott som helt borta men däremot är spelet nästan lika kusligt tyst som sin föregångare. Fler och bättre matchljud har lagts till men i övrigt är det tyst som i graven. Något man i och för sig löser enkelt genom att ha igång MP3- eller CD-spelaren i bakgrunden, men jag tycker ändå att ett par fler stämningshöjande ljud vore på sin plats.

Slutsignal!

Efter att ha spenderat ett antal timmar med mitt lag, skällandes på spelare, ständigt på jakt efter nya talanger och nästan drunknat i statistik och taktik kommer jag hela tiden på hur kul jag faktiskt tycker att spelet är. Tack vare den stora mängden valmöjligheter och den enorma kontroll du faktiskt har över ditt lag får du en spelupplevelse som är total.

Det skall dock tilläggas att EHM05 absolut inte är ett spel för alla. Om du inte gillar ishockey och tycker att text och annat trams bara är hinder mellan dig och den perfekta fraggen är det här inget spel för dig. Om du däremot, som jag, är en inbiten hockeysupporter som gillar överväldigande mängder data och har det där lilla maktberoendet som gör att du blir alldeles varm inombords av att ha total kontroll är det här ett klockrent köp. Trots sin ganska smala publik och brist på ögongodis gör NHL Eastside Hockey Manager 2005 förtjänt av FZ:s silvermedalj.

Skicka en rättelse